Europa

5 restips till vackra Borgå

Här får ni mina 5 bästa restips till vackra Borgå i Finland.  Förra året fick jag möjligheten att göra en bloggresa till Porvoo som staden heter på finska eller Borgå på svenska. Det blev en resa som gjort ett stort intryck på mig och jag vill nu ge dig ett restips inför sommaren eller varför inte i höst. image

Finnair har nu börjat flyga från Luleå och Umeå till Helsingfors och då vill jag gärna ge dig ett restips. Borgå ligger utanför Helsingfors och är en idyllisk äldre småstad som har ett nära läge till Helsingfors men också den vackra skärgården.

Här finns det mycket att göra för den som väljer att göra en weekend till Borgå eller varför inte en lite längre vistelse i Borgå och Helsingfors området.

Mina 5 bästa restips till Borgå:

1. Promenera i gamla stan Borgå är en av Finlands sex medeltidsstäder och i Gamla stan, stadsdelen från svensktiden, kan du fortfarande uppleva stämningen i en medeltidsstad. Promenera runt på kullerstensgatorna och studera de vackra byggnader, slink in på ett fik eller titta in i någon av de många mysiga butikerna.

2. Hyr en cykel eller en SUP bräda image

Se Borgå med dess alla sevärdheterna r genom att hyra en cykel eller en SUP bräde. De gröna cyklarna är bland det första man mötts av i de centrala delarna. De är både funktionella och fräna. Du kan bege dig ut på egna cykelturer eller delta i en guidad tur. Här hittar du cykelkartor med tips på sevärdheter mm.

3. Pampiga miljöer image

image

Det finns många fina ställen runt omkring Borgå som absolut är värt ett besök. Kolla gärna in dessa ställen som verkligen bjuder på femstämmiga miljöer och som upplevs som historiska ställe att promenera runt i. Haiko Gård är ett av dessa ställen som sticker ut och du når det med cykel från Borgås centrum.

Dels kan man bo där dels förlägga sin konferens där men det är också ett fint utflyktsmål. Haiko har en spännande historia och gårdens herrgårdspark är ett fantastiskt ställe att slå sig ner och njuta av miljön. Bosgård ligger vid Lillpernåviken. Här går de stora biffkorna i det fria och missa inte deras BBQ dagar i kalendern.

image

image

Haiko gård

Här kan du läsa mer om både Haiko Gård och Bosgård från tidigare besökt som jag gjort där. 4. Skärgårdstur Att bege sig ut i skärgården utanför Borgå var det där lilla extra som än idag finns kvar på näthinnan.

För dig som vill ut på havet och känna av vindarna, njuta av den vackra miljön är en tur ut i skärgården givetvis ett måste. Det finns många olika alternativ för dig som vill göra en kortare eller längre tur. Jag hade turen att få äta en underbart god fisksoppa i skärgården och njuta av utsikten från stenklipporna. Här finner du information om olika skärgårdsturer.

image

5. Shoppa I gamla stan i Borgå finns det många små egna butiker med mode och design för den intresserade. Byggnaderna och dess stilar är många och trivseln infinner sig bland de gamla trähusen med de mysiga boutiquerna och antika affärer. Här finns det finsk design för alla smakinriktningar. På lördagar finns det en trevlig marknad att besöka eller varför inte köpa finsk godis i fabriken intill.

image

Ett annat ställe som gör shoppingen till ett större nöje är givetvis ett stopp vid Marimekko fabriken som ligger i Helsingfors utkant på väg till Borgå. Här finner du den världsberömda designen som berör många.

Att resa dit: Flyg Till Helsingfors kan man lättast flyga med Finnair eller SAS. Passa på att resa med Finnair som nu går från fler avreseorter i Sverige till Helsingfors.

Båt Från Stockholm avgår det kryssningsfartyg till Helsingfors, se Tallink Silja Line Från flygplatsen i Helsingfors kan man ta bussen till Borgå eller hyra en bil.

Att bo I centrala Borgå finns det ett trevligt vandrarhem som ligger centralt, Porvoo Hostel. Läget är centralt och här finner du även en länk till förbindelser till och från Borgå. Det finns många boendealternativ i Borgå, allt från vackert herrgårdsboende, hotell till Bed & Breakfast i vackra miljöer eller varför i en fyr.

image

Porvoo hostel

I min blogg Kattas Betraktelser kan du läsa om min Borgå vistelse och dess härligheter. En sak är jag säker på, jag kommer att återvända rätt snart till Borgå.Titta gärna in här; marknadsbilder, bloggträff, cykeltur till Haiko gård, och biff natur och kultur. Borgå har verkligen gjort mitt hjärta berört och jag kommer med all säkerhet att återvända rätt snart.

10 comments

 1. Fina och inspirerande bilder! Det blir dock inget Finland för oss i sommar, eftersom vi planerar att hänga i Frankrike och Italien 😉

  Svara
  • Frankrike och Italien är inte dåligt. Lite avis på er nu.. Själv reser vi till Champagne i september.

   Svara
 2. Har inte varit där själv,men sett bilder från en blogg därifrån. Ser underbart ut!

  Svara
  • Vi är några bloggare som har skrivit om Borgå. En liten härlig pärla som man gärna vill återuppleva.

   Svara
 3. Jag önskar att jag bara kunde.

  Svara
  • Steve. Bloggar kan man läsa och njuta av.

   Svara
 4. Det var hit jag egentligen tänkte mig när jag började läsa din blogg ikväll. Visste att du har skrivit om Borgå och så har tiden bara runnit iväg
  utan att jag har kommit för mig för att besöka din blogg. Vi har varit i Borgå av och till flera gånger redan i år och jag håller med dig om att det
  är en fin liten stad att besöka. Jag har mycket kvar att upptäcka ännu men har chansen ännu flera gånger när vi far åt det hållet.

  Svara
 5. Välkomna allihop och hälsa på! Bor fem kilometer från Bosgård, har aldrig ätit där, men varit på ett besök. Endast utomhus.

  Svara
  • Hej Märta! Välkommen hit till min blogg! Åh, vad roligt att få läsa om att du bor granne med Bosgård och att du inte besökt den. Jag tror att man lätt blir hemma blind. En dag kommer jag att resa tillbaka till dina trakter för det är mycket vackert där och lättillgängligt från Helsingfors.

   Svara
 6. Såg det här inlägget nu när jag kikade runt på din blogg. Visst är Borgå vackert. Funderar att ta min kompis dit när hon kommer och hälsar på i Helsingfors då hon redan varit här en gång. Men jag funderar om det gör sig rättvist i slutet på november… 🙂

  Svara

Have your say