Vi skaffade höns för nästa ett år sedan och det ångrar vi verkligen inte. Det har varit ett fantastiskt år som hönsägare. Visste du om att höns är trivsamma och sociala djur samtidigt som de är positiva och fulla av små påhitt.
Det är fler och fler som skaffar hobbyhöns hemma i sina trädgårdar och vi är en av alla entusiasterna.
Tänk er, att varje morgon gå ut till hönshuset och hämta in gårdens egna ägg, det är en riktig njutning och glädje. Jag tror också att det finns en sorts längtan om att bli självförsörjande för fler och fler.
Här lämnar jag mina 8 bästa tips till dig som funderar på att skaffa höns.
1.Kolla med din kommun om det är OK att ha höns i det området där du bor. Varje kommun kan ha olika regler om vad som gäller att ha några höns för husbehov. Prata också med dina grannar innan du skaffar höns, de flesta grannar ställer sig positiva och tycker det är mysigt och trevlig med höns i sin omgivning.
Tänk på att det kan skilja sig i regelverket om du också ska skaffa dig en tupp.
2. Vi köpte våra höns av en hönsuppfödare och de var 17 veckor gamla då de flyttade hem till oss, hönsen transporterades till olika platser i landet och vi hämta upp dem på en avtalad plats.
Det går inte att köpa höns i en djuraffär. Du kan också köpa höns av hobbyhönsägare i din trakt.
3. Vilken ras man ska välja är mer en fråga om vad man vill med att äga höns. Det finns raser som är mer sociala än andra, likaså lugnare raser och de som mer aktivt ger ägg. Vi själva har den vanliga rasen Lohmann, som är en trevlig och social ras.
Vi får ett ägg om dagen per höna och det är något speciellt med egna ägg.
4. Det är viktigt att ha en inhägnad med nät för hönsen, så att inte hönsen kan få komma ut likaså är det viktigt att hålla borta exempel rävar, katter eller hundar. Hönsen behöver yta att spätta runt på. Har du ett större utrymme kan man avgränsa inhägnaden och låta gräs växa upp mellan varven.
5. Hönsen behöver också ett hönshus. Har du en äldre lekstuga eller en förrådsbyggnad så kan hönsen bo där. Sedan kan man bygga ett litet hönshus eller köpa en färdig byggmodul. Huset ska ha fönster och det ska vara varmt på vintern.
Vi valde att bygga vårt egna hönshus med begagnade ett begagnat fönster och dörr. Vi bor uppe i Norrbotten och har därför vinterbonat vårt hönshus så att hönsen klara kylan med en värmelampa då temperaturen kryper ner.
6. Ett hönshus kan se ut på olika sätt. Det är viktigt att hönshuset förses med sittpinnar där hönsen kan sitta och sova på. Vi har några reden, en vattenautomat, ett fodertråg och vi använder också fat av rostfritt stål som vi köpt på loppmarknad där vi lägger upp våra matrester på. På golvet ska det vara strö.
Höns behöver bada och det gör dom i ett s.k. sandbad. På sommaren gräver de gropar i sitt hägn och slänger upp jord och sand på sig och på vintern har vi lagt in en stor plastlåda som vi fyllt med sand.
7. Vi har satt en hylla under sittpinnarna och lagt ut dagstidningar där. Hönsens spillning ramlar ner på tidningarna som jag enkelt tar ut och byter varje dag.
8. Hönsen äter bl.a. säd och vi köper stora säckar med mat, det ser ut som pellets och ska innehålla all den näring hönsen behöver. Våra höns älskar matrester och vi brukar ge dom kokt potatis, pasta, bröd, morötter, solrosfrö, ostbitar och rester av sallad och frukter. Deras stora favorit är nog majs och ostbitar.
Hönsen behöver också snäckskal som man köper i säckar.
Fler inlägg om höns
Kika gärna in på mina tidigare inlägg här på bloggen om att skaffa höns och om vardagen som hönsägare.
- Bygger hönshus
- Hönsen flyttar ut
- Äggömma funnen
- Hönstjej i blomlåda
Här kan du också få mer information, Svenska Lanthönsklubben och Svenska Rasfjäderfäförbundet.
Har du några tips du vill dela med dig?
Har du några frågor om hur det är att äga höns så svarar jag givetvis på frågorna. Jag uppskattar också att få in fler råd och tips inför att skaffa höns.
5 comments
Vi planerade att skaffa höns när vi flyttade till vårt Getingstorp, men till slut valde vi bort hönsen. Bra för oss tror jag då D har fullt upp ändå. Hade jag varit helt fit så hade den nog blivit höns för jag vet sedan barnsben och har oxå förstått av bloggkompisar att höns är ett trevligt inslag/sällskap på gården och så ger dom ju färska ägg. Nu har vi det så bra så att vi ändå har möjlighet att köpa dagsfärska ägg i närheten.
Ni har det ändå toppen då ni har tillgång till färska ägg i er närhet. Det är ju ändå ett visst jobb att städa ett hönshus på vintern.
Jag vet ingenting om höns, men min brorson har faktiskt höns, trots att de bor i en Stockholmsförort 🙂
Höns är trevlig djur och det har blivit mycket populärt att skaffa höns.
Det är så roligt med höns! Vi skaffade också för ungefär ett år sedan. Tanken var att vi skulle ha fem hönor och en tupp, men efter en del äggkläck har vi nu sexton hönor och tre tuppar 😉 Så mysiga djur, det är riktigt trivsamt att sitta och titta på dem och lyssna på deras olika läten.