Asien

9 restips om Hangzhou

Det känns i och för sig länge sedan vi besökte Shanghai. Dock skulle jag vilja slå ett slag för orten Hangzhou. Satsa på en resa till Hangzhou om du har några dagar i Shanghai eller dess omnejd. En del kallar det paradiset på jorden medans andra kallar det te staden. Iallafall låter jag det vara omtvistat om det är så.

Däremot kan jag mycket väl rekommendera Hangzhou för dem som stannar till i Shanghai. Året 2011 blev West Lake området i Hangzhou listat på UNESCO´s världsarvslista. Hangzhou är ett ställe du enkelt och snabbt når från Shanghai med ett snabbtåg. Bara tågresan är i sig värd att nämnas lite extra. Med bil kanske det tar cirka 2 timmar att ta sig till staden som ligger på nära behörigt avstånd till den folktäta staden Shanghai.

image

Här kommer du att finna många historiska platser och flera natursköna ställen att koppla av från stressen och den folktäta storstadens Shanghai.

Här får du några av mina bästa tips om Hangzhou.

1. West Lake dvs Västra sjön ligger väster om staden Hangzhou och är den beskrivs ofta som vackraste av alla öarna i området som en gång i tiden var en lagun.

image

2. Lingyin Templet är troligen det mest kända templet i Kina. Den stora salen i templet är över 33 meter högt. Sniderierna i trä och skulpturerna i sten är något utöver det vanliga. Tyvärr hann vi inte besöka detta ställe denna gång.

image

3. Teplantagen Longjing, som också går under namnet Dragon Well är en mycket vacker teplantage som ligger på ett nära avstånd från självaste staden Hangzhou. Plantagen sträcker sig över ett stort område och det var mycket vackert där.

Vi strosade omkring och doftade på de nyklippta tebuskarna. Här finner du ett helt område med museum, butik och odlingar. Te blandningarna är kända runt om i världen och det finns möjlighet att köpa med sig te. Det här blev ett av mina favoriter och vi valde att ta en taxi upp till plantagen och en lokalbuss ner till sjön.

image

4.Strosa runt på gatorna Qinghefang Street och Zhongshan Road som också utgör gågator och här finner du den äldre kinesiska historian blandad med den modernare.

5.Om kvällen är det bl.a. gatan  Nanshan Lu eller den sk. Nanshan road som idag är en kändare pub gata med en mix av pubar, restauranger och härlig arkitektur.

6. Pagodan Liuhe är både ståtlig och vacker. Den kallas också för Six Harmonies Pagoda.

7.Yellow Dragon Cave är ett tempel har en häftig historia från de olika kinesiska dynastierna. Idag utgör den en viktig turistattraktion.

8. Den stora och häftiga kanalen  #The Grand Canal”, som går mellan Beijing-Hangzhou är verkligen majestätisk att beskåda på håll. Här har du möjlighet att ta en rofylld kryssning på floden.

9. Gillar man shopping finns det otaliga affärer i staden. Däremot föreslår jag att du hellre besöker sidenmarknaden som är känd för utbudet av tyger och mängden av kvaliteter. Glöm inte att pruta!

Hur tar du dig då till Hangzhou?

Jag rekommenderar dig att ta tåget från Shanghai centralstation.

image

Ta dig till tågstationen och köp dig en tågbiljett till med sk. Bullet train dvs, snabbtåget som har en frekvent tidtabell. Det är ca 150 km till Hangzou och resar tar dig cirka 50 minuter. Beroende på vilken klass du bokar så kostar biljetten mellan 85 till 130 RMB. Här kan du finna mer information om tågresan.

Det var inte helt enkelt att göra sig förstådd i biljettkassan då biljettförsäljaren inte pratade någon engelska. Du kan välja att göra några av de tips jag lämnat ovan på en dag eller göra en övernattning i staden.

1 comment

  1. Vilken lycka att ha rest som du gjort. Då finns alltid möjligheten satt när helst du vill återvända i bild och tanke. Hade jag bara kunnat så…..

    Svara

Have your say