Asien

ANGKOR, DEL 1

Äntligen är man tillbaka i blogg världen igen efter att Pc´n kraschat, men som tur är har vi ett IT gäng på Filippinerna som givit oss det stöd vi behövde för att fixa det, med kraschrapporterna hjälp.  Så totalt efter fyra krascher verkar datorn nu vara kry.. hm. Hoppas på det iallafall. Så nu en rätt försenad rese rapport från min Kambodja resan. Det var alltså dagen innan julaftonen som vi reste iväg till Kambodja. Vi kunde faktiskt inte sova den natten vi skulle bege oss ut till flygplatsen. Flygbussen avgick redan vid fyra tiden på morgonen. Ni kanske vet hur det är en sådan natt när man ska iväg tidigt, samtidigt som man är rätt förväntansfull? Som tur är har vi bara 3-4 minuters promenad väg till Central stationen där flygbussarna avgår. Flyga till Siem Reap Det tog endast 1 timma och 45 minuter att segla in till Siem Reap som är staden där de alla de berömda templen finns.  Det mest kända är Angkor Wat som finns med på UNESCO listan som ett av världens världsarv.

Den här Kambodja resa var min andra resa till det underbara landet och här, här, här och här har jag tidigare skrivit om besöket i Phnom Penh, Vi hade hyrt en guide med egen bil och chaufför, en utbildad lokal guide för just ”Ancient Angkor”. Vi ville få ut så mycket som möjligt av dessa tre dagarna som vi valt att spendera kring just temat Angkor.

image

Guiden Pheng ( suon_pheng@yahoo.com) med chaufför hämtade upp oss vid vårt trevliga hotell redan före 11 snåret på förmiddagen. Vi var då mycket redo för vårt äventyr. Att Angkor Wat är Kambodjas största turist attraktion är det ingen tvekan om. Det är massor av turister där, tusentals turister varje dag. Det gällde att besöka rätt tempel vid rätt tidpunkt på dagen för att inte stekas i solen alltför mycket. Att berätta om vad vi varit med om i detalj är helt omöjligt, eftersom ett område som detta är unikt.

För de flesta är Angkor Wat mycket känt men tyvärr skulle jag vilja påstå att alla de andra mäktiga byggnadsverken kommer i skymundan. Sedan var inte Angkor Wat min favorit! Men jag återkommer till det senare. Jag bjuder istället på en serie bilder från de mest populära templen i Angkor området; Angkor Thom, staden Staden Angkor var förr en huvudstad och ett religiöst centrum i Khmerriket från sådär 860 efter Kristus.

Idag har Siem Reap kanske 150 000 invånare.  Området (tidigare en stad)  bygges som nästan en perfekt kvadrat med en hundra meter bred vallgrav som idag är uttorkad. En stor port är placerad i mitten av väggen på alla de fyra sidorna, här var det vallgravar över till till den andra sidan från den kungliga staden. Ta Prohm templet Är nog det fräckaste templet där naturen har grävt sig in i templet.

image

image

Det pågår kontinuerligt renoveringar och restaureringar av dessa templen. Här tar en av dem en paus. Ett populärt ställe att fotografera från. image

För dem som gillar film så är filmen Tomb Raider med Angelina Jolie inspelad här, även den stora roten är välkänd. Igår kväll tittade vi på den filmen som vi köpte i Kambodja, men det var lite för mycket aktion för min smak faktiskt.

image

Ofta fick man verkligen koncentrera sig på vad man tittade på, är det en rot och/eller ett ansikte?! Givetvis var även vi tvungna att fota oss vid de berömda trädrötterna.

image Bayon templet

image

Vilket betyder den stora staden. Varje tempel här domineras av 4 jättelika ansikten uthuggna i byggnadsstenar som blickar ut till de fyra väderstrecken. Jag gillade att spana in stenarna för att fina så många ansikten jag kunde finna totalt. image

image

image

Meter efter meter med sten karvade berättelser. Vår guide var en mycket duktig berättare och med alla dessa bilder på stenarna var det verkligen en häftig upplevelse att lyssna på hans berättar talang och kunskap om Angkor.

image

Phimeanakas & Royal Palace

image

Baksei Chamkrong templet image

Vid templet Phnom Bakeng tjusades jag av alla de stora statyerna, som denna nedan. De var verkligen jättelika.

image

FULLSTÄNDIG LYCKA Trötta, lyckliga, euforiska. Ja, det var precis vad vi var vår första magiska dag i Angkor. Det var verkligen en häftig känsla att äntligen fått besöka en av de viktigaste arkeologiska platserna i sydöstra Asien! Samtidigt visste vi att detta var kanske bara försmaken för vad dag två skulle erbjuda oss.

7 comments

 1. Jätekul att läsa och så härliga bilder! Har ju fortfarande detta land kvar att besöka, får nog göra något åt det!

  Svara
 2. Otroligt spännande att läsa! 🙂

  Svara
 3. Helt FANTASTISKT!!! Verkligen! Så mycket historia. Jag tycker din bild på ansiktet bakom rötterna är otroligt fin! Ser fram emot fler inlägg från er resa.
  Många Kramar och En Riktigt God Fortsättning på det nya året önskar jag er!!!

  Svara
 4. Det ar en san fantastisk plats! Sa underbart att se dina bilder, som att vara tillbaka igen! Och vad roligt att fa se en bild pa dig OCH L!
  Kram!

  Svara
 5. Trevligt att du är tillbaka igen i bloggvärlden. 🙂 Verkligen intressant och spännande att se och läsa om er resa. Imponerande statyer och byggnader. Kram!

  Svara
 6. Hjälp vilka härliga bilder, tänk om jag hade kunnat så följa med, sitta gömd i din fick och uppleva allt med er!
  Vad fina ni är förresten, kul med en bild på er två!
  Kram

  Svara
 7. God fortsättning. Wow vilken häftig resa ni har varit på. Jag njuter av alla dina fantastiska bilder. Riktigt coolt med trädstammarna med ansiktena liksom hur naturen karvat sig in i templet och vuxit ihop med stenarna. Så spännande och kul att få läsa om denna plats. Jag vet att mina föräldrar pratat smått om att åka hit så det är mycket möjligt att det blir en resa som de gör nu under 2012. Jag skulle också mer än gärna komma hit någon dag och få ta del av dessa mäktiga sten tempel och statyer.
  Kramar!

  Svara

Have your say