Vin & Mat

vinkällarbygge

Att bygga vinkällare

Det finns en hel del saker att tänka på innan man ska bygga en vinkällare. Vi har byggt en vinkällare och här delar vi med oss om hur vi har gjort.  Vi är lyckligt lottade som ha en matkällare under huset och som vi iordningställt till en vinkällare. Men innan man ens startar bygget finns det en hel del att planera för.

Att bygga vinkällare

Att bygga en vinkällare kräver som alltid då man ska bygga något att man tänkt igenom sitt projekt och givetvis gäller god planering.

Vad ska man tänka på? En hel del faktiskt!

Ljuset

Det ska vara mörkt i en vinkällare. Vinet trivs absolut bäst om det förvaras mörkt och för mycket ljus kan höja temperaturen och påverka vinet negativt.

vinkallare

Luftfuktigheten

För mycket fukt i en vinkällare kan orsaka att korkarna omformas. Flaskor med skruvkork har inte det här problemet som du redan förstått. Fukten kan också krypa in i korken och förstöra vinet i flaskan. Med en hydrometer kan du avläsa luftfuktigheten i din vinkällare och rekommendationen är att luftfuktigheten ligger vi ca 70 %.

Det andra är att etiketterna kan komma att lossna och det vore trist att inte veta vad du har i flaskorna. Så se upp med för hög luftfuktighet i din vinkällare.

Vi har en hydrometer i vår vinkällare för att ha lite koll på luftfuktigheten.

lagra vin

Temperaturen

Många påstår att temperaturen är kanske det viktigaste när du ska lagra dina viner i en vinkällare. Vad är då en idealisk temperatur?

Temperaturen i vinkällaren bör enligt proffsen ligga vid 10 till 12 C eller nära den och temperaturen i vinkällaren ska var jämn.

Förvaring

När du bygger din vinkällare är det viktigt att du redan från början planerar för att dina flaskor ska kunna ligga ner. Vinet ska inte förvaras i upprätt läge. Det är rätt vanligt att man förvarar viner under många år och då ska du ha plats för att förvara flaskorna i liggande läge.

Genom att lagra dina flaskor i ett s.k. nedfällt halsläge, kommer vinet i flaskan att hålla korken fuktig och förhindra syreintrång som kan förstöra innehållet.

I vår vinkällare så försöker vi ha de flesta flaskorna liggande förutom då vi tar fram en flaska som ska inmundigas inom kort.

Vibrationer och ventilation

Utrymmet där du ska förvarar vinerna bör inte heller utsättas för konstanta vibrationer som kommer från ex. tvättmaskiner, trafik etc. Sedan är det givetvis viktigt att du har god ventilation i det utrymmet där vinerna ska förvaras.

Hur många flaskor vin ska din vinkällare kunna hantera? Det är en fråga du bör ställa dig innan du drar igång bygget.

egen vinkällare

Vinkyl

Om du bara vill spara mindre än ett 50- tal flaskor bör du kanske överväga att införskaffa en vinkyl istället för att satsa på en vinkällare.

beräkna vin

Beräkning

Här nedan finns en beräkningsformel som du kan ha som stöd då du ska planera storleken på din vinkällare.

Om Du förbrukar 1 flaska i veckan och att den genomsnittliga lagringstiden är 5 år. Detta ger följande beräkning för dimensionering av min egen vinkällare:

1 flaskor x 52 veckor x 5 år = 260 flaskor.

Om du ska lagra dina viner i 10 år, så behöver du plats för 540 flaskor. Som du nu inser finns det en hel del saker att beakta.

förvaring vinkällare

Fler tips

Några saker till som du bör tänka på är att:

Se till att du har viner i din vinkällare som mognar lite olika och när vinet du som du inhandlat är sin topp!

För gärna en dagbok eller några noteringar över dina viner eller märk dom med ett inköpsdatum och gärna med ett datum när de beräknas vara klara för avsmakning.

Din samling är eller kommer kanske att vara värd en hel del och du bör kolla om din hemförsäkring omfattar din vinsamling eller inte. Att försäkra sin bil är självklart men att försäkra sin vinsamling, är det lika klart?

Vilka råd och tips skulle du vilja dela med dig?

Nu kanske du funderar på om vi nyttjar vinkällaren? Vad tror du?

2 comments

  1. Vilket underbart lyxbygge. Om ni nyttjar vinkällaren? Självklart tror jag det.

    Svara
  2. Drömmen att ha en egen vinkällare ju. ?

    Svara

Have your say