Malaysia

Att pruta

Jag får rätt ofta frågan om jag brukar pruta på saker och tjänster. Jag prutar sällan i Sverige men då jag bott utomlands i ett flertal år, har jag prutat rätt ofta på det mesta, det har tillhört vardagen och kulturen att diskutera priset.

För ett tag sedan läste jag en undersökning som var utförd av Pricerunner, att hela 75 % av svenskorna någon gång prutat i Sverige, och mer än 85 % har någon gång prutat på en vara utomlands.

Enligt undersökningen är de vanligaste varorna som vi brukar pruta på vara på bilar, begagnade prylar och mäklartjänster (hus, lägenhet, bolåneräntan etc.). Är det så att vi inte är lika benägna att förhandla om priset på tjänster som resor, el, bredband, räntan, mat och mobilabonnemang. Eller?

Här delger jag mina tankar och erfarenheter av att pruta;

Att shoppa är att vara förbered, likaså när man ska pruta! Att kunna lite fraser på det andra språket är alltid ett bra verktyg då man ger sig in i en prutningssituation!

Vad ska du köpa?

Kolla gärna upp i förväg om den pryl du ska köpa finns på flera ställen, ex. vid en marknad eller vid ett elektronikvaruhus. Prisnivåer kan variera på samma vara vid samma marknad. Vad betalar andra köpare för just varan, att speja lite är bra inför att värma upp sig inför sin prutning.

Var glad och positiv även om du inte vinner budgivningen, plötsligt kan de gilla dig och därav sänka priset. Är inte heller överdrivet intresserad av varan du ska köpa, sådär lite lagom intresserad är nog lite bättre.
Jag har själv blivit lite tuffare i situationer att pruta. Jag brukar pruta på ex. massage, fotvård, rengörning av aircon, service på bilen, kläder osv. Om jag ex. ska köpa ett överkast och försäljaren vill ha 500 för detta trevliga överkastet. Då kan jag faktiskt kontra med att erbjuda säljaren 100. Givetvis svarar försäljaren mig med att säga att det är ett ockerbud eller till och med bli väldigt förvånad eller t.om lite upprörd.

Då får man säga att 500 är tyvärr alldeles för dyrt för mig och jag erbjuder dig än en gång 100. Om försäljaren tycker att det är ide att diskutera priset, kommer försäljaren att möta dig i prutningsprocessen. Det är  iallafall i min värld en signal att det är ide att fortsätta diskussionen om priset. Ibland lämnar man försäljaren, han/hon kan ropa dig tillbaka för att fortsätta själva förändringsprocessen. Då tycker jag det är roligt att förhandla.

Men, du kan också få lämna försäljaren och ge dig då i kast med nästa. Då kan du kanske justera ditt bud och se hur denna försäljare hanterar det hela. Jag skulle nog då kanske erbjuda försäljaren 125/150.

Iallafall är detta mitt sätt att försöka kalibrera priset och jag har insett att man kan vara betydligt tuffare än vad jag hade tänkt mig från början.

Men, man bör absolut inte vara den som höjer sina egna bud hela tiden, då misstänker jag att säljaren ser att du är villig att betala en del mer för varan.

Givetvis är prutning månen olika i olika länder och av olika varor.Har du inte provat på den ädla konsten att pruta, så tycker jag du ska prova på det, oavsett om det är hemma i din sporthandlare, när du köper bil eller ska köpa en ny telefon.  Flera av mina vänner har lärt mig att pruta och inte alltför ofta acceptera det givna priset. Här sitter vi och dricker gelé the och givetvis har jag lärt mig pruta av väninnan då vi handlar i hennes ”hemmakvarter” i China Town.
Vad tycker du om prutning och har du några goda råd att dela med dig vid prutning?

 

13 comments

 1. Det var en riktig lektion i konsten att pruta. Jag är dålig på att pruta men D är en fena så hon får oftast sköta affärerna.

  Svara
 2. Jag är nog inte så bra på att pruta… Men jag har bestämt mig för att det viktiga är att JAG är nöjd med priset. I Marocko prutade vi en del, men Peter ville köpa en klocka och tyckte att priset var helt ok. Han prutade inte utan sa ok. Jag minns inte priset, men säg att klockan kostade 100 kr (det var ingen märkesklocka direkt, haha). Försäljaren blev ställd. Sedan sa han: 80? Blir det ok? Haha, han prutade ner priset själv. Det var liksom inte ok att inte pruta 😉

  Svara
  • Det viktigaste är nog att man är nöjd med priset, än hur man hamande där eller inte. Det finns ofta många roliga historier kring just prutandes ädla konst!

   Svara
 3. Jag anser mig vara bra på att pruta vid rätt tillfälle 😉 Det lönar sig att prata pris och jämföra och låta säljaren veta. Runda av är också en bra…."om jag köper två kan du acceptera det för xx".

  Tack för fina hälsningen Katta!

  KRAM
  Lotta

  Svara
 4. Prutat har jag aldrig gjort i Sverige. Har nog inte gjort det här i USA heller. Tydligen behöver jag en lektion i att pruta. 🙂 Bra information. Kram!

  Svara
 5. Jo jag älskar att prutar. Tycker det är ett roligt sätt att komma personerna lite närmare, man skrattar pratar och knappar på räknemaskinen som flyttas mellan händerna. Rätt som det är får man något att dricka osv Prutar inte i sk vanliga butiker med fix-price men annars så. Testar ibland även här hemma i vissa butiker, det är liksom lite på skoj och beroende hur samtalet har varit innan, och det brukar oftast gå.
  Kram

  Svara
  • Härligt att det finns någon som tycker om förhandlingsgrejen, som just prutandet ändå är:)

   Svara
 6. Jag har börjat vänja mig, men jag tycker fortfarande att det är lite jobbigt…

  Svara
 7. Ibland är det urjobbigt, speciellt när försäljaren väntar in att man ska börja någon gång:)

  Svara
 8. Jag måste säga att jag nog är typisk nordbo på det sättet. Jag har svårt för att pruta. Känner mig obekväm. Men kanske handlar det om att öva sig. Jag kan tycka det är ansträngande och tidskrävande mer än vad jag finner njutning i det. Kanske är jag inte heller så förtjust i det eftersom jag är dålig på det. Men visst har det hänt att jag har prutat både utomlands och i Sverige.

  Svara

Have your say