Filippinerna

Balut en delikatess

Balut, vad är det för någonting tro? Jag upptäcker att fler och fler människor har hört talas om vad just Balut är för något.

image

Balut, är en mycket speciell rätt på Filippinerna. Ofta när man reser så finns detta ägg till försäljning överallt och jag blev bekant med det redan år 2004. Jag trodde att det var ett vanligt kokt ägg jag hade köpt. Men så var det alltså inte.

Balut är ett kokt ägg med ett 17 dagars foster inuti från en kyckling. Det kokas just denna dag då det sägs smaka som bäst då och är klassat som en delikatess för många här.

Man köpet dem helst kokta och många gånger är de fortfarande varma. De flesta öppnar lite av skalet för att salta innehållet och andra tycker att man ska tillsätta både vit vinäger och salt.

image

Vi köper Balut

Själv är jag inte så sugen på denna filippinska delikatess, men när försäljaren passerade huset på sin moped och blåa bag, passade jag på att köpa dessa ägg, till grannarnas förtjusning.  Givetvis bjöd in några grannar så att de fick visa mig hur man äter balut.

image

Grannkvinnorna valde att äta ägget som kallas för Pinoy ägg, dvs. vanliga ägg.

image

image

Glädjen var stor då jag köpte dessa ägg och de visade mig välvilligt hur äggen såg ut inuti.

Skulle du våga prova denna rätt eller har du rent av kanske redan provat den?

11 comments

 1. Jag försöker verkligen att prova de olika rätter som finns, men ibland finns det vissa saker som inte känns så lockande, och något säger mig att just Balut kan vara en av dom!

  Svara
 2. Jag har sett detta på nåt program, men är inte alls sugen på att testa faktiskt…

  Svara
 3. Sag nagot program pa Discovery om "ackligaste matratterna" och dar var balut placerad pa en ganska hog plats, om inte ens forsta om jag minns ratt. Nej, jag avstar nog faktiskt!
  Kram!

  Svara
 4. På matbordet uppenbarar sig ofta de påtagligaste skillnaderna mellan olika länder/kulturer. Spännande.
  Eftersom jag älskar surströmming så har jag lovat mig själv att aldrig ställa mig oförstående till andra människors udda matpreferenser.

  Svara
 5. Uhuuuu! NEJ jag tycker personligen att det är rätt cäkligt faktiskt. En f.d student (doktorand) i mitt förra labb åt dock dessa ägg och för honom var det en otrolig delikatess som han var överlycklig att hitta i en affär här. Han var från Kina men minns inte vilken region. Han sa att det var en ganska lokal delikatess från området han själv kom ifrån. Hm, med tanke på att jag arbetat med utvecklingsbiologi och att många labb studerar just kycklingembryon tycker jag det var lite extra äckligt hahaha! men jag vet att många tycker vi svenskar är superäckliga som äter t e x kräftor. Asätande "insektsliknande" djur som lever i dyn på botten av sjöar…! 😉 Så visst är mat otroligt kulturellt och vissa saker måste man nog vuxit upp med för att kunna uppskatta.
  Kram!

  Svara
 6. Åh, det kändes inte inbjudande alls… Jag brukar prova det mesta, men det finns ju vissa lokala specialiteter här och där som jag måste säga att jag gärna hoppar över. Vissa speciella mattraditioner kan kännas riktigt motbjudande… men visst, som andra påpekat, en del svenska traditioner kan ju verkligen vara motbjudande för andra också.
  Till de mer underliga saker jag smakat utomlands hör nog fårtestiklar (Island), rutten haj (Island), sjögurka (Kina), kobrosk i sötsur sås (Kina) och några bollar gjorda av hästmjölk (Mongoliet). Det var lite intressanta upplevelser, men kanske inte någon njutning smakmässigt direkt…

  Svara
 7. Nä jag skulle ärligt talat inte våga prova detta. Detta hade inte funkat för mig men modigt av dig om du provade. Vissa "delikatesser" måste man nog vara uppvuxen med för att man ska uppfatta dem som delikata.
  Kram!

  Svara
 8. Nej tack! Tror inte att jag skulle vilja testa alls. Självklart vänjer man sig om man växer upp med vissa saker men det här kändes litet väl "magstarkt". Kram!

  Svara
 9. Jag smakade balut sista dagen på Filippinerna när jag var där 94. Dagen efter åkte vi hem till Sverige och jag spydde hela resan hem. Om det var balutens fel eller ej låter jag vara osagt men innan dess hade jag klarat mig ett halvår utan krångel med magen!

  Svara
 10. Marina
  Håller nog med dig..

  Trillingnöten
  Inte det:)

  Pia
  Jag såg det programmet på Youtube.. Nä, äckligt rent av..

  Steve
  Roligt att du tar upp surströmingen. Jag tror de skulle gilla den faktiskt. De äter mycket torklad fisk och rå fisk med vinäger.. Den torkade fisken är en delikatess som man sedan kokar och det luktar då surströming.

  Saltis
  Jag förstår dig…Ha, ha..Det där med kräftor har jag inte ens tänkt på, men visst är det så att de är asätande,, ha, ha

  Freedomstravel
  Vad duktig du är på att prova dig fram. Jag tänkte äta desa med avstod då äggen öppnades, jag kunde helt enkelt inte.

  Desiree
  Jag försökte men jag kunde helt enkelt inte svälja det!

  AM
  Håller med dig!

  Synnöve
  Vad modig du var! Tänk om det var äggen och fostret som du blev sjuk av. Måste helt enklet ha varit vidrigt att bli sjuk i flygplanet.

  Svara
 11. Nej fy vad äckligt!

  Svara

Have your say