Sverige

Bottenvikens röda guld

Det är kanske hjortron du tänker på som “Bottenvikens röda guld” ? För mig är hjortron fjällens och myrmarkernas guld, alltså en populär ört som hjortronet är. Men på tallriken kan man också se Bottenvikens skimrande guld och det är löjrommen. Det är något extra för gommen och smaklökarna, kan jag lova.

Det är från fisken siklöjan som man tar reda på romen under en specifik period på året. Siklöjan,är en sorts laxfisk som återfinns lite varstans i världen. I norra kallas det kort och gott för löja.  Dock ska siklöjan inte förväxlas med vanlig löja som tillhör släktet karpfiskar, där exempelvis mört och braxen ingår.
Var finns den?

Var fiskas den då? Det är från Haparanda norra skärgård till strax söder om Piteå finns ett stort område med färskvattenflödet från norrlandsälvarna. Man brukar också kalla det här området för  världens största bräckvattenskärgård.

Det är från dessa vatten som siklöjan ger ifrån sig det gula och exklusiva guldet, den guld röda kaviaren. Den går också under namnet Kalixlöjrom.

löjrom

Då jag har tillgång till denna rom är det inte helt ovanligt att det då och då blir en förrätt som denna. Här ovan ser ni en av mina favorit förrätter.

Förrätt med löjrom

Förrätten är en  smördegsinbakad med  västerbottensost inuti. Ovanpå är det en liten röra av crème fraiche och röd lök samt Kalixlöjrom ovanpå. Den röda romen kostar cirka 900 – 1000 kr per kilo.

8 comments

 1. Nja, det "röda guldet" är nog hjortron för. mig. (Visserligen tycker jag om Rom, mycket, men något "rött guld" blir det nog inte…)

  Svara
  • Jag gillar sältan i denna rom. Men alla gillar inte rom alls..Kram

   Svara
 2. Ooooh Kalixlöjrom är ju så himla gott och sååå lyxigt! Bland det godaste jag vet. Lite kalixlöjrom och lite champange det är allt man behöver för att få komma till himmeln.

  Svara
 3. Ser ju fantastiskt gott ut! Och lyxigt minst sagt!

  Svara
 4. Shit vad hungrig jag blev nu! 🙂

  Svara
 5. Det ser otroligt gott ut!

  Svara

Have your say