Personligt

bygga-orangeri

Bygga ett orangeri

Vad är egentligen ett orangeri? Är det ett växthus? Ett uterum eller en matplats med grönska?  Vi ska bygga ett orangeri, en byggnad med flera varianter, dvs. ett växthus för vinrankan som dött men skulle ha fått en plats i orangeriet och samsas med möbler och trasmattor.

Varför ska vi då bygga ett orangeri?

Vädret kan vara ett bekymmer, det är kanske för kallt, för regnigt eller för myggigt. Här hoppas vi kunna flytta in fast fortfarande vara utomhus. Det var då iden kom att bygga ett uterum med växter som blir vårt lilla inne som uterum.

Växthus kontra orangeri

Ett växthus har glas runt om hela huset inklusive taket, medans min tanke är att vårt nya byggprojekt ska vara en byggnad med ett täckt tak. Däremot kommer vi inte ha orangeriet uppvärmt under vintern, men vi kommer att använda skolhusets gamla järnspis som får flytta in och bli en mys- och värmekälla, om så behövs. I alla fall ska vi kunna koka kaffe på den gamla spisen samtidigt njuta av den sprakande brasan.

Vårt orangeri tar form

Vårt orangeriprojekt började med att gamla rötter från nedtagna träd grävdes upp och marken förberedes för en gjutning. Vi byggde en ram för gjutning på platsen där orangeriet ska byggas. Vi har varit i kontakt med kommunens bygglovsavdelning och lämnat in ritningar och fått råd om vad som är möjligt och inte att bygga på vår tomt.
Orangeriet blir en egen byggnad och vi kommer att mixa med flera olika material, nya som återanvänt material.

gjuta-orangeri

Placering

Placeringen av orangeriet blir faktiskt inte i den soligaste delen på tomten, utan platsen hamnar både i sol och skugga. Vi ville att den nya byggnaden ska smälta in på gården och bibehålla den gårdskänsla som vår gård har.
Nu fortsätter arbetet och drömmarna med att färdigställa projektet som ska vara till glädje både sommar som vinter? Jo, på vintern blir det vårt lilla förråd där vi ska klämma in trädgårdsmöbler och cyklar.

Har du några bra råd eller tips att ge oss i byggfasen så dela gärna dom med oss. Snart hoppas vi kunna dela med oss mer från vårt byggprojekt.

3 comments

 1. Kul projekt att följa. Där kommer ni att få många njutbara stunder.

  Bra att ni tänker på gårdsbilden när ni bygger nåt nytt.

  Förråd på vintern för utemöbler och cyklar? Var ska ni då göra av sommarinredningen i orangeriet? Bygg ett separat förråd i stället.
  Ha en fortsatt skön sommar!

  Svara
 2. Mina föräldrar kalmar det för pensionärskuvös 😅😅 men kommer att bli jättefint. Bra med skugga också för det kan ju bli lite fööör varmt annars.

  Svara
 3. Smart att inte ställa byggnaden i gassande sol. Vi har vårat uterum i norrläge vilket är riktigt skönt. Har även ett litet litet växthus, som har mer sol än skugga under dagen. Där har vi en vindruvsranka som ger mycket druvor. Bra att ha fönster som öppnas automatiskt efter värmen
  Kram

  Svara

Have your say