Personligt

fonsterbyte

Byta fönster på skolhuset – en nödvändighet

Det gamla skolhuset hade faktiskt vackra englasfönster och fönsterbågarna var i varierande kvalitet. Vi insåg att vi måste nog gena i kurvorna för att lyckas få fason på skolhuset. Det var alltså dags för ett byte av fönster.

kitta fönster

Gamla fönsterbågar och fönsterkarmar

Vi har haft många övervägande om ett fönsterbyte på skolhuset vägt för- och nackdelar fram och åter. Men till sist kom vi fram till att vi måste skaffa moderna fönster och vi har därmed tummat på att bevara det genuina, till förmån för modernitet.

Det har aldrig varit aktuellt att renovera de gamla fönsterbågarna och fönsterkarmarna. Det skulle ha blivit alldeles för mycket arbete för oss eftersom det var ruttna fönsterkarmar, spruckna glas och murket trä här och där. Det hade alltså inte räckt med ny kittning och färg.

byta-fonster

Nya fönster

Istället bestämde vi oss för att köpa nya tvåglasfönster. Nu har skolhuset fått nya fönster och det återstår en hel arbete innan vi kan fodra fönstren eftersom skolhuset först ska få ny ytterpanel.

Dessa fönster är fönsterbågar med utanpåliggande spröjs. Lite längre fram ska ni få ta del av fler bilder på hur huset med dess nya fönster blev till slut.

Mer om renoveringen

Här kan du läsa mer om vårt renoveringsprojekt av byns skolhus.

2 comments

  1. Det är smått omöjligt att behålla/renovera allt gammalt så därför måste man ibland ta en ”genväg”. Det viktiga är ändå att även den nya fönstren är spröjsade och därmed i ”gammal stil”. För husets och helhetsintryckets bästa.

    Svara
  2. Dem gamla kan man sätta fotografier i 🙂

    Svara

Have your say