Europa

Champagne bubblornas rike

Att resa till Champagne, bubblornas rike, på egen hand är något som jag rekommenderar dig som har en önskan om att besöka Champagne området utanför Paris för dryckens skull. Vi besökte Champagne under september månad och kom dit mitt i skördetiden av druvorna.

Champagne

Vad är då egentligen Champagne?

Champagne betyder för många lyx, glamour, fest med finess eller är det en glittrig fasad tro? Nej, Champagne är verkligen något extra som efter en bekantskap blir bättre och bättre. Det var en mycket mytomspunna innovation som utfördes av en munken Dom Pergignon på 1600 –talet, han kallas också för champagne munken och finns begravd vid kyrkan.

vy över champagne

Champagne området är beläget ca 15 mil nordost om Paris. Genom landskapet rinner floden Marne. De större orterna i området är Reims och Epernay. Endast viner som har gjorts i denna region får Methode Champenois får kallas för Champagne.

Det finns tre kändaste områdena är Montagne de Reims, Vallé de la Marne samt Côte des Blancs. Champagne görs på tre olika druvor, två druvor är blåa, den ena är en Pinot Noir och den andra en Pinot Meunier druva. Den tredje är den vita druvan Chardonnay.

Champagne har ett svalt klimat. Vädret är en av orsakerna till den speciella finess som andra mousserade viner ständigt eftersträvar men sällan uppnår. Champagne måste uppnå en hög syrehalt vilket den har förutsättning till i den krithaltiga marken. För att få fram de speciella bubblorna i champagnen så genomgår vinet en fördubblad jäsningsprocess.

druvor

Med bil eller cykel

Du kan hyra bil på flygplatsen (Charles de Gaulle) eller ta tåget ut till Reims för att där hyra bil. För det är med bil man tar sig runt i området. Att bila runt i distriktet och titta på de välskötta vingårdarna i det vackra landskapet är en stor del av upplevelsen. På ett flertal vingårdar ges möjligheten att följa processen på hur champagnen tas fram. Det går säkert alldeles utmärkt att ta sig runt gårdarna med cykel också.

Eperney

Vinproducenterna

Det är mycket lätt att hitta vinproducenterna i området. Det finna flera tusen vinodlare i området och vid ett flertal ställen ligger champagnehusen eller de mindre gårdarna som erbjuder provning vägg i vägg eller längs samma gata. I ett kommande inlägg återkommer jag till ett antal utvalda små vingårdar, champagner, logi och restaurangtips.

Här finner du också mer information som turist i området

Undvik de stora champagnehusen

Om du vill möta det genuina mötet med de mindre vinodlarna. När du väl är på plats kommer du att finna att det finns många trevliga och duktiga odlare.

Kattas Betraktelser

Boende

Utbudet av boendet är stort för de flesta smakriktningarna. Du kan välja att bo i Epernay eller Reims och om dagarna köra ut till vingårdarna alt att bo i byarna. Vi själva valde att bo i byarna hos privata familjeägda Bed & Breakfast boenden. Vilket visade sig vara ett lyckokast.Champagne byar

Champagne passar perfekt för den som söker efter lite lyx och flärd med god mat och dryck på ett relativt nära avstånd från Stockholm i restid.

 

10 comments

 1. Jisses vad vackert!

  Svara
  • Det var vackert! Tack förresten!

   Svara
 2. Den där Champagne-resan skulle jag gärna velat uppleva. Underbara miljöer och ljuvlig dryck.

  Svara
 3. Vilket härligt och informativt inlägg! Samt mycket vackra bilder 🙂 Dit vill jag också åka och smaka god champagne…

  Svara
 4. Åh så fint! Champagne i Champagne – vilken dröm!

  Svara
 5. Så härligt ställe! 🙂

  Svara
 6. Så fint, jätte vackra bilder 😊

  Svara
 7. Vad mysigt och fint de såg ut att vara 😍

  Svara
 8. Vad vackert landskapet är!

  Svara
 9. Härlig artikel , har varit där när jag var yngre 🙂

  Svara

Have your say