Schweiz

Charmiga Zermatt by

Charmiga Zermatt by

När du är trött i benen efter häftiga skidåk och dina kinder har fått sina köldrosor, då är det trevligt att sträcka på kroppen för en promenad i den charmiga Zermatt by.

Byn Zermatt ligger på 1620 meter och har verkligen ett pulserande liv. Utbudet av butiker, kaféer, barer och ädla hotell har allt för de flesta smakriktningarna.  Zermatt är också en Walser by med hus med anor med mer än 500 år på nacken.

zermatt village

Promenadavstånd överallt

I den trevliga byn är allt inom promenadavstånd. Här kommer du att finna äldre romantiska stadsdelar och många tysta vrån och samtidigt befinner du dig i en pulserande turistby. På något sätt så verkar alla vägar leda till fjällen och alptopparna, det är iallafall så det känns då du står där och kollar in den ena fjälltoppen efter den andra.

I den gamla byn, bredvid Grand Hotel Zermatterhof, finns ett 30-tal gamla byggnader i en äldre traditionell byggnadsstil. Det finns flera lador och härbren som är över 500 år gamla, här samlas verkligen ett stycke levande historia som visar på hur fjällbönder i Zermatt en gång bodde.

Matterhorn Museum

Alla som är intresserade om livsstilsfrågor från förr bör besöka Zermatlantis, Matterhorn Museum.

Många hotell med charm

Grand Hotell Zermatt

Zermatt är också by med mer än 100 hotell och många stugor, några gamla, andra mycket moderna.  Tre speciella hotell är särskilt värt att notera: Monte Rosa, som var det första hotellet i Zermatt, Grand Hotel Zermatterhof och Mont Cervin Palace. Alla dessa tre hotell har barer öppna för besökare och där får du uppleva gästfriheten med en stor portion charm som faktiskt kännetecknar Zermatts hotelltradition. 

Antik hotell

Vi själva bodde på ett mindre och enklare hotell med bra läge i byn, hotell Antika. Direkt utanför dörren gick en av transportbussarna upp till någon av kabinstationerna.

Huvudgatan Bahnhofstrasse

Bahnhofstrasse är Zermatts huvudgata och här finner du många trevliga barer, restauranger, butiker, bagerier och butiker som säljer kakor och choklad. Längs gatan kommer du också finna många flashiga affärer som säljer vackra och lyxiga klockor.

Huvudgatan Zermatt

Bilfritt Zermatt

Zermatt har varit bilfritt sedan 1961. I byn finns det ett antal skidbussar som kör skidåkarna mellan olika stopp och till skidliftarna. Det är också enkelt att vinka till sig en sk. eltaxi, som kör dig och ditt sällskap med all packning till och från järnvägsstationen. 

eltaxi

Mer om att åka skidor i charmiga Zermatt

Här kan du läsa mer om att åka skidor i Zermatt.

4 comments

 1. Det är roligt när man själv känner igen bilder som du visar. Hur är det med snötillgången, ingen snö i byn?
  Kram

  Svara
 2. Härliga bilder. Charmigt så det förslår och bilfritt därtill.

  Svara
 3. Ser riktigt trivsamt ut 🙂

  Svara
 4. Zermatt är verkligen en fin by! Det är faktiskt den enda Schweiziska byn vi har åkt skidor i. Jättefint, men också jättedyrt… Därför har vi skippat det landet och valt andra alpländer istället 🙂

  Svara

Have your say