Europa

Cykeltur till vackra Haiko Gård

Haiko Gård! Borgå i Finland är perfekt ställe att se sig omkring från cykelsadeln, vilket vi också gjorde den helg vi besökte Borgå. Efter en god frukost på vandrarhemmet var det med cykel vi begav oss till den vackra herrgården Haiko som ligger cirka 5 kilometer utanför Gamla Stan i Borgå. Om årstiden tillåter rekommenderar jag er att ta fram kartan och besöka Haiko Herrgård med en cykel,  om man nu inte bestämmer sig för att övernatta på den vackra herrgården med sina fina parker. Från cykelsadel fick vi njuta av det vackra landskapet, vi cyklade förbi gamla vackra fruktträdgårdar, vattendrag med flera fina träbåtar. Många gånger hoppade vi av cykelsadeln för att  njuta av den vackra naturen.

image

 

image

 

image

Historiska vingslag Historien om dagens Haiko Gård är väldokumenterad och intressant. År 1362 tillhörde Haiko dominikanerklostret i Viborg. Ätten Stenbock har ägt gården i över 400 år. 1917 under den ryska revolutionen flydde storfursten Kiril Vladimirovitj med maka och döttrar till Haiko och samma år fick de en son vid gården som döptes till Vladimir.

Han blev senare huvudman för den kejserliga ätten Romanov, som levde på många håll i världen. Det var 1974 som badhotellet blev färdigt och idag är det ett omvittnat välkänt spa- och konferenshotell i vacker miljö med mycket hög klass.

image

image

image

image

image

image

En weekendresa att göra Här, här och i detta blogginlägget här finner du mer information om Borgå som ligger på några mils avstånd från Helsingfors och är ett ställe att besöka en weekend.

14 comments

 1. Fint! Så kul att se allas olika vinklar av samma resa 🙂

  Svara
  • Tack! Även jag hr slagits av att vi återgivit våra resor så olika. Men så roligt det har varit att läsa om det!

   Svara
 2. Fascinerande!

  Svara
 3. Jättefina bilder och helt plötsligt blev jag sugen på att besöka Finland!

  Svara
 4. Det ser trolskt ut vid sjön.
  Sådana härliga vindruvor.
  Och lyxigt värre inne på Herrgården.

  Svara
  • Området i Borgå var en mycket fin miljö att vistas i likaså fanns lusen till att fotografera.

   Svara
 5. Haiko gård har jag hört talas om många gånger om när vi har varit åt Borgåhållet till men aldrig har jag varit dit.
  NU har jag varit det indirekt förstås. Tack för trevligt inlägg igen!

  Svara
 6. Härliga bilder och intressant historia! Tack!

  Svara
 7. Hej, det ser verkligen härligt ut! Jag undrar om du har någon emailadress jag kan kontakta dig på? Vänliga hälsningar Agnes, http://www.todaylifestyle.se

  Svara

Have your say