Europa

Druvans väg till dryck

IMG_0858

Vi var på plats i Champagne när druvorna plockades och kunde följa druvans väg till dryck. På plats var det arbetare från flera delar av Europa som hade i uppdrag att plocka ner druvklasarna från vinstockarna.

Skördning

Den fina sommaren i stora delar av Europa har inneburit att årets skörd började tidigare än vanligt. Det har varit ett gynnsamt väder med en torr och varm sommar. Många odlare vi kom i samspråk med berättade att det varit en god skörd.

Det rådde denna vecka en upprymd stämning bland vinmakarna. Många vinmakare promenerar runt på sina ägor och smakar på druvorna för att veta när det är dags att börja plocka. Druvorna smakas från toppen av vinstocken men också längst ned på vinstocken. Alla parametrarna ska vara perfekta.

Det är vanligt att man börjar plocka druvorna mycket tidigt på morgonen innan solen gör druvorna mjuka senare på dagen då solen värmt upp druvorna.

Druvorna skördas för hand eller med en maskin från vinstocken och de lastas på mindre plastlådor så de ska bibehålla sin form innan de når byggnaden där de sak förberedas inför nästa steg. Detta steg ska gå snabbt och druvorna ska inte ligga längre än de måste i plastlådorna.

Druvorna ska avstjälkas, krossas osv. Det är en omfattande process att följa. De vinmakare vi mötte berättar gärna om processen och vi drogs in i deras euforiska känsla.

Skörda druvor

Fortfarande finns det säkert en tro hos många att druvorna trampas med fötterna i en balja. Men det är mycket sällan det förekommer idag.

druvor i låda

Efter några dagar i Champagne var det dags att lämna området vilket betydde att vi också lämnade den fortsatta  processen med förädlingen.

press av druvor

I ett tidigare inlägg har jag skrivit om att resa i Champagne.

 

1 comment

  1. Att dricka champagne får väl en extra dimension när du varit med från dess ursprung.

    Svara

Have your say