Uncategorized

DRYGT TVÅ VECKOR I KORTHET

Efter drygt två veckor på Filippinerna är vi hemma igen. Visst hinner man med mycket men långt ifrån allt. Det kändes faktiskt lite stressigt vissa dagar. Jag fick påminna mig själv flera gånger att troligen är jag tillbaka till Filippinerna redan efter den svenska sommaren. Vi träffade C. för en gemensam hotell frukost en söndags morgon, det var mycket roligt att återigen få träffa vår duktiga och positiva helper. Jag tror även hon uppskattade både sällskapet och frukosten, för vi skrattade mycket. image Efter frukosten lärde jag henne lite tips i silver wiring med stenar, det gillade hon. C. är även en duktig tjej på smyckestillverkning, vi har tränat och nött mycket kring detta tillsammans, då vi bodde under samma tak i Cebu. Dagen därpå tog jag båten till Bohol, för att dels delta vid “min byskolas” skolavslutning dels umgås med min väninna. Jag har insett att vardagen är den bästa upplevelsen när man reser och trots att jag varit här många gånger, får man nya aha upplevelser varenda gång. Som här, då grisbilen kommer till gatan och stannar vid huset, för att prata med grannarna och förhoppningsvis få sälja en gris. Det är väl ändå service, hemkört och färskt. Styckare, ja, det finns alltid någon i byn, som vill tjäna en slant. Att det sedan luktar gris, ja, grisar luktar mycket gris, det får man ta. Här existerar inte doftsprayer och parfymer, här luktar det LIVET! Det är alltså inte bara glassbilen som stannar till utanför husen och tutar. image Dagligen sker försäljning av fisk, kött och grönsaker vid husknuten. Det känns verkligen genuint och trevligt. Vi besökte den lokala marknaden, dels för att köpa presentpapper till den sommarläsning i form av böcker som jag köpt till eleverna dels beställa juice och snacks, till skolavslutningen.  image Att ta en promenad till marknaden med alla palmerna längs den ena sidan av vägen och med havet och dess havsbris på den andra sidan, det är livet. Det är alltid lika charmigt och exotiskt. Även min havstomt har ett bananträd och nu hade också ett papaya frö slagit rot, papaya trädet var nu hela två meter högt med frö ställningar. image image image – Mam, you buy gifts to your students, from me? Många i lokalbefolkningen vet vem jag är efter alla åren här och hoppas givetvis att jag ska köpa något från just deras bås. Efter mina dagar på ön Bohol, var det dags att resa tillbaka till L. och Cebu. Åter i Cebu Nästkommande morgon väntade en bil med chaufför på mig. L. hade förbokat det åt mig, för nu skulle jag också hinna besöka fabrikerna där jag köper in grejer. Nya utmaningar och idéer har frodats i mitt huvud under ett bra tag. Det blev en mycket intressant dag för mig. Jag fick följa hela produktionen men också göra mina egna justeringar. Lite längre fram blir dessa idéer kanske offentliga. På kvällen innan vår resa tillbaka till Malaysia, var vi bjudna på middag hos våra fd. grannar. Vi var mycket glada att återigen få träffa M och J. Speciellt J. som berättade för oss om hur han lyckats ta sig ur krigets Libyen. Flykten från hans camp genom två av de krigshärjade städerna en natt, för att hoppas att det fanns en plats för honom på ett flygplan, som skulle gå till Malta den natten. Han fick plats på ett evakueringsplan och var mycket lättad förstås. Det har självklart varit en mycket svår tid för hans familj på Filippinerna. Men nu är familjen tillsammans och vi var mycket glada över att se dem och veta att tillsammans kan man klara av motgångar bättre. Det är många filippinare som nu möter en tuff vardag efter att ha måste lämnat Libyen, Bahrain, Japan m.fl. ställen. Många har nu förlorat sitt och sin familjs levebröd och här finns inga omställnings- eller arbetslöshets försäkringar att tillgå. Jag är tyvärr rätt säker på att vi kommer att se många personliga konkurser och tragedier framöver. Som tur är har J. och M. redan startat upp en mindre företags verksamhet. Åter i Kuala Lumpur Nu är vi tillbaka i Kuala Lumpur igen, efter några hektiska veckor. Men ack så roligt och trevligt vi har haft det mellan våra arbetspass. Nu är det förkylningar som gäller här hemma och uppackning av väskor. För det ska tvättas kläder och bytas väskor, för på torsdag, drar vi iväg igen. Jag ska nu hämta lite kraft och läsa ikapp lite bloggar och senare ska jag visa några bilder från “min byskolas” skolavslutning.  Min sjunde skolavslutning!

4 comments

 1. Oj, vilka intensiva veckor! Jag håller med om att det är en helt annan grej att uppleva vardag när man reser 🙂 Då lär man känna landet/platsen ordentligt!

  Jag blir imponerad av den där grishemkörningen! Färskare än så kan det knappast bli. Vad skönt att det är livet som är doften i Filippinerna. Det kan jag sakna ibland!

  Svara
 2. Åh Katarina vilka kontraster mot KL! Härliga Bohol – när jag ser dina bilder blir jag så sugen på att resa dit igen! Vi var på Bohol 2009…det känns som evigheter sen…

  Den filippinska vänligheten och deras glada humör. Jag slogs direkt av att du sa att ni skrattar gott ihop med C. Det gör vi alltid med våra filippinska kompisar också. Gott och mycket 😉

  Fint kort på dig och C!

  Borneokram 😉

  Svara
 3. Trillingnöten
  Jo, det blev intensiva veckor! Men bra veckor får jag nog ändå säga.

  Catarina
  Oja, visst är det stora kontraster i jmf. med KL. Bohol är ett miniatyr Filippinerna, så det är nog ganska lätt att gilla ön.

  Svara
 4. Vilket härligt inlägg och vilket jobb du gör!!! Är så imponerad och blir lite tårögd när jag läser hur engagerad du är.

  Kramar

  Svara

Have your say