Sverige

Ett stopp i Jävre

Att köpa nyrökt fisk är att handla lokalt.

Rökt fisk Jävre

Att bo utanför de större städerna innebär för min del att jag handlar mer lokala varor än då jag bodde i en tätort. Jag handlar hellre tunnbröd, bär, lamm och fisk från någon av de lokala och oftast privata försäljarna än i livsmedelsbutikerna.

IMG_0272

Det är till Jävre fyren jag kör till då jag vill ha nyrökt fisk, nämnligen varmrökt regnbågslax, dock inte vild utan odlad.

Jävre bild

Jävre karta

Byn ligger vid kusten i sydligaste delen av Norrbotten och har endast 900 invånare. Jävre by passerar du vid E4: an och det är här jag brukar göra ett och annat fikastopp bara för att det finns en vacker hamn vid vägen men också för att köpa den nyrökta fisken.

Jävre hamn

IMG_0278

I Jävre finns också en turistbyrå som också inrymmer ett museum i en kulturminnesbevarad byggnad som idag inrymmer en utställning med 60-talet i fokus.

Låt dig provsmaka den goda rökta fisken om du befinner dig i trakten.

Have your say