Uncategorized

FACEBOOK, JAPAN OCH VÄNNER

Nä, jag är ingen Facebookare. Jag öppnade ett konto för något år sedan men har inte lagt till några vänner där. Då får man väl ändå säga att jag inte är aktiv. Igår lät L. mig förstå, att Facebook, visst kan vara bra, ibland. L. har bott i Japan, i Chiba som ligger nära Tokyo. Han har haft många dagar med många funderingar vad som kan ha hänt hans vänner och bekanta där. Det är då Facebook kan utgöra en informationsplats. Där har vi följt och läst om hans vänner och bekanta. De bor i Tokyo området och är trots allt som hänt där,”OK”. Det finns inga passande eller lämpliga ord att använda sig av en gång som denna. Det är bara så fruktansvärt, först en jordbävning, sedan en tsunami och nu en allvarlig kärnkrafts läcka. Frågorna om framtiden är betydligt fler än svaren. När jag tittar på kartan så ser det ut som att vi bor rätt nära Japan, dock är det 5,600 km till Fukushima från Malaysia. Vilket ändå är ett rätt långt avstånd, kanske… Myndigheterna i Malaysia vädjar till befolkningen, att inte skapa onödig rädsla, då det i dagsläget inte finns några avläsbara indikationer på att Malaysias drabbats av ökad strålning från Japan. Filippinerna Samtidigt har det bl.a. i Filippinerna börjat florera sms med rykten och skämt (hur man nu kan sprida skämt om en sådan här katastrof) om att Filippinerna har drabbats av strålning från Japan. Nu försöker myndigheterna att lugna befolkningen och förklara att det är enskilda som skickat ut dessa oriktiga varningar. Jag har själv fått några email där några bloggläsare och vänner har frågat oss, hur vi har det här. Om vi har haft känningar av jordbävningen och tsunamin. Nä, vi har inte haft några känningar av det. 2 Själv var jag orolig för min väninna E. på Filippinerna, eftersom det var  tsunami varning för Filippinerna, som ligger “rätt nära” Japan och E. har strandtomt mitt i idyllen. Jag försökte skicka sms till henne och uppmana henne att följa de lokala nyheterna. Men det var inte det enklaste för henne, eftersom det redan var strömavbrott på ön pga. andra skäl och hon har ingen generator. Iallafall nåddes hon av mina sms som var flera timmar försenade. Hon lämnade huset sitt med det allra viktigaste för att sova hos sin syster som bor lite högre beläget. Någon sömn blev det inte alls för dem den natten, eftersom mina sms, skärrat dem, denna gång i onödan.

9 comments

 1. Å vad skönt att ni fått veta lite mer om era vänner i japan. Och även din vän på Filippinerna. Ja, det som händer i er del av världen nu är fruktansvärt! Det är svårt att riktigt ta till sig tycker jag. Just på grund av vidden och djupet av tragedin.
  Och detta med FB ÄR ju verkligen oerhört bra om man kan använda det på det vis som ni gjort och gör. Alltså att få reda på vad som händer med nära och kära som annars kanske knappt är tillgängliga eller nåbara, 🙂
  Många kramar!

  Svara
 2. Du gjorde helt rätt i att varna henne i alla fall! Better safe than sorry. Jättebra! Jag förstår att alla är väldigt oroliga just nu där borta, även om man inte bor just i Japan. Jag hoppas verkligen att Japan ser till att varna i tid om det verkar bli värre….Ta god hand om dig, jag tänker på dig!

  Svara
 3. Tycker att FB ar bra i det fallet, har sjalv en kompis bosatt i Tokyo som standigt uppdaterar sin status och faktiskt skiljer hans rapporter sig fran det vi laser i svensk tabloid. Intressant, han sager att det rader ingen panik, folk hjalper varandra, det finns varor i affaren etc och han tycker att utlandsk media skapar onodig panik med felaktiga bilder for att att locka lasare.
  Nagra av maiderna har som ar fran Luzon fruktade att tsunamin skulle drabba deras skord men det gick bra och familjer som flyttat uppat kunde atervanda hem. Det kanns bra att veta. Det ar svart att ta in vad som hant i Japan, sa fruktansvart!
  Kram!

  Svara
 4. Vad bra att du varnade henne. Nästa gång kanske det blir verklighet.
  Ja FB är ett bra sätt att hålla kontakt med människor runt om i världen. För mig är det absolut det bästa sättet är jag är ute och reser, för det är bara att öppna mitt fb-konto så har jag alla vännerna där, behöver inte leta upp mailadresser, telefonnr etc. Bara klicka på dem och skriva ett meddelande. Eller uppdatera min status så vet de var jag är. Kommer du att bli mer aktiv på fb nu?
  Kram Kim

  Svara
 5. Skönt att din vän mår bra och har klarat sig bra. Klokt av henne att faktiskt söka skydd hos sin syster som bor högre upp. Denna katastofen som hänt är verkligen sååå hemsk på så många sätt. När man tror att det inte kan bli värre så förvärras läget. Jag är inte heller så stor användare av FB men jag har min profil där och går in och kollar då och då. Det är ju himla bra att folk som kommit bort från varandra faktiskt kanske kan använda FB och leta rätt på varandra.
  Kram och sköt om dig.

  Svara
 6. Jo, FB har nog sina verkliga framsidor. Absolut.
  Just vid sådana här tillfällen.
  NOG är det för hemskt och fruktansvärt det som har hänt. Det går inte ens att sätta sig in i. Det är nästan för stort, och jag känner så med dem alla. Ska donera idag, det lilla jag kan göra.
  Kram!!

  Svara
 7. Jag gillar Facebook. Det känns som jag kommer närmare alla vänner som är utspridda över hela klotet. Jag gillar att se bilder frân kalas, middagar och olika städer. Jag gillar att gratulera pâ födelsedagen, se vem som tycker vad om vad även om det inte är pâ en hög intelektuell nivâ.
  Vad gäller radioaktiv strâlning är jag LIVRÄDD, tycker det är superläskigt! Jag ryser när jag ser bilder frân JApan, stackars människor!

  Svara
 8. Vid såna här tillfällen sprids förstås många rykten. Särskilt om inte information går fram. Information är så viktigt (t.o.m. här i Sverige suger man ju i sig informationen, man får ett behov av att veta vad som händer). Alla sätt att sprida information måste alltså vara bra! Hemsk situation det här, som man aldrig kunde föreställa sig.

  Svara
 9. AHA, ja där ser man. Jag ställde en fråga som jag nu läser svaret på i detta inlägg! Så du behöver inte svara om du inte vill på det i senaste inlägget. 🙂
  Vad bra att det var lugnt för er!
  Ja det är verkligen hemskt det som händer i Japan nu!! Ja facebook är bra, har också haft kontakt med vänner i USA tex under orkaner och dyl.

  Svara

Have your say