Filippinska köket

Helstekt gris

Helstekt gris hos grannen

Min fina granne på Filippinerna fyllde år när vi var där och en dag så knackade hon på vår dörr och undrade om vi ville komma över på lite mat i all enkelhet som hon uttryckte det. Självklart så ville vi gärna umgås med henne och äta en bit mat[…]

Läs mer »

Balut en delikatess

Balut, vad är det för någonting tro? Jag upptäcker att fler och fler människor har hört talas om vad just Balut är för något. Balut, är en mycket speciell rätt på Filippinerna. Ofta när man reser så finns detta ägg till försäljning överallt och jag blev bekant med det redan[…]

Läs mer »

FÖRBEREDELSER TILL FESTEN

I min väninnas familj på ön  Bohol, Filippinerna, var det tre unga studenter som tog någon form av studentexamen, dvs. Graduation Ceremony,. Om man har råd, följer en fest. Man har sparat pengar kanske i ett år för att ha råd med den helstekta grisen, Lechon. På väninnas bakgård har[…]

Läs mer »

LAGA MAT MED VÄNNER

När jag besöker mina filippinska vänner på grannön Bohol, lagar vi alltid mat tillsammans. Jag vill inte sätta mig till ett dukat bord, men det är vanligt att man behandlar sina gäster som finfolket, dvs. man rör sig inte i köksregionerna och dukar inte av bordet, inte heller äter man[…]

Läs mer »

LUMPIA LÄTT ATT ÄTA OCH LAGA

Vi försöker äta så filippinskt man kan som utlänning i vårt hem. Vår helper C. är den som blir vår viktiga brygga till det lokala livet och kulturen. Hon lotsar oss fram i maträtterna och matlagningen. Idag bestod lunchen av Lumpia med ris. Vi svenskar kallar dem ofta för vårrullar[…]

Läs mer »