Personligt

fonster

Fönster – älskade rutor

Fönster är för mig ett mycket kärt ämne, jag verkligen älskar gamla fönsterbågar och dess fönsterrutor. Ja, vem gör inte det ända tills det kommer till fönsterputsning?

passion-fonster

Passionen – fönster genom tiden

Istället för att prata om min passion för gamla fönster tänkte jag ge er en kort version om alla de fönsterbyten som vi genomfört och hur det har gått för oss med alla delenoveringar där fönsterpassionen funnits med.  Ja, det kan säkert låta tokigt för en som inte har en passion för gamla träbågar med flagande färg och med ett glas som sviktar och har ögon. Elände, elände skulle många tycka.

renovera

Tja, var börjar man egentligen? Renoveringen av skolhuset är ett stort arbete och hela sommaren och hösten har vi spenderat många timmar på det projektet.

Många nedlagda timmar

En del tycker nog att vi är tokiga som lägger ned så många timmar på galna saker. Mestadels har ALLA kvällar de senaste fyra månaderna gått åt till att renovera. Jag vill nog egentligen inte räkna ihop alla nedlagda timmar, för det är många timmar och vi har verkligen inte legat på latsidan för att få saker och ting att gå ihop här hemma.

Men nu börjar vi äntligen känna att vi är nöjda med vad vi har åstadkommit. Resultaten kommer fram och vi är verkligen nöjda!

14 fönsterbågar

Vi började med att först byta ut 14 fönsterbågar i skolhuset. Tyvärr kunde vi inte behålla de gamla englasfönstren, så istället bytte vi dom till tvåglasfönster från en leverantör i trakten.

Vi plockade bort de gamla fönstren där fönsterbågarna hade ruttnat och en del rutor var trasig eller hade sprickor. Vi tog bort både inne som utefönster på huset samt karmarna. När allt var utplockat så sålde jag de gamla rutorna på Blocket och det var faktiskt en enkel match, man behöver inte ens vara säljare för att få gamla fönsterbågar sålda.

Kitta fönster till orangeriet

Efter skolhusets fönsterbyte var det jag som gjorde slag i saken och kittade om alla gamla fönsterrutor som skulle till organgeriet, inklusive målade om alla bågarna. Idag sitter alla rutorna i orangeriet och väntar på att få en fönsterputs till våren.

fonster-salu

60-tal rutor

Ett 60-tal rutor i de olika bågarna har kittats om och fått nytt kitt samt har målats om. Jag har faktiskt börjat tappa räkningen på alla fönsterarbeten som vi har genomfört.

gamla-fonster

Vinterns fönster projekt

Vinterns olika fönsterprojekt är betydligt mindre omfattande och mer överskådliga, än de som vi genomfört i sommar. Jag funderar nu på att snickra ihop ett litet växthus av gamla fönster som ska stå mot orangeriets baksida, där hoppas jag kunna odla en och annan tomatplanta.

orangeri

Det andra vinterprojektet är att snickra ett litet vintrinskåp där vi kan förvara några vackra glas som ska pryda en vägg i orangeriet.

Passionen vill liksom inte ta slut.

kitta-fonster

Vad har du för relation till gamla fönster?

13 comments

 1. Ser hel underbart kul ut, lägger själv ner en massa timmar på att renovera just nu 🙂

  Svara
  • TAck. Visst är det skoj att renovera för en själv.

   Svara
 2. Håller med dig om att fönsterputsning inte är det roligaste som finns men gamla renoverade fönster är jättefina.

  Svara
  • Fönsterputsning är vekligen inte roligt

   Svara
 3. Fint!

  Svara
  • TAck Linda!

   Svara
 4. Fint 😀

  Svara
 5. ”Rätt” fönster är oerhört viktiga för gamla hus tycker jag. Med ”rätt” menar jag då att fönstren ska återspegla husets ålder.
  Spröjsade fönster är enligt mig ett måste på gamla hus. Jag blir ledsen när jag ser gamla hus med hypermoderna fönster.
  Vi har använt ett gammalt fönster till just ett vitrinskåp där vi förvarar en äldre vacker glasservis.
  Vi har oxå byggt vårt växthus av gamla fönster som satt i boningshuset i början på 1900-talet.
  Fönsterputsen blir rätt omfattande så den har vi valt att köpa.

  Svara
  • Åh, vad roligt att höra att även ni använt er av gamla fönster till ett vitrinskåp. Fönsterputs, ja, jag funderar också på att köpa tjänsterna.

   Svara
 6. Det med fönster är verkligen ett jobb. Vi renoverade våra fönster & bytte alla källarfönster för ett par år sedan. Jag var gött less på det efteråt kan jag lova *haha*

  Svara
  • Hej Jeanete! Ja, då vet du verkligen vad det innebär att renovera fönster!

   Svara
 7. Jag hittar ingen gilla-knapp så du får en 🙂

  Svara

Have your say