Filippinerna

FÖRBEREDELSER TILL FESTEN

I min väninnas familj på ön  Bohol, Filippinerna, var det tre unga studenter som tog någon form av studentexamen, dvs. Graduation Ceremony,. Om man har råd, följer en fest. Man har sparat pengar kanske i ett år för att ha råd med den helstekta grisen, Lechon. På väninnas bakgård har de t frodats två grisar, som skulle växa på sig, den ena är till brorssonens examen och den andra ska användas till jul eller fiestan. Då jag var boende hos henne var det oundvikligt att inte delta i förberedelserna, aktivt eller passivt. De hyr in personal som fixar maten för gästerna och ytterligare två personer som avlivar grisen och tillreder den. Förberedelserna tar en hel dag i anspråk. Jag har valt att beskriva detta eftersom Lechon är en delikatess, för de flesta filippinare.

OBS! Bilderna kan vara otäcka för den som är känslig! Grisen har avlivats och nu följer flera timmars förberedelser.

image

Detta är en ung gris, cirka 5 månader. De har köpt grisen som mycket liten för att göda den till sonens examensfest, han utbildar sig till sjöfartsingenjör.  Här rengör man grisen och tar bort alla inälvorna och skrapar bort håret på huden. Inälvorna sparar man såklart och tillagar andra maträtter nästkommande dag, allt på grisen tas i stort sett tillvara.

image

Man fyller halsen och buken med bl.a salt, socker, vitlök, paprika, peppar samt andra kryddor. Varje “Lechon grillare” har givetvis sitt egna husrecept. Personalen som skulle tillaga maten höll till i utomhusköket och på bakgården.

image

image

Därefter sys buken och halsen igen. Det är viktigt att grisen ser fin ut eftersom den ska pryda matbordet. Man använder sig av en bambustör som grisen därefter fästes på.

image

När grisen “vilat” smörjer man in den med olja och kryddor. Man använder sig av mycket olja eftersom man vill att skinnet ska bli krispigt.

image

Man gör upp en öppen eld på ena sidan av grisens kropp. Denna grillare har ingen eld eller kol under grisen, han menar att grisen spricker då det blir för hett. Grillaren, sitter på en sten i två och en halv timma och snurrar bambustaven, fram och tillbaka, för att grisen ska grillas jämt.

image  image

Eftersom det är mycket mat som ska tillagas förbereds all mat på öppen eld. I den stora kitteln kokar riset, som kommer från den egna odlingen. Samtidigt är det  +30 C ute, det är fruktansvärt svettigt och hett, speciellt för dem som grillar grisen och lagar maten.

image

image

Här förbereds maträtten, Kare Kare en kötträtt, däremot har man här på bilden separerat såsen från rätten, den värmer man upp senare. Den andra bilden är Lumpia, dvs. vårrullar, som ska friteras och som vi äter kalla. Därefter transporteras all mat inkl. grisen i bilen till studentens hem.

image

Här är studenten i sin uniform med sin Lechon som pryder bordet. Det är vanligt att man tar familjebilder med all mat inkl. grisen på bordet, innan festen börjar.

image Tårtorna har ofta många färger och i ärlighetens namn smakar de ingenting! Men är det fest såklart att man ska ha en tårta!

6 comments

 1. Intressant! Vilket jobb men det blev ju fin festmat till slut.
  Jag tycker bara att det skulle kännas lite jobbigt att äta upp en gris som man haft sedan spädgristiden men jag antar att man är vana vid set.
  Ha en härlig helg!

  Svara
 2. Intresant, allt lät ju inte helgott kanske 😉 Men annorlunda.
  Jag är fortfarande lite avis på din värme! Försöker hitta den värmen du skickade hit – kanske den mellanlandade i Berlin och väntar på mig där? 😉
  Ha en fin påsk!

  Svara
 3. Vad spännande att få se hur man tillagar den hela spädgrisen. Jag förstår att det måste vara hett att grilla när det är så varmt ute. Men nog blev det en rejäl festmåltid som dukades upp. De där tårtorna ser precis ut som de amerikanska som inte smakar något utan bara har sin söta frosting på utsidan.
  Ha en trevlig påsk.

  Svara
 4. Jag har faktiskt ätit Lechon. Var lite skeptisk först eftersom vi köpte bitarna på en marknad och fick allt i en plastpåse, men köttet var väldigt saftigt och gott och jag blev inte dålig i magen 😉

  Vilken annan insyn du får i deras vardagsliv än en turist. Tycker ofta det känns som att det är 2 helt olika världar som inte ens kommer i närheten av varandra…

  Svara
 5. Hej hej!

  Tack för att du tittade in !! 🙂 En glad påsk önskar jag dig också med massor av vila och god mat 😉 Det råder ingen brist på god mat ser jag haha 😀

  Kramar/Nicky

  Svara
 6. Nena. Man har inga känslor för en gris, det är inte husdjur som vi normalt har.

  Ninni. Det är nog mer ätbart ön vad det ser ut som!

  Desiree. Precis, tårtorna är som de amerikanska, söta utan egentlig smak.

  Helly. Kul att du ätit Lechon, om man inte behöver en hel gris eller bara vill ha lie av den, är det rätt vanligt att man köper bitar som man får i en påse, precis som du erfarit!

  Nicky. Dina matbilder är något helt annat! Jag saknar Sverige när jag ser dina matbilder emellanåt!

  Svara

Have your say