Italien

grenoli-italien

Fotbollstrion Grenoli och ett vingårdsbesök

Grenoli är namnet på tre svenska kända fotbollsspelare, som de flesta lite äldre av oss har en god koll på vilka dessa herrar var.  Det var dessa tre herrar som fick oss att under vår Italien vistelse köra till vingården Azienda i Piedmonte i norra Italien.

Det blev ett bra stopp efter att ha lämnat turisthysteriska Pisa och den magiska konserten med Andrea Bocelli . Övergången från kultur till mat och dryck blev mycket lämpligt.

druvor

Grenoli – En fotbollstrio

Grenoli är en förkortning för de tre svenska herrarna Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm, de spelade fotboll ihop under många år i slutet av 1940-talet och början av 1950- talet i Italien. Det sägs att deras namn myntades av en italiensk sportjournalist efter svenskarnas första match tillsammans i Milan 1949.

Liedholm och hans italienska fru blev vinodlare

Liedholm gifte sig med en italienska och köpte sig en gård ett par mil nordost om Asti i Piedmonte, från början var nog inte tanken att paret skulle bli vinodlare men på gården som de köpte fanns redan en vingård. Paret startade sitt vinföretag och Nils engagerade sig mycket i konsten att få fram bra druvor. Gården hette Villa Boemia och är närmare bestämt belägen i vackra Monferrato.

Druvan Grinolino

Paret var redan på den tiden inne på att vinerna skulle hålla en hög kvalitet och de var ett av de första vinföretagen i Italien som kvalitetssäkrades enligt ISO-reglerna. Paret satsade också på den mindre kända druvsorten Grinolino.

 

Besökte vingården

I somras körde vi in på den något gömda vingården och vi köpte med oss några flaskor av vinet Grenoli som skulle få bli en gåva till våra grannar där hemma i Sverige. Ena grannen hade en speciellt relation till Liedholm. Här kan du läsa lite mer om den spännande mannen och hans vingård.

Har du några minnen eller kunskaper kring den välkända trion Grenoli? I såfall berätta gärna din berättelse!

4 comments

 1. Vad roligt! Jag var faktiskt på Liedholms vingård 2003 och eftersom vi råkade köra upp till boningshuset så ville ödet oss så väl att Nisse själv kom ut och hälsade på oss! Fantastiskt fint minne, och sedan köpte vi med oss några flaskor hem efter att hans son Carlos guidat oss runt i ”fabriken”. 🙂

  Svara
 2. Härligt inlägg! Mumma för mig som fotbolls- och vinälskare.

  Svara
 3. Önskar jag gillade vin mer än vad jag gör. Låter så mysigt med vingårdar!

  Svara
 4. Älskar vingårdar! Önskar man hade ”en egen”. / Johanna xoxo

  Svara

Have your say