Uncategorized

Frågor, svar och lite om drömmar

Att blogga är verkligen roligt, det tror jag många av mina bloggvänner håller med om. Att läsa bloggar är också underhållande och intressant men jag läser nog många fler bloggar än jag hinner kommentera. Att få kommentarer på sina blogg inlägg är verkligen roligt men det roligaste är nog att finna ett email i inkorgen från någon bloggläsare. Vilket ibland leder till en email kontakt mellan mig och någon där ute. I dessa email finns det alltid en eller flera frågor, som de önskar svar på. De vanligaste frågorna jag fått handlar om resor och om att flytta utomlands, volontärs arbeten eller om min skolverksamhet på Filippinerna. Jag tänkte här dela med mig från de frågor jag fått under årens lopp, men även ge er en summering av de svar jag givit och mina egna reflektioner:

 • Vi ska resa till Filippinerna.  Vilka ställen rekommenderar Du oss att besöka. Vi ska resa runt i en månad?

Min blogg är bara tre år gammal och de mest fantastiska resorna i Filippinerna har jag gjort innan jag började blogga, dvs. mellan åren 2002- 2007, därför finns inte mina smultron ställen på bloggen. Jag flyttade till Filippinerna under året 2009. Först. Jag tycker det är viktigt när man planerar sin resa att man blir varse om vilken tid på året det är regnperioder, dvs. hårt väder med riklig nederbörd, det är då det kan vara tyfon tider där. Felaktiga förväntningar på semester pga. vädret, kan bli trist för den som tror att dagarna i Asien endast består av sol, sol och sol. Svenskarna är ett sol törstande folk, det vittnar e-mailen ofta om. När det är tyfon säsong får jag oftast fler email om just vädret. Här är några av mina favoritplatser vid rätt säsongsval; Banaue, ris terrasserna i norr, som är ett av de  “Eights Wonder of the World(Inget jag rekommenderar att besöka vid regnperiod) clip_image002

 • Tagatay området. Här finns vacker natur, stränder, Taal vulkanen och sjön.

image Ett besök vid någon av de fina och rogivande ställena som ex. Sonja´s hemliga trädgård, på din väg ut till Batangas för att sedan ta en banka båt över till ön Mindoro, som är den största ön på Filippinerna. Den mest välkända stället där är nog Puerto Galera, en ö för dem som gillar strandliv men det är främst dykare som reser hit. En populär ö men jag tror fortfarande inte att det finns någon bankomat där. Mitt favorit ställe är det lugna Tamaraw, som har en strand med bambu hyddor direkt på stranden och banka båten lägger till direkt utanför din hydda, båttaxi. Cebu, ön där jag bott under två år. Här finns både stränderna och shoppingen.  Mina absoluta favorit ställen i området är de två öarna Malapascua och Bantayan Islands. Malapascua är min absoluta favorit och jag föredrar den före den turist täta ön Boracay som de flesta turisterna ofta vill besöka. Malapascua har vita stränder, inga bilar fanns på ön och endast  strömförsörjning till klockan 22. Därefter blir det svart eller så kör man igång sina egna elverk. Ön är liten och på en till två timmar har du promenerat runt den. Dykningen och snorklingen är fantastisk här likaså maten. Bantayan Island är också en fin paradis ö som är större än Malapascua och här finns det fler barer och restauranger än på Malapascua, även här är stränderna vita! Det finns många trevliga och historiska ställen på ön Cebu som är värt att besöka. Men också det lilla Moalboal är ett mysigt ställe att besöka på ön Cebu. Från Cebu tar man en snabbåt över till mitt absoluta nr. 1. ön Bohol som verkligen är ett miniatyr Filippinerna. Filipinarna är ett mycket gästvänligt folk och Boholanos är mycket varma och trevliga människor. De flesta besöker grannön Panglao som enbart är uppbyggt kring turismen och den är länkad med en bro över från ön Bohol. På Bohol finns mycket att se och res gärna runt ön! Detta är ett av de vanliga råden jag delat med mig genom åren och jag tror att man bör hinna med allt på fyra veckor. image

 • Hur hittar man jobb och vad jobbar Ni med?

Det är inte lätt att som utlänning finna avlönat arbete i Filippinerna. De flesta utlänningar som arbetar där är anställda av utländska företag eller organisationer (ex. Världsbanken, UN men också många hjälp organisationer) de flesta har då en tidsbegränsad anställningsperiod. Det är svårt att få arbets tillstånd. Likaså är det ofta ny och omfattande byråkrati för den som ska öppna egen verksamhet i ett land som utlänning.  Det finns många regler man bör och måste botanisera omkring innan man öppnar egen verksamhet i ett nytt land. Ta hjälp av en advokat är nog rådet jag oftast råder dem. L. är egen företagare och han driver IT och Telekom verksamheter i bl.a. Asien. Det anställs enbart lokal arbetskraft i de länder vi är verksamma i och nästan alla som arbetar vid företagen är ingenjörer, ex.  programmerare. image Att arbeta i ett nytt land, i en ny arbetskultur, med ett nytt språk och med ett nytt regelverk är bara det ett hårt arbete. Det är en stor fördel att man har goda språk kunskaper men minst lika viktigt  är den kulturella kompetensen som i regel tar många år att behärska (Därför var det extra roligt att en L. som är utlänning i  Filippinerna fick den fina utmärkelsen precis innan vi flyttade till Malaysia). Uthållighet är viktigt! Reflektion: Det är nog stor skillnad att få möjligheten att “bli utskickad” till ett land och arbeta vid någon av dess stora företagen eller organisationerna, som oftast fixar allt eller mycket för de som drar iväg för ett äventyr.  Jo, det är ett hårt äventyr att som ny söka alla tillstånd, visum, bank kontakter, licenser, bostad, försäkringar för kontor, personal, bilar mm. Men å andra sidan så är min egna erfarenhet, som nu omfattar  länderna USA, Bulgarien (vi har aldrig bott där)  Filippinerna och Malaysia  kring “Start Up”.   Att jag tror att man snabbare kommer in i samhället även om det är en lång och jobbig byråkrat resa man måste genomgå. Vi själva är inte ute efter ett äventyr under några och har heller inget att  “återvända” till i varken USA eller Sverige.

 •  Jag är student vid X Universitet och ska göra mitt examens arbete inom området X och söker nu en handledare och/eller ett praktik ställe…

Dessa e-mails är nog mina favoriter. Antagligen för att jag själv blir mycket engagerad och vetgirig. Jag försöker lotsa dem om jag kan och använder mig av vårt nätverk. Ibland går det bra och ibland går jag bet, eftersom det är ont om tid. Mitt råd är; Ha gott om tålamod och tid.  Det tar tid att bygga upp nya kontakter och man bör vara ute i god tid! Kolla upp med ditt Universitet om deras student försäkringar gäller för studier i det landet du avser att studera eller göra praktik. Flera av de jag varit i kontakt med har fått avslag från Universitetet därför att just försäkringarna inte gällt. Att läsa på distans från ex. Filippinerna bör fungera utmärkt, själv studerar jag alltid ett eller två ämnen, vilket har fungerat bra. Dock kan du behöva gå upp mitt i natten om det ska samverkas med andra studenter, pga. tid skillnaden. Ett fungerande Internet uppkoppling (slås ofta ur pga. vädret) och god ström försörjning är A och O.

 • Ge mig tips på bra hotell?

Jag lämnar aldrig tips på boenden eftersom det är bland de svåraste man gör. Så denna fråga lämnar jag alltid till resenären att själv undersöka. En reflektion. När jag själv har rest med min ryggsäck, från 18 års ålder fram till trettio års ålder var det vanligt att jag använde mig av  Lonely Planets böcker. Idag köper jag aldrig dessa böcker eftersom jag är av den erfarenheten att dessa böcker är mer för en ung backpacker som vill ha svar på hotell och dess priser, namn på transportföretag osv. Idag förbereder jag mig på ett helt annat sätt inför ett nytt resmål. image Drömmar, mål och visioner Det har vi nog ALLA, på ett eller annat sätt, att drömma sig bort det måste man få göra då och då, eller hur? Det jag ofta läser mellan raderna i många email är en gemensam sak, att man vill ut i världen på ett eller annat sätt och alla har vi en eller annan dröm. Däremot kan jag sakna är feedbacken från de personer jag kommunicerat med via epost. Jo, jag vill gärna veta hur det gått för er? Kom du iväg till ditt volontärsarbete? Blev er resa bra? osv. Jag har faktiskt tagit mig tid och svarat på era frågor så gott jag hunnit och kunnat! Drömmen kan vara, det blåa havet, stranden, maten eller att rent av flytta utomlands. Vilket jag ofta tycker framställs som ett rätt glorifierat liv. Men visst finns det många underbara och härliga glädje stunder av lycka. Att antingen få sitta där på den där dröm stranden eller att bli hembjuden till en granne för att äta lokal och hemlagad mat och möta grann familjen. Jag avslutar det här inlägget med bilden ovan, som är från mitt egna byggprojekt direkt vid stranden på ön Bohol. Jag brukar ofta säga att “ Visioner är något man strävar fram mot och mål är är till för att uppfyllas” Det här projektet var en förr en vision för mig som numera är ett mål.

5 comments

 1. Förstår att det skulle vara kul att få feedback från de som du tipsat och som sen varit ute och rest. Men brukar du tala om det då, att det vore roligt om de hör av sig efteråt? Ibland, när vi fått extra mycket tips från något håll, brukar vi försöka höra av oss efteråt och berätta hur det blev. Som t.ex. första gången vi reste till Kiev, då fick vi massor av tips från en kille på Reseguiden – helt ovärderligt och betydde väldigt mycket för vår resa! Det är ju så fantastiskt idag med all information som finns att få tag på på det här sättet, och inte bara genom de traditionella guideböckerna.

  Svara
 2. Kul och intressant läsning! malapascua har jag tänkt att besöka, och blev ännu mer sugen nu!

  Svara
 3. Vad kul att få hjälpa människor 🙂 Och som sagt, det är alltid kul att få lite feedback på de tips man ger ut!

  Svara
 4. Jättekul att läsa detta. Även om vi just nu inte har några semesterplaner på Asien så skulle jag väldigt gärna resa till Filippinerna någon dag. Då vet jag att du skrivit detta inlägget och kan komma tillbaka och kolla. Jag tycker också det är vädligt kul att få alla möjliga typer av frågor och mail från de som läser min blogg. Än idag dimper det ner mail och frågor då och då och det är jättekul. Vissa har jag fått bra feedback också. Jag har hjälpt folk sätta ihop resor till södern och välja ut smultronställen. Jag tror också att detta sätt är guld värt att få ihop bra tips och en bra resa. Jag använder fortfarande mig av de traditonella guideböckerna när jag är ute och reser. Tycker att det finns en hel del bra info där.
  Kram och ska vi till Filippinerna så skulle jag absolut maila och fråga dig 🙂

  Svara
 5. Freedomstravel
  Visst är det så att man blir glad av feedback. Fungerade mina råd eller inte? Det är ju frågan. Nä, jag inte begärt feedback så där direkt utan mer låtit dem förstå att berätta gärna om din resa eller praktik. Ibland ringer man ju flera samtal och skriver något email till någon för att försöka få fram info.

  Kul att ni fick bra tips i samband mer er Kiev resa.

  Marina
  Malapascua! Jag njutr nästan bara tänker på det. tyvärr känns det som jag sällan numera hinner med sol och bad resor.

  Trillingnöten
  Visst är det så.

  Desiree
  Ni har också rest mycket och har massor att ösa ur. Det är roligt att kunna hjälpa någon som är på G. och funderat på att dra iväg. Numera läser jag gärna skönlitteratur och dokumnetärer då jag planerar en resa, man får mer på djupet om kulturen mm. Sedan blir det internet, det har hänt att P1 haft fina radio dokumnetärer kring något ämne som kan intresssera en inför en resa eller ett ämne som kan beröra ens resa.

  Svara

Have your say