Personligt

Från världen till hemmet!

Under alla åren som jag rest har jag alltid sett till att något speciellt har fått följa med mig hem, oavsett vart jag bott i världen. Det är inte bara reseminnen och bilder som jag tagit med mig hem. Jag tror nog att mitt hem ger en besökare en vink om att denna kvinna antagligen gillar att resa. Jag samlar inte på någonting och inte heller drar jag med mig souvenirer som tallrikar, kylskåpsmagneter osv. Det handlar istället om något som jag tror skulle passa mig även när jag kommer hem. Här ger jag er en bild bomb på allt från heminredning, mat, vin och kanske en bättre bild på vem jag är?

image

Ovan. Jag gillar bilder. Här ser ni ett antal av de tavlor som pryder hemmets väggar. Det finns ofta till varje sak en liten speciell historia som kanske egentligen betyder mer än själva tavlan. På en vägg hänger tre budda ansikten som är från Phnom Penh i Kambodja. Då jag bodde i Malaysia hade jag hängt alla dukarna med målningarna på klädhängare med klädnypor i mitt arbetsrum. Hela rummet luktade som en målarateljé eftersom dukarna inte hade torkat färdigt då jag tog med mig hem bilderna.  Väl hemma i Sverige möttes jag av att bilderna hade krackelerat. Bilderna hade varit ihoprullade i två månader i ett nytt klimat innan de rullades ut. Däremot har jag behållit dem eftersom storyn blev min.

Den svarta tavlan uppe till höger är faktiskt en silkessjal som jag låtit rama in med en speciell teknik, där faktiskt sjalen är lös och liksom tillåts fladdra  under glaset fast det är inte så enkelt för er att se det. Sjalen är fastsydd på en passepartout. Blommorna är en halvfärdig akvarellmålning från en kvinna som var i stort behov av pengar och hon tiggde verkligen att jag skulle köpa tavlan av henne, trots att den inte var  färdig. Tavlan inhandlades när jag gjorde en kryssning till Polen för många år sedan. image I Kambodja besökte jag en affär som säljer alster från handarbetande kvinnor som behöver kunna försörja sig själva. Det är en Non profit organisation som utbildar kvinnor i kviltnings tekniker. Detta överkast är helt handsytt.  Jag besökte deras affärer som heter Mekong Quilts , butiken finns både i Phnom Penh och i Siem Reap.  Man kan också beställa deras produkter via nätet, se länken ovan.

Historian kring detta överkast blev en del  märkliga turer. När överkastet kom hem satt jag mig ner och ritade en ny sänggavel och lät en bekant till mig göra den. När den väl kom hem så laserade jag den för att ge sovrummet en än mer asiatisk stil. image Ett annat stort intresse som finns hos bloggerskan är mat och dryck. Förra sommaren besökte jag bl.a. ett 40 tal vingårdar i Italien på en två veckors period. Självklart blev det en och annan flaska vin med hem. Det är nog inte många kök som har en vintunna stående hos sig i sitt kök, men här hemma finns det en än om den är tom. När några speciella besökare slinker förbi så vet man aldrig om en en av trälådorna “sprättas” för den ädla dryckens skull.

image

Kryddor är det som förlänger reseminnena när man kommit hem. Det är ljuvligt att återigen få drömma sig tillbaka till någon rätt eller till ett land där maten var en härlig upplevelse. Det är ett måste att köpa med sig hem kryddor, kanske en kokbok från någon av resorna. Här har många påsar med italienska kryddblandningar fått komma med hem likaså hög kvalitet på peppar från Kambodja, s.k.. Kampot peppar.

image

Ibland köper jag på mig tyger som sedan transporterats från land till land med alla flyttarna. I Vietnam sydde jag upp en del kläder till ett antal fester jag hade framför mig, det var faktiskt en lyxig känsla att få bära kläder som var sydda för mig. Det är ingen hemlighet att jag gillar sjalar och väskor.  Ett tips är att få sjalar hinner bli använda och det är kanske någon i min bekantskapskrets som fått en sjal i gåva från mig, genom åren!

image

Jag drar inte med mig de nya grejerna speciellt om de är otympliga. Jag uppsöker det lokala postkontoret, som här Malaysias postkontor. Ett postpaket kan ta upp till 3 månader om man väljer snigelpost med fartyg, men det har alltid fungerat för mig och det är inte speciellt dyrt heller att sända grejer från många länder i Asien till Sverige.

image

Självklart finns också den kinesiska hästen på plats!

image

Den sista pjäsen är inhandlad i Florida och pryder nu ett gästrum. Jag tyckte helt enkelt att den skulle passa bra på byrån, som är tillverkad i Norrbotten. Du har säkert också något reseminne som pryder ditt hem. Berätta gärna om den prylen eller kanske om en härlig historia till varför och hur en sak fick möjligheten att komma med dig hem.

6 comments

 1. Jag gillar också att dra med saker hem från mina resor. Jag har tex också en massa tyg som tjänstgör som dukar, saronger eller helt enkelt hängs upp på väggen. I Kambodja köpte jag pennställ på det där "skräpstället" där vi var ute i bushen på väg till Kep och de har jag sminkborstar i nu – jättefina! I Filippinerna har jag köpt korgar och en korgbricka nu senast. Smycken köper jag överallt då jag är bling-bling-o´holic, haha! Jag tycker också om saker att sätta på väggarna, tex speciella konstverk som är typiska för landet i fråga, och roligast är, som du skriver, om man träffar den som tillverkar och ser hur det är gjort. Då vet man ju också att det inte kommer från en made-in-China-factory!

  Svara
 2. Snygg ny header du skapat. Härliga reseminnen med mycket känsla.

  Svara
 3. Vilka fina och intressanta saker du fått med dig hem! Vi köper nog mest med oss kläder eller smycken. och vin förstås, om vi är i Italien. Kläder och smycken används ju, samtidigt som de påminner oss om olika platser vi besökt.

  Svara
 4. Jag gillar ocksa att ta hem saker som man faktiskt använder eller som har en historia istället för en massa skräp som känns kul när man star där pa nagot exotiskt ställe men som sen snabbt bara samlar damm när man kommer hem.
  Eftersom vara resväskor oftast är knökfulla redan pa ditresan sa handlar jag ofta smycken som souvenirer. Jag vet att jag kommer att använda dom och det är perfekt för dom tar ingen plats i väskan. Sen beror det ju saklart pa vart man aker. Är man i en storstad är det mycket kläder som far följa med hem.
  Kramar

  Svara
 5. Åh så många vackra ting. Allt blir också mycket mer intressant då man har en historia och ett minne bakom. Tycker om alla tavlorna du visar här. Låter spännande med tavlan som var tyckt på silke och som du fått till så att den kan fladdra fritt fastän den sitter bakom glas. Överkastet var väldigt vackert så denna länk ska jag absolut kolla in. Kryddor är också något jag mer än gärna köper på mig och tar med mig hem. De tar ingen plats direkt och väger inte heller så mycket så det är lätt att ta med sig. Alla dessa ting får ju också ditt hem att bli betydligt mer personligt med en stor portion värme.
  Vad kul att få se lite av alla fina ting som fått följa med dig hem.

  Svara
 6. Vackra fina saker som fått följa med dig hem. Visst är det roligt att ha en historia till sakerna. Vi köper gärna vin och det är roligt att minnas mötena med de lokala odlarna. Vinglas har vi också köpt men bara var sitt som vi använder vid "speciella tillfällen" som då gör just den resan minnesvärd.
  Fint att du blandade bilderna och satte dit Norrlandsporten, oj vad jag längtar uppåt när jag ser den bilden.
  Kram

  Svara

Have your say