Spanien

Freixenet

Freixenet – spanskt bubbel

Spanien har flera härliga överraskningar som väntar på att bli upptäckta och speciellt utanför Barcelona finns det oändligt mycket att upptäcka.  Har du hört talas om Cava?

Anna gillar Freixenet

Min gästbloggare Anna, som har en stor aptit för god mat och goda viner, hon har också ett speciellt intresse för Cava. Följ med på hennes tur till Freixenet där bubblet flödar.

Freixenet -spanskt bubbel – Cava

Efter fem dagars besök i Priorat distriktet tillsammans med vinprovargänget där vi alla var rätt mättade på livets goda röda viner skulle Priorat besöket avslutas med ett besök i Barcelona. Och se där, på vägen dit fanns den jätte stora vingården Freixenet som jag redan hade bokat in ett besök på för att ta reda på hur Cava tillverkas.

Cava spanskt bubbel

Fresh-e-net det kända Freixenet

Vi styrde därför kosan mot Freixenets företag. Freixenet som uttalas fresh-e-net är ett familjeägt företag som genom träget arbete och uppfinningsrikedom i dag är världsledande då det gäller mousserande viner från Spanien. Cava, brut, sparkling wine, ja namnen är många på denna fantastiska dryck.

Stor tillverkare och ett familjeföretag

Varje år producerar Freixenet ca 130 miljoner flaskor varav ca 1 miljon exporteras till Sverige. Trots detta var det i Finland jag själv minns att jag smakade Freixenet första gången och då i form av en fördrink som hette Freixenet Ice.

Besöket på Freixenet började med en film om dess historia. Därefter tilldelades vi ett ”åkband” så att vi kunde ta oss vidare till Freixenets fabrik som visade sig vara ett stort imperium som sträckte sig flera våningar ner under marken.

info Freixenet

Vi blev instruerade i hur flaskorna tillverkades, t.ex. den stora proceduren hur flaskorna vänds då de lagras.

freixenet

Trots detta var det inte alla flaskor som man önskade smaka eftersom en Cava får sparas i max 1,5 år enligt Freixenet och sedan blir de förstörda.

freixenet spanskt bubbel

När vi väl var längst nere i källaren på den guidade turen och vi suckade inför uppfärden kom helt plötsligt ett tåg som tog oss uppåt samtidigt som det visade oss den moderna tillverkningen av vinerna i dag. Besöket avslutades med provsmakning uppe i företagets ”bar”. Där kunde man även köpa de flaskor man önskade.

ice

Cava – Freixenet

Jämfört med de små vingårdar vi besökt visade detta besök den storslagna produktionen av en dryck. Båda sätten var imponerande. De små familjeägda vingårdarna har sin charm och den stora imponerar på sitt sätt. Det gemensamma är att de alla har fantastiskt välskötta vingårdar som de är oerhört stolta över J.

freixnet spanskt bubbel

Anna vill gärna ha fler tips på bra Cava ställen i närheten av Barcelona, har du några ställen att dela med dig?

Här kan du läsa mer om vinresor på Kattas Betraktelser.

3 comments

  1. Cava är ju verkligen spanskt. Jag dricker det gärna, men det finns bubbel som är godare! Asti Cinzano till exempel. Jag gillar det lite söta bubblet!
    Intressant att se tillverkningen!

    Svara
  2. Åh det där ser urtrevligt ut…Älskar en bra cava:).. måste nog försöka göra ett besök där nästa gång jag besöker denna del av Spanien 👌🏻

    Svara

Have your say