Den filippinska fruktsalladen skiljer sig en hel del från den svenska traditionella fruktsalladen med vispad grädde. Igår gjorde vi den lokala varianten av fruktsallad, utan färska kokosnötter och dess mjölk. Jag föredrar färsk frukt i fruktsalladen medan många här gärna köper fruktcocktail till deras fruktsallad. Om man har färsk frukt kött från kokosnöten och tar vara på mjölken, då heter efterrätten Bukosallad, vilket är en nationell efterrätt här på Filippinerna. Till gårdagens fruktsallad tog vi bl.a färsk mango, här finns enbart gul mango, den välkända Cebuano mangon, av exportkvalitet. Vattenmelon och andra melonsorter, som jag ej vet namnet på. Ananas och bananer. Därefter lägger man till kondenserad mjölk och grädde. Den kondenserade mjölken säljs i konservburkar och härsknar inte i värmen, likaså med grädden som har flera månaders hållbarhet i sluten förpackning. Denna grädde håller längre och ska ej vispas. Jag har gjort misstaget att vispa grädden och förvara den i en skål på bordet. I ett nafs har grädden smält till en sörja. Jag skulle tro det är därför man använder sig av produkter som passar bättre i varm klimat. Nu kan man äta fruktsalladen även några timmar senare och den smakade toppenbra i morse också, på nygräddade våfflor.
FRUKTSALLAD
previous post
2 comments
Den àr jàttego. Har provat. Mums! Kunde inte làsa hela inlàgget fòr min mage bòrjade kurra sà. Det àr nog dags fòr lunch snart 😉
Kul att du provat den, Helle! Den är god!