Afrika

Gode Hope

Godahoppsudden och Cape Point

Söder om Kapstaden ligger Godahoppsudden och Cape Point som är några av de populärare ställen att besöka då man är i Kapstaden.

Med bil

Redan innan avresan till Sydafrika hade jag bestämt mig för att vi skulle köra bil ner till Kapudden från Kapstaden. Med bilen tar det cirka 90 minuter för att köra ner till parkens ingång.

Entree G

Inträdet till parken kostar cirka R 85 per person. Från parkens entré har du cirka 30 minuters bilkörning till Cape Point som är Kapuddens sydligaste del.

Cape Point

Vi parkerade bilen på den välbesökta parkeringsplatsen i Cape Point för att sedan ta oss upp på berget med en bergbana. Därifrån promenerade vi längs de olika lederna ut till fyren.

Gode Hope

Bergbanan

När vi skulle kliva av bergbanan kom aporna för att tigga och när dom hoppade upp på taket blev vi stående inne i bergbanan med låsta dörrar. Personalen vid bergbanan var erfarna på att locka aporna från bergbanan.

Längs promenadstigen till fyren blåste det rätt bra och jag kan rekommendera andra besökare att med en vindjacka. Det kan vara skönt att svepa in sig i den då vindarna som denna dag visade sig vara kraftiga och lekfulla.

Till sist nådde vi ändå ut på udden som är gränsen mellan Atlanten och den Indiska oceanen. Utsikten är här mycket mäktig med en hänförande vacker utsikt.

KApsta

Namnet Godahoppsudden

Det sägs att Kapudden rundades och upptäcktes redan 1488 av den portugisiske sjöfararen Bartholmé. Det var han som namngav udden till ”stormarnas udde”. Dock ansåg inte den portugisiska kungen Johan II att namnet var passande utan ändrade det till det nuvarande  Godahoppsudden.

Udden

Naturreservat

Idag utgör den yttersta delen av udden ett naturreservat.  Har du tur kan du få se apor, zebror, antiloper, hjortar mm. Djuren lever fritt i parken.

I området kan du ta dig fram till fots eller med bil. Vi mötte en och annan cyklist på hyrda mountainbike cyklar.

Sydafrika

Godah

Fotostopp

Det finns många olika vandringsleder ute på udden för den som vill promenera runt. Men om du är ute efter att besöka uddens stränder, vikar och utkiksplatser tar du dig lättast dit med en bil.

Uddens spets Cape Point erbjuder nog områdets mest hisnade landskap med klippor som stupar 300 meter ner i havet. Här finns utsikterna man inte kan få nog av att beskåda.

Cape

Tornet

Om du vill besöka en fin utkikspunkt är det gamla fyrtornet som är byggt år 1857 en bra plats att besöka.  Har du tur kan du få se sälar, valar och delfiner. Tyvärr fick vi lämna området utan att se dessa djur på plats.

Det blev en hel del stopp med bilen för att ta många bilder. I området finns det inte så mycket annat att besöka för en turist, så vi valde att senare fortsätta till området där pingvinerna uppehåller sig. Här kan du läsa mer om Boulders Beach finner du här.

8 comments

 1. Från grillkåtan till Godahoppsudden. Det är onekligen tvära kast du bjuder på.

  Svara
  • Steve, visst är det ändå häftigt med de tvära kasten från en grillkåta till Sydafrika?!

   Svara
 2. fantastiska bilder! 🙂

  Svara
  • Tack för att du gillar mina bilder!

   Svara
 3. Vilken fantastisk upplevelse det måste ha varit!
  Härliga bilder!
  Ha en trevlig söndag!

  Svara
  • Lena, tack så mycket!

   Svara
 4. Herregud vilka hisnande vyer. Det är ju så vackert att det nästan gör ont!
  Det låter himla roligt med de tiggande aporna.

  Svara

Have your say