Europa

Gruvstad i omvandling & underjordsjobb

Kiruna genomgår en stor förändring, troligen den största en stad kan genomgå. Malmen som bryts i underjordsgruvan är av sådan kvalitet att den har ett stort värde och är Europas största (volym) malm exportör av järnmalm till andra kontinenter.

Kirunavaaragruvan är världens största underjordsgruva. Idag står samhället inför stora utmaningar och prövningar. Eftersom underjordsbrytningen behöver ta mer yta i bruk så är bedömningen att det inte är riskfritt att låta bostäder och arbetsplatser i stadskärnan bli kvar där de är idag. Därför måste man flytta på byggnader, bygga nytt på andra områden och människor måste byta bostad. Jag själv är uppväxt där och har fortfarande min familj kvar där uppe.

De flesta av mina vänner och bekanta som bor kvar där har berörts eller kommer att beröras,dvs. de har löst in sina hus och några har lämnat Kiruna för gott. Alternativet att byta bostad gjorde att de hellre valde att flytta söderut. Min familj berörs väldigt lite. Det är ofta icke kirunabor som högljutt har åsikter och protesterar mot samhällsomvandlingen, vilket jag själv tycke är en intressant företeelse.

I tidigare blogginlägg har jag skrivit om stadsflytten eller kalla den stadsomvandling. Här får ni några vardagsbilder från en stad i omvandling, bilderna är tagna föregående vecka i Kiruna.

image

LKAB kontoret, en flervåningshus som byggdes för att efterlikna FN skrapan i New York. Framför byggnaden kan man en bra bit bort se att marken har deformerats.

image

En klassisk bild över Kirunavaara gruvan. Terrasserna är gråberg som skiljts från järnmalmen.

image

På ett flertal ställen finns det skyltar som visar nya vägdragningar och andra informationspunkter.

image

image

Kyrkan där jag är döpt i kommer inte att finnas kvar så länge. Den ar varit utsedd till en av Sveriges vackraste byggnader en gång i tiden.

image

Likaså stadshuset.

image

Här ser ni bloggerskan själv. Jag gjorde berg arbetar praktik under jord förra året, i syfte att kunna beskriva de olika bergarbetar yrkenas inriktning. image

Här är jag i en maskin för att testa på att borra i berget. Jag har varit ned på 1375 meters djup i gruvan.

image

image

6 comments

 1. Här kan vi tala om FÖRÄNDRING.
  Visst är det märkligt om det mest är icke Kirunabor som har åsikter och protesterar mot förändringarna.

  Svara
 2. Jag har varit i Kiruna och även nere i gruvan och det är verkligen en häftig upplevelse. Hela flyttgrejen ska bli fascinerande att följa. Men visst är det så att de ska bygga upp kyrkan och stadshuset i "nya" Kiruna?!

  Svara
 3. Jag tycker det är fascinerande vad människan kan göra.
  Flytta delar av en stad låter otroligt omfattande och utmanande.
  Kram!

  Svara
 4. Shit vad häftigt! Och vad coolt Kiruna är. Tänk att man vet så lite om en stad egentligen. Måste åka dit och kolla någon gång. Ett framtida projekt känner jag skulle vara en back-packing runda i Sverige..

  Svara
 5. Vilket intressant inlägg! Jag har läst ganska mycket om detta i olika media och brukar berätta om Kiruna och flytten när jag ger mina föreläsningar om Sverige i Wales. Vad glad jag blev att du skrev om det. Tack!

  Svara
 6. Visst låter det fantastiskt att "flytta en stad", undrar hur ofta det sker…

  Svara

Have your say