Oceanien

HÅFA ADAI!

Håfa Adai, betyder hej, på språket Chamorro, som är ett av de officiella språken på Guam, det andra språket är förstås engelska.

Jag fascinerades mycket av all historia på Guam, med betoning på befolkningen och dess öden, därav har jag valt att göra några korta nedslag från det som intresserat mig. Mer om Guam finner du i mina tidigare inlägg, platta tak och Where Americas Day begins. Jag börjar med det som är basen för Guam, dvs. befolkningen. Chamorros är öns ursprungliga befolkning och de kom till Guam för ungefär 4 000 år sedan. Det tråkiga är att antalet Chamorros minskar rejält. Här är lite siffror kring antalet Chamorros på Guam. 1978  var 62 % av befolkningen Chamorros och 1984 utgjorde de mindre än 50% av befolkningen. Idag är det antalet Chamorros under 40%. Ett stort antal Chamorros emigrerar för att söka arbete någon annanstans, bl.a till fastlandet eller till Hawaii.

Efter att ha läst många artiklar och debatter i någon av de lokala tidningarna, förstår jag att många Chamorros känner att deras ö har tagits ifrån dem. Många menar att Guam snart bara är en enda stor militärbas för amerikanarna. Visst förstår jag att Chamorro kulturen är på utdöende!

 

image

                        image En lördag besökte vi Flea Marknaden, där man säljer både nytt och gammalt, här vilar en Chamorro flicka på presenningen mitt bland alla varorna som familjen sålde.

image Här är det en Chamorro familj som har picknick intill en fantastiskt vacker laguna, där vi gjorde ett av våra stopp med bilen. L. tyckte sig känna igen familjen som grillade, Efter lite efterforskning av honom, fann han att mannen i grön t-shirt var en av hans tidigare anställda. Det var 15 år sedan L. jobbade på Guam.

image

Den här vackra blomman fanns överallt på ön och det var många Chamorro kvinnor som hade en äkta Plumeria i sitt långa svarta hår eller ett hårspänne, föreställande blomman. Är det någon som vet det svenska namnet på den vackra blomman? Bladen på blomman är som vaxade, superläcker helt enkelt.

Guam har en rätt häftig historia

image

Det här runda huset kallas för choklad huset eller det sk. sommar huset och som synes har en spansk byggnads prägel. Den var spansk sed att servera varm choklad under sena eftermiddagar till guvernörens gäster i detta lilla huset, men som senare blev ersatt till  afternoon tea, av en annan hustru till en amerikansk guvernör. Spanien var alltså det första landet som gjorde Guam till koloni.Guam blev en del av det spanska imperiet efter sin ”upptäckt” av Ferdinand Magellan år 1521. Det finns fakta som beskriver hur Chamorro befolkningen rent av avrättades, från 60 000 till 5 000, under denna period.

image

image image

image

Under andra världskriget då japanerna hade makten var det många  Chamorros som fängslades, och hölls i koncentrationsläger. Det var en mycket häftig upplevelse att promenera runt dessa spansk präglade byggnader som tyvärr fått utstå ett och annat i samband med hårt väder. Latte stenarna är också en symbol för Chamorro kulturen image

Bredvid katedralen finns några sk. latte stenar som är återkommande  ikoner i Guams kultur. De byggdes omkring 500 e.Kr. och tros vara pelare för förhöjda hus. Man placerade dessa stenar i parallella rader, bestående av tre till sju latte stenar. Dessa latte stenar varierar i höjd från mindre än en meter till sex meter höga.

image

Varje latte sten består av två stenar. Axeln, den stenen som är placerad på marken och är ihålig medans stenen som utgör locket på stenen kallas för Tasa. Dessa latte stenar på bilden nedan flyttades 1956 till en park i anslutning till katedralen, och fanns tidigare i byn Mepo på Guam. Byn förstördes i samband med det andra världskriget, då marken skulle användas till militär uppbyggnad.

image image

 

Många av dessa kultur platser förstördes också när spanjorerna ödelade öarna på 1600 talet.  Chamorro byar Vi gjorde några stopp med bilen vid några gamla bo lämningar, sk. Chamorro byar. De var av varierande kvalitet och upplevdes mycket turistiska, men jag fick ändå en uppfattning om hur de kan ha levt, i ett med naturen. image image image image image image image

Idag har det amerikanska sättet att leva här fått inflytande på Guam, då många soldater vistas här under långa perioder. Nu ska ytterligare 9 000 soldater placeras på Guam, innan år 2014. Vilket väcker många känslor bland många Chamorros, så klart. image

Till sist, det är många som reser hit för att gifta sig eller för att fira sin  smekmånad. Man kunde t.om. låsa in sin kärlek på “Two Lovers Lovers Point”, ett ställe med en fantastisk utsikt och en med tragisk historia. image image

Ö liv som ö liv, jag skulle gärna bo några år på Guam! Jag har redan bestämt mig för en andra resan till Mikronesien, jag vill resa ut på någon av de mindra öarna, som dock har flygförbindelser. Fanatåtte Cebu!

13 comments

 1. Det var väldigt interessant och lärorikt att få ta del av det du skriver om Guam. En spännande plats på så många sätt. Synd att det håller på att omvandlas mer och mer till endast militärbas och att den gammla ursprungebefolkningen känner att de blir mer och mer knuffade åt sidan. Otroligt fina foton och som sagt en facinerande historia. Hur kom det sig att ni åkte dit? När det gäller turism är det mest amerikaner som åker dit eller är det folk från alla möjliga delar av jordens hörn?
  Kram

  Svara
 2. Otroligt spannande och intressant lasning och underbara bilder! En njutning att lasa till mitt morgonkaffe innan arbetsdagen tar sin borjan!
  Hur langt ar det till Guam fran Cebu? Ar det mycket turism?
  Kram!

  Svara
 3. Åh spännande!! Fina bilder också och jätteintressant!!
  Blomman ja, tyvärr iiiingen aning! Men vacker var den!! Ha en skön dag!

  Svara
 4. Jättespännande att få läsa om denna underbara ö, förstår att du skulle kunna tänka dig att bosätta dig där. Kul att din L kände igen mannen efter så många år!
  Kram

  Svara
 5. Vilken intressant läsning. Kul idé att låsa in kärleken. Skulle nog kunna behövas ibland 😉

  Jag tror blomman kallas för Frangipani blomma.

  Jag fick med mig 10 stycken sådana grenstumpar från Filippinerna och en har överlevt och höll på att ta över balkongen. Nu har jag planterat den på Panarea och hoppas den överlever där med och blir ett vackert träd en dag…

  Kram!

  Svara
 6. Spännande att titta och läsa! Det finns så mycket ställen i världen som man nästan inte vet nånting om… Hur mycket människor bor det på Guam?

  Svara
 7. Tänk varje kultur och land bär sin historia – vi nuddar bara på ytan av allt som finns!
  Tack för fina bilder o intressant text om en "annan värld" 😉
  CB=)

  Svara
 8. Det här var väldigt intressant att läsa och bilderna är fina och härliga 😀

  Kram

  Svara
 9. vad intressant och vilka otroligt vackra bilder! blommorna ser nästan konstgjorda ut, vilka tjocka kronblad!

  Svara
 10. Verkligen intressant att få ta del av Guam och dess histora. Åh, så många fina bilder du hade tagit. Plumerian är otroligt vacker och ser nästan "overklig" ut. Har du varit på Papua New Guinea någon gång? Förstår att det ligger rätt långt från "dina" trakter men tänkte i alla fall fråga. Kram!

  Svara
 11. Desiree
  Visst känns det alltid tråkigt att platser, var än de är, ska behöva blir militära baser. Men å andra sidan, det ger ju inkomster till de som vill stanna kvar på ön.

  Jag har ofta hört min L. säga, – Att på Guam bla bla, han bodde där i yngre dar och jag blev nyfiken på denna ö, som ligger mycket avskilt från allt.

  Det kommer en hel del turister till ön, mestadels japaner och koreaner, men tjockt av turister, nä, det tyckte jag nog inte.. Men nu hyrde vi ju bil, så vi trampade inte direkt i turiststråken.

  Pia
  Tack! Från Cebu flyger jag till Manila, det tar ca 1 timma och 15 min. Därefter tar det ca 3 t 30 min till Guam, så det är rätt nära.

  Ninni
  Tack.. Jag tror att Helly skrivit om blomman namn, den är riktigt läcker!

  Malin
  Underbara ö, det får man nog säga,, Jo, jag kan nog leva där några år, det kändes rent och friskt där,,

  Helly

  Tack för blomnamnet, men jag har aldrig hört det förut! Men, jag är inget vidare på blommor.

  Va, intressant att du tagit med grenstumpar från Filippinerna. Jag måste vara urdålig nu, för jag har aldrig sett denna blomma på Filippinerna. Bäst att börja spana nu! Lycka till med kvistarna!

  Svara
 12. Freedomstravel
  Det bor ca 170 000 på Guam,rätt behagligt!

  Catarina
  Visst är det intressant med dessa kulturer och minoriteter

  Svensk chekchouka
  Visst är den läcker blomman! Jag blev så imponerad eftersom den så så tjock och vaxad ut!

  A-M
  Åh,, A-M, du tar upp ett ställe jag verkligen vill göra en långresa till Papua New Guinea, men jag har det på mina göra lista för livet!

  Svara
 13. Ja du har redan fått svar från Helly ang blomman ser jag, Frangipani. Den luktar så gott och är så vacker. Den finns här också.

  Så intressant med chamorro. Är det de som har cargo-kulten också, eller var det någon annan ö?

  Tack för minisemester och info om Guam!

  Kram!

  Svara

Have your say