Personligt

Hämtar inspiration till ett drömprojekt

Vintervila betyder för oss renoveringssugna, att det är då vi hämtar inspiration till de kommande projekten. Här på vår gård har vi en kallställd tidigare skolbyggnad, som är uppförd i timmer.

Vi har nog som många andra, många olika planer för vårt hus och dessa planer varierar från månad till månad. Som ni säkert förstår ändras planerna från månad till månad. Det vi egentligen vet är att vi ser en stor potential genom att vårda huset.

skolbyggnaden i norr

Vi skulle gärna vilja få plats med en ny vedeldad bastu, ett eller två gästrum och ett minikök med allrum.

Det är många saker som ska falla på plats. Var börjar vi, vilka behov har vi och vad kan vara smart att göra inför framtiden? Andra frågeställningar är att  ska denna byggnad vara en privat extra bostad eller ska projektet drivas affärsmässigt? Just nu tror vi att det blir vår extrabostad eftersom det är så många olika regler som ska hanteras vad gäller regler kring livsmedelshantering och brandsäkerhet.

En tur till Piteå

Vi bestämde oss för att åka in till Piteå för att besöka det positivt omtalade Pensionatet på Malmgatan. Det är ett par som driver ett café med trevliga rum som man kan hyra. Pensionatet ordnar många trevliga inslag som musikkvällar, fika osv. Ett ställe som man också han hyra själv för sina egna träffar med ex. tjejgänget eller med sina arbetskamrater.

På gården finns det en nyrenoverad byggnad där ett flertal övernattningsrum finns. Ett mycket trevligt och smakfullt ställe.

Pensionats café var stängt

Vi fick en liten visning av Pensionatets byggnader trots att det var stängt. Vi själva har många saker som ska lösas och en av dom sakerna är var ska trappan gå genom huset upp till övervåningen? Andra funderingar är att vart ska vi placera dusch och toalett? Som ni ser är det många stora som små beslut som ska fattas.

Här får ni några glimtar från vårt vintervilande objekt samt från Pensionatet i Piteå.

järnspis

Vår gamla järnspis behöver en rejäl omgång innan de kan tas i bruk igen.

gamla fönster

De gamla fönstren behöver mycket kärlek.

garderober

Besöket i det charmiga och trevligt bevarade Pensionatet, gav oss en hel del ny energi och lust till att ta itu med vårt egna projekt här hemma på gården.

Vi har nyligen renoverat vårt boningshus så vi vet att det tar mer tid och kraft än man kunnat föreställa sig innan man börjar det hela.

renovera äldre hus

Jag njuter av att titta på bilden ovan. Det är så härligt att se att de har sparat en del gamla tapetbitar för att bibehålla lite av det gamla och slitna. Visst är golvtiljorna underbart vackra?

timmervägg

bibliotek

Här kan du läsa om vårt egna husprojekt i tidigare blogginlägg, se här och sedan om huset i höstskrud.

Besök Pensionatet i Piteå

Har du möjlighet tycker jag du ska besöka Pensionatet i Piteå. Här finner du mer information om det trevliga stället i den gamla delen av Piteå.

Råd och tips mottages

Du får gärna dela med dig av dina egna erfarenheter av att renovera gamla kulturhus. Alla tips och råd mottages tacksamt.

4 comments

 1. sv: Ja norrland är verkligen gigantiskt. Det blev en frostbeklädd jul som vi kunde låtsats vara snö. Det var ju vitt iafal 🙂

  Ojoj vilket drömläge ni har. Jag drömmer om att ha ett hus, torp, bod ja vad som helst som jag skulle kunna pyssla med. Nån gång i framtiden ska det ske 🙂

  Svara
  • Tack Jeanette! Ett roligt men arbetsamt projekt!

   Svara
 2. Så utrolig vakkert! Jeg drømmer også om å kjøpe en gammel, liten gård på landet for å restaurere. VIl tro det er hardt arbeid, men også at det er godt verdt det når man er ferdig og vet at det er man selv som har fått til alt 🙂 Lykke til skal dere ha!

  Svara
  • Hej Renate! Välkommen hit! Visst är det ett hårt arbete men det är alltid roligt att jobba till sig själv.

   Svara

Have your say