Uncategorized

Helgdagar här och där…

Jag inser att då jag bodde i Sverige hade jag enbart en kalender som oftast var fulltecknad, på svenskt vis. Nu räcker inte en kalender längre, utan man vill gärna ha den kinesiska, filippinska, indiska, malajiska, svenska och den amerikanska kalendern, helt enkelt för att hålla sig uppdaterad. Det är “rätt bra” att veta vad som ska hända runt omkring sig, eller hur? Påsken, den svenska påsken, har passerat och jag ska berätta för er att någon påsk känsla har vi inte haft och något påskfirande har inte heller skett. Det passar sig inte riktigt att jaga efter påskris, hur nu dom ska se ut? För att sedan bege sig till en hobby affär eller till en sybehörs affär för att köpa fjädrar, ja, för vem pyntar vi? Sen har vi påskäggen. Antingen äter man fler ägg än vanligt denna helg eller så äter man mer godis än normalt. Ska man ta seden dit man kommer eller inte. Denna fråga poppar mer frekvent upp för min del eller håller jag på att tappa en del av det svenska tro? Påskägg och påskägg…. image I Filippinierna äter man ägg för fruktsamhetens skull eller smyckar sina trädgårdar med för att öka fruktsamheten där.. image Förra året tog jag fram några påskägg och hängde (smyckade ? knappast) äggen i de två kinesiska lycko kvistarna, men i år hade vi inga lyckokvistar hemma. Det närmaste jag kommit påsken i år, var då jag besökte ett varuhus som anordnade egg hunting. Barnen letade efter plast ägg i ett hav med söndertuggat papper, barnen tjöt av lycka då de fann ett ägg bland allt  papper. Helgdag i Malaysia Idag är det helgdag här i Malaysia och en ny kung ska installeras, det är Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah ibni Sultan Badlishah, som nu går in i ämbetet för andra gången. Här i Malaysia byter man kung vart fjärde till femte år, titeln går enligt en viss ordning till en man inom släkten. Den förra kungen var, Tuanku Mizan Zainal Abidin, han kallas för Mizan, men han lämnade egentligen tronen redan vid årsskiftet. L. och Mizan blev goda vänner då dom pluggade tillsammans vid ett Universitet i London. Det blev ett kärt återseende för dom båda i samband med vår flytt till Malaysia, och vi har haft  många annorlunda trevligheter under vår tid här i KL.  Songkran, Thailändskt nyårsfirande För egen del blir det en blogg fri helg då jag och L. reser till Thailand för att förhoppningsvis få uppleva ett thailändskt nyårsfirande, som är ett blött nyårsfirande. Vi hoppas iallafall att vi kan få lite vila från allt det dagliga och njuta av god mat och dryck men också ta del av deras nyårsfirande på ett eller annat sätt. Det blir alltså en form av helgdagar för bloggen också.

7 comments

 1. Många helger att hålla reda på! För många som lever i ett nytt land verkar det blir extra viktigt att hålla fast vid gamla traditioner, men det är ju bara en egen känsla hur mycket man vill hålla fast vid egentligen. Vi brukar äta en påsklunch, och så kanske vi ger ett påskägg till yngste sonen, men det är väl liksom ungefär det… Sen är det ju framför allt att man får lite ledighet som man uppskattar!

  Svara
 2. Vad roligt att L och Mizan har pluggat ihop!!!
  Vi hade traditionell aggjakt men inget pynt iar. Har i Dubai firas ju inte pasken alls trots att det finns manga kristna (expats och fran andra arablander). Men det fanns paskgodis och annat i affarerna sa visst tar det kommersiella intresset over nar det galler att locka kunder och bejaka deras lust att spendera extra pengar under vissa hogtider!
  Den islamiska kalendern ar ganska fri fran hogtider pa varen men desto mer pa hosten. Ungarna har dock pasklov men det kallas ju for spring break! Hoppas ni far det harligt i Thailand!
  Alskade dina fina strandbilder i forra inlagget, vilket paradis. Jag forstar att du garna atervander!!
  Kram!

  Svara
 3. Lite spännande att behlva vara uppdaterad i flera länder tycker jag 🙂 samtidigt som det kan krångla om man måste uträtta nåt telefonärende eller liknande över de sju haven…kan ju vara helgdag i det landet!

  Svara
 4. Wow så kul att L och Mizan är goda gammla vänner. Coolt. Du skulle nog behöva göra en egen kalender där du kan plocka ihop alla möjliga helgdagar i en och samma kalender. Jag gjorde en egen här i julas och passade på att plocka in en hel del amerikanska heldagar i den liksom att också skriva in folks födelsedagar. Rätt kul att designa en egen kalender på det här viset och dessutom få använda sig av sina egna foton.

  Ha en underbar helg i Thailand med firandet av nya året och en hel del vatten. Hi hi man förstår vad du menar med "blött" firande då man kolla in bilderna på din länk.
  Kram!

  Svara
 5. Jag erkänner att påsken har gått mig helt förbi, om man bortser ifrån att det blev en extra ledig dag förstås. Ha det jättebra i Thailand!

  Svara
 6. Ha en trevlig bloggfri helg!

  Svara
 7. Mamma mia, många helgdagar blir det ;-)! Härligt att få uppleva allt!
  Kram

  Svara

Have your say