Sverige

bestiga-kebnekaise

Kebnekaise – 11 toppbestigningar

Vad är det som gör att man bestiger Kebnekaise hela 11 gånger tro? Ja, den frågan ställde jag till min sambo häromdagen, så där i förbifarten. Sedan bad jag honom skriva ett blogginlägg om att bestiga Kebnekaise.

Min sambo gästbloggar

Varsågod här får ni ta del av varför man bestiger Kebnekaise 11 gånger och troligen är hans dotter Sveriges yngsta toppbestigare av Kebnekaise.

Kebnekaise

2117 m över havet är ingen speciell höjd, men berget är väl värd att besöka.

Men är det så speciellt att man besöker berget 11 gånger?

Borde det inte räcka med tre gånger? Ja, självklart säger den som aldrig varit där, första, sista och enda gången.

Det sa jag också efter att jag bestigit berget första, sista och enda gången längs den västra leden.

Östra leden 10 gånger

Därefter har jag klättrat upp på berget 10 gånger till via den östra leden.

Vad är det då som fått mig att göra om denna topp ytterligare 10 gånger? Dels så har jag haft förmånen att jobba på Kebnekaise Fjällstation och då var det naturligt att jag guidade upp kompisar till toppen på lediga dagar.

Dels så är den den personliga  tillfredsställelsen av att stå på toppen på natten med midnattssolen skinande, utsikten mot de omgivande topparna, Kaskasetjåkka, Kaskasepakte och Drakryggen som går över mot nordtoppen, samt alla berg som reser sig i fjärran, vyn är förförisk. Det är den utsikten som gör att man ska upp på berget igen och igen.

Sveriges yngsta bergbestigare?

Sveriges yngsta som bestigit Kebnekaise?

Denna fantastiskt snöbeklädda stenhög ger mig även bekräftelse på att jag nog inte varit så tokig förälder, som klättrade upp med mina barn när de var små. C. var 5 år, J. var 7 år och J. var 9 år gamla. Eftersom jag med jämna mellanrum både vinter som sommar, då och då får en selfie av dem med vyn över 1/20 del av Sverige. Det finns i blodet det där med Kebnekaise!

Vilken väg skall man gå?

Om du ska bestiga berget själv så rekommenderar jag att man går den västra leden. Även fast jag gjort den tre gånger (första-sista-enda) denna led är man nu på väg att göra lite enklare genom att det byggs trappsteg på berget Vieramvaara, som man måste gå över innan man kommer till Kebneberget.

Vill man gå den något kortare vägen men lite luftigare och passera några glaciärer så rekommenderar jag att man går en guidad tur som anordnas av Kebnekaise fjällstation.

När ska man bestiga toppen?

Jag tycker att augusti månad generellt sett är en bra månad att vistas i fjällen. Det brukar vara bra och stabilt väder och snösmältningen är över så att det är lättare att passera jokkar. Men för att uppleva de ultimata kontrasterna med färgsprakande dalar och snöbeklädda toppar, ja, då ska du gå i september månad, men då är det den västra leden som gäller.

Är det farligt?

Ja, det är farligt om man inte respekterar naturen utifrån naturens villkor.  Själv har jag varit rädd en gång då jag guidade upp några kompisar och skulle gå ner ensam på natten för att hinna till jobbet på morgonen. Just innan jag skulle klättra ner för den östra leden drog det in ett oväder och gjorde hela ”östra väggen” hal som såpa och själv blev jag blöt och nedkyld. Den nedstigningen tills jag var nere på glaciären skulle jag nog helst försöka undvika att göra igen och framför allt ensam.

Kebnekaise 11 gånger

Till sist! Än är jag inte klar med Kebnekaise, säger han lite grubblande.

Jag kan avläsa från hans ansiktsuttryck, att han egentligen inte tycker att det är så märkvärdigt att ha bestigit Kebnekaise 11 gånger. Det blir säkert några fler tillfällen framöver att besöka bergets topp, säger han även om vi inte vet när det blir.

10 comments

 1. Häftig! På mitt göra lista nästa år!

  Svara
  • Roligt! Då har du något häftigt att se fram emot!

   Svara
 2. Häftigt!
  Planerar själv att göra en bestigning med dottern när hon är några år äldre.

  Svara
  • Vad skoj att du och din dotter planerar att bestiga berget framöver.

   Svara
 3. Har aldrig varut upp. Men någon gång måste man väl göra slag i saken. Känner att jag är ”lite” efter….

  Svara
 4. Häftigt! Jag har gjort Keb en gång och det var helt galet jobbigt, kanske det jobbigaste jag gjort (inklusive Lidingölopp, halvmaror, städa bilen och annat…). Skulle gärna göra det igen och ta östra leden då. Läcker känsla att stå på Sveriges tak är det i alla fall!

  Svara
 5. Coolt!

  Svara
 6. Wow!! Verkligen wow! Vad häftigt! Jag är imponerad över att ni gjort detta med barnen. Så häftigt!!

  Svara
 7. Fräckt 😀

  Svara
 8. Vad häftigt!!!

  Svara

Have your say