Personligt

Kopparkärlens återanvändning

Dessa älskade kopparkärl, får jag nog ändå uttrycka mig. Jag älskar att återvända mina gamla grejer!

30 år gamla

För rätt exakt 30 år sedan började jag köpa matlagningskärl i koppar. De kärl som jag inhandlade var förtennade i botten så att de skulle kunna användas för matlagning och inte för prydnad. Trots min lilla lön så var intresset stort för dessa kärl och jag prioriterade att satsa på saker som skulle hålla med tiden. Det blev kockknivar, dessa kopparkärl och konst, som jag fortfarande har kvar. Idag är det rätt trevligt att finna dessa saker. Kärlen har verkligen packats upp och ner. Det var rätt många år sedan jag använde dessa kärl senast eftersom de varit nedpackade i Sverige under mina utlandsår.

Nu har kärlen hittats bland alla kartongerna och just nu pågår putsning av koppar som är ett rätt trist jobb. I kartongen fann jag ett antal fina kärl och nu ska några av dessa åter användas vid matlagning. Dock misstänker jag att dagens spisar inte är kompatibla med dessa kärl,däremot kan jag använda kärlen i ugnen samt som uppläggningsfat.

Har du också gamla saker?

Kanske du också har något eller några saker som fått hänga med i ditt kök under en längre tid?

10 comments

 1. Kopparkärl som är så vackra.
  Jag fick tyvärr göra mig av med några kopparföremål som min mamma hade. Kunde inte ta hand om dem efter hennes bortgång.
  Trevligt att hitta trevliga föremål som man nästan glömt bort. 🙂
  Kram!

  Svara
  • Koppar kälr kommer och går. Jag minns också några kärl hos min farmor, de hängde på väggen i köket.

   Svara
 2. Visst är det så med kopparkastrullerna som man skaffade på sena 70 talet, dom har stått i skåpet och kommit fram någon enstaka gång men mest som uppläggningsform.
  Kram

  Svara
 3. Det riktigt strålar om dina nyputsade kopparkärl. Visst är det härligt med gamla föremål som fortfarande används och inte bara står till allmänt beskådande.
  Vi har bl. a. en köksvåg från 50-talet som ff fungerar , men som förstås nu också har sällskap av en digital variant. Någon gjutjärnsstekpanna från samma tidsepok tjänar också sitt syfte liksom ett antal gamla hushållsmått . För att inte tala om det köksporslin som tillkommit sedan vi flyttade till Getingstorp där mycket härrör från tidigt 1900-tal.

  Svara
  • Jag gillar gammalt köksporslin! Gjutgjärnsstekpannor är också toppen att ha, tyvärr är en del av dem lite väl tunga när man sedan ska diska dem.

   Svara
 4. Kul att du får chansen att använda dessa igen. Verkligen jättefina. Lite som julafton att få packa upp sådant som varit nerpackat länge.

  Svara
 5. Kopparkarl ar verkligen vackert, vad fina de ar och bra att de kommer till anvandning! Vi hade manga sadana I huset men nar papa salde det sa forsvann mycket till loppis etc.

  Kram!

  Svara
  • Man kan inte spara på allt. Däremot är vi nog många som har mnnen till dessa kopparkärl.

   Svara

Have your say