Asien

Koreansk mat kittlade mina smaklökar

Att koreansk mat blivit populär är jag nog inte ensam om att ha bevittnat, i alla större städer runt om i världen finns det koreanska restauranger med olika inriktningar på allt vad det koreanska köket kan erbjuda. Själv har jag provat koreansk mat vid några tillfällen. Första gången jag åt koreansk mat var i New York med min fd. svägerska (från Korea). Hon tog oss ut på en för henne bra koreansk restaurang och hjälpte mig att botanisera i alla dessa kryddstarka smårätter och det behövdes nog, eftersom jag var mycket novis i ämnet. Tyvärr så lyckades hon inte omvända mitt intresse för koreansk mat denna gång.  Därefter har vi då och då besökt någon koreansk restaurang i Filippinerna, för att prova maten igen och återigen, kanske man kan börja gilla något med lite vana och träning. Numera är min övertygelse att koreansk mat smakar nog ändå bäst i Korea?? image

Tillsammans med mina reskamrater i Seoul drog vi en kväll ut på en sk. Foods Tour, vi besökte fyra olika ställen för att prova på lite olika maträtter och tillredningar. Det blev en salig blandning av upplevelser på många sätt, maten, miljöerna, dofterna, smakerna och människorna som stolt berättade om maten men gärna också om alla drinklekar som hör ätandet till, enligt guiderna. Denna Foods Tour var en mycket bra mat upplevelse för en nybörjare som jag ändå är. Häng med på min mat tur i Seoul som blev förevigad med mobilkameran.

image

image

Potatis pannkakorna med grönsaker inuti var verkligen goda. Vad som kännetecknar den koreanska maten; Det som skiljer den koreanska maten från många andra länders kulturella rätter är kryddningen. Det som är basen i maten är smaksättningarna  som, röd chilipeppar, salladslök, sojasås, en form av sojaböns pasta, vitlök, ingefära, sesamfrö, sesamolja och vinäger. Dessa kombineras på diverse olika sätt och maten är många gånger stark, ibland även mycket stark även för mig som älskar kryddstark mat.

Många sidorätter När man äter koreansk mat ingår många smårätter,  sk. sidorätter som gör att bordet snabbt fylls på med små skålar med olika spännande smaksättningar.De vanligaste är (kanske) en bönsoppa, kokt kött, fisk och Kimchi är den kändaste rätten för många av oss.

image

image

Kimchi är jästa (mjölksyrade) grönsaker, oftast kål, som kryddas starkt med chili, vitlök och ingefära. Kimchi finns alltid på bordet och sägs stimulera aptiten. Kimchi tar mycket lång tid att förbereda och många gånger köper familjerna med sig denna rätt hem om de inte vill kliva upp mitt i natten för att tillreda den.

image Här nedan låter tjejerna sig smakas av några av de smårätterna som dukades upp på bordet. I handen har de ett sesamblad som var riktigt starkt i sig själv och som vi fyllde med diverse smårätter, till detta åt vi givetvis vår fisk, ris och kimchi. image

I Korea äter man med ätpinnar som är gjorda av metall, vilket gjorde det svårare att äta än vad jag erfarit med de kinesiska ätpinnarna. image

image

Jag tror detta var Jelly Fish. en rätt med en gummi konsistens, en mycket speciell rätt, själv har jag svårt att äta allt som dallrar omkring. Till många av rätterna provade vi det jästa risvinet som enligt mig smakade och luktade mäsk det blev helt enkelt en falska lokalt öl i stället.

image

Koreanska sötsaker ser väl ändå rätt sliskiga ut, som de ofta gör i Asien tycker jag. Soppan Köttsoppan var verkligen god, den gillade jag verkligen. Det var verkligen en riktig köttsoppa med märgben, den smakade verkligen ljuvligt gott. Vi satt på golvet och åt denna enkla men goda måltid och fick faktiskt kaffe på maten. Att äta köttsoppa med sked och ätpinnar var inte det enklaste alla gånger, speciellt inte när man ska plocka bort köttbitarna på märgbenet med två ätpinnar.

image   image

Testa gärna själv För den som ännu inte provat det koreanska köket vill jag rekommendera er att göra det, eftersom det är en smakupplevelse utöver det vanliga och mycket olikt det övriga av Asiens matkulturer. För egen del så gillade jag vissa delar av de koreansk köket bättre än det andra och sedan känns maten inte alls oljig som jag ofta tycker att många länders matkulturer runt omkring mig gör. Här kan du läsa mer om det koreanska köket som är skrivet av en svenska som bott i Seoul. Vad gillar du det koreanska köket?

6 comments

 1. Ah vad spannande! Jag minns nar jag var i Korea sa holl jag pa att tuppa av for det var sa starkt och kimchi tyckte jag inte om. Nu alskar jag kimchi och kan fa riktiga kimchi cravings!
  En annan favorit ar mando (dumplings) som ar kokta i mandosoppa, det ar smaskens! Klassiska pulgogi ar ocksa gott och det kan man aven gora sjalv hemma.
  Det sag jattespannande ut! I Singapore fanns det manga bra koreanska restauranger, har i Dubai finns ocksa flera stycken, aven en nordkoreansk restaurang!
  Ser fram emot mer lasning fran din resa!
  Kram!

  Svara
 2. Mycket spännande smakupplevelser förstår jag. Det ser väldigt spännande ut. Dina bilder är jättekul att se och känns väldigt exotiska. Det låter svårt med metalpinnarna. Kan tänka mig att maten lättare glider av dessa än vanliga träpinnar speciellt nudlar och annat som kan vara lite sladdrigt.
  Hi hi de där sötsakerna ser inte så goda ut. Just sötsaker och efterrätter tror jag man måste vara uppväxt med för att verkligen uppskatta dem. Det är något som skiljer sig åt då det gäller smak och preferenser mycket beroende på vilket land man kommer från. Bara för att det är sött så betyder det inte att man per automatik tycker att det är gott.
  Sedan tror jag det ligger mycket i att ett lands mat smakar allra bäst i just det landet. Mexikansk mat är ju väldigt populärt i stora delar men maten i Mexico smakar helt annorlunda just där i jämförelse med Mex mat man får i USA eller Europa.
  Många coola foton i detta inlägg. Kramar!

  Svara
 3. Å vad KUL och intressant att läsa och se! Jag har inte ätit jättemycket koreanskt men en del. Blev bjuden hem till en av M's f.d kollegor för flera år sedan i Stockholm och då hade hans fru lagat en underbart god middag. Själv hade vi med oss inlagd sill som jag gjort och den gillade de! 🙂 Blev även hembjuden till en av mina f.d kollegor förrförra året på koreansk middag. Hon är från Korea. Så GOTT!
  Just att det är kryddstarkt jämflört med t ex japansk mat är något som slår en.
  Kram!!

  Svara
 4. Vad spännade och annorlunda. Vi har koreanska restauranger i Rom, kanske skulle ta och testa en!!! Så spännande!!! Gillar asiatisk mat, eller vad jag tror är asiatisk mat ialla fall! 🙂

  Svara
 5. JAG SKULLE GÄRNA prova.
  Förstår ju att det är så gott.
  Vad jag vet har jag aldrig ätit koreanskt.
  Ser så spännande ut.

  Svara
 6. Koreansk mat har jag nog faktiskt aldrig smakat. Men jag gör det gärna när jag får tillfälle! Ser intressant ut!
  Den senaste veckan har vi däremot lärt oss en hel del om kenyansk mat. Jag kommer snart att sätta ihop ett inlägg om det.

  Svara

Have your say