Personligt

Kurs i silverlera

När jag var i Singapore, som är en mycket trevlig och spännande republik. (Singapore är både en önation och en stadsstat som är det minsta landet i Sydostasien) passade jag på att göra något nytt, efter lite surfande  på nätet så bestämde jag mig för en prova på kurs i silverlera. Varför inte?!

Jag får återkomma till Singapore resan vid ett annat tillfälle senare.

Silverkursen då. Jo, jag kontaktade  Naoko, som är en charmerande japanska. Hon är den enda Senior certifierade instruktören för just  “Precious Metal Clay” i Sydostasien.

Här är några av Naoko´s vackra skapelser.

image

image                                                                   Bilderna är från hemsidan Ncraft Room

Oj, vad trevligt och roligt det var att jobba i hennes studio med de andra eleverna som kom från Indonesien och England.

Naoko, har flera års erfarenhet av smyckesarbeten i främst pärlor och silver metaller. 2001 startade hon NCraft Room  för att det var roligt att göra smycken till Singaporianer.

Vad är PMC? PMC står för Precious Metal Clay och tillverkas av Mitsubishi i Japan. Materialet består av en kombination av vatten, bindemedel och små partiklar av den rena metallen, antingen silver, guld eller platina. Bindemedlet och fukten gör att materialet uppträder som en lera.

Kurs i Singapore

Jag tog under en eftermiddag en kortkurs för att få en inblick om hur det är att jobba i silverlera, steg för steg.

P1011914

Jag valde att göra en ring. Efter att ha studerat några böcker om ringar och mönstermallar, blev valet denna ring modell. Här är ringen min fortfarande under bearbetning.

P1011918

Då leran krymper efter en tid i ugnen ska man göra ringen något större än planerat. Efter lite kalkylerande framkom vi till att min ringstorlek bör vara 21,5 mm på det fingret jag planerat att böra den på. Skulle ringen bli rätt storlek eller inte efter bränningen, det var min enda oro. För den verkade så stor innan själva bränningen.

P1011920

Hur skulle jag få bort överlappningen på baksidan så att ringen inte blev för knubbig?!.. Eller skulle denna överlappning bli  min framsida på ringen,, Å jo, det blev lite grann att fundera över i detta skeende.

P1011929-1

Efter bränningen i båda ugnarna kom ringen ut “färdig gräddad”. – Men kära nån vad vit den är, sa jag till  Naoko. – Lugn, den ska nu jobbas på…. Putsningsjobbet började här. Nästa steg blev, ska hela ringen putsas eller bara delar av ådrorna?,, Jag valde att knugga de delar som hade förhöjningar för att få någon sorts effekt på ringen.

P1011923

Så här blev resultatet! Jag bär nu ringen på ringfingrets högra hand och är jättenöjd med vad jag skapat. Jag är ev. intresserad av att gå vidare till en helcertifierings kurs i Singapore. Men jag ska nog känna efter någon månad om jag tror att detta är min grej eller inte. Låt se! Men kul var det iallafall!

5 comments

 1. Vad kul och spännande att du fick prova på det här. Ringen blev ju jättefin. Silverlera hade jag inte hört talas om tidigare. Tänk vad mycket det finns att lära sig.

  Svara
 2. Låter spännande och vad fin ringen blev! Du verkar alltid ha något nytt, intressant på gång.

  Svara
 3. Desiree, Jo, det finns många saker man vill prova på, silverlera är bara en av grejerna!

  A-M. Tack! Jo, jag har lite pyssel på gång annars blir man lite uttråkad. Jag gillar kurser! Kanske en fd. yrkesskada!

  Svara
 4. IMPONERAD 😉

  Ser fram emot en fortsättning..

  CB=)

  Svara
 5. Nej man alltså vad jag skulle vilja!!! ser hur kul ut som helst ju!

  Svara

Have your say