Italien

La Fornace, och ett vinmakar möte

Min Italien resa blev en intensiv resa och idag njuter jag av alla minnena som jag erhållit samt ett antal goda viner som ligger i mina gömmor. Här kommer ytterligare en kort reseskildring från ännu ett minnesvärt besök vid en vingård i Montalcino området.
wine yard
Jag har faktiskt tappat räkningen på hur många vingårdar som jag besökte under min resa i Italien, men jag skulle tro att jag faktiskt besökt ett 40 – tal vingårdar. I ett tidigare blogg inlägg har jag berättat om en
joggingtur som senare blev ett besök på familjen Ferraris vingård. Det var Nicola som tipsade oss om att vi skulle besöka Fabian som tillsammans med sin familj driver vingården La Fornace i Montalcino området. Fabians  vingård ligger efter samma grusväg som den som tog oss till Nora (ett tidigare blogginlägg).

På kvällarna brukade vi sitta på någon veranda i Italien, avsmaka ett förhoppningsvis nyinköpt vin och summera dagens utflykter samtidigt som vi planerade den nästkommande dagens program. Vi hade visitkortet i väskan till Fabians ställe och vi knappade in vingårdens adress i vår GPS. Det var så här våra kvällar brukade se ut mellan de goda måltiderna, träningspass och i bästa fall bara begrunda de vackra fälten med vinrankor samtidigt som solen gick ned över horisonten.

Det var lätt att finna vägen till Fabians vingård, eftersom vi hade passerat den vid tre tillfällen tidigare då vi försökte besöka Nora´s vingård.

Vi anländer vingården och det är tomt på gården. Vi kliver iallafall in i trädgården och där blir vi mött av en kvinna som ringer ett samtal. Här väntar vi i trädgården på att vin makaren ska komma upp från sina odlingsmarker, han är ute på fälten och kör traktor, det ser vi från trädgårdens baksida där vi står och blickar ut över vidderna.

Vi gestikulerade rätt friskt med hans mor i trädgården, eftersom det är det enda gemensamma språk som vi hade, dvs. kroppsspråket. Ett språk som alltid brukar fungera rätt bra trots allt!

Fabian anländer och han berättar för oss om hur allt började, därefter vill han visa hela processen med att göra vin. Det som jag inte förstått tidigare började jag nu förstå, iallafall lite bättre.Jag tror inte att jag under mina nära tre veckors kringresande i Italien har mött en vin makare som med sådan kärlek och
passion beskriver hela proceduren med en sådan glöd som han gjorde. Jag blev helt uppslukad av
hans beskrivningar om plantor, skörden, skalet på druvan, dofterna, trät i karen, buteljering och etiketter mm.

Om jag minns rätt brukar Fabio och hans far 4 hektar mark för druvorna, som ska bli det mycket goda Brunello vinet. Ett vin i min smak.

Jag provade en hel del viner i deras sk. provsmakar rum , och plötsligt känner man bara att det här
vinet är mitt. Så mustigt, så gott! Det var en härlig smakupplevelse som kom då jag satt där vid bordet. Det vara bara så gott! Njutningsbart gott, helt enkelt!

Ännu en WOW dag! Här finner du en annan blogg som skrivit om Fabio och vingården.

Än en gång har jag lyckats samla på mig ett härligt känsla som är värd att minnas. Men också en njutning av att dricka ett gott vin till en förhoppningsvis god tilllagad måltid. Där vinet, maten och samtalet är fokuset!
wine

Det är fantastiskt att få möta människor som verkligen har passion för det dom gör samtidigt som de har förmågan att förmedla och entusiasmera andra.

5 comments

 1. Härliga kontraster på sistone, med whiskydistilleri I Ångermanland och vingårdar i Italien. Givande dessutom att möta besjälade människor.

  Svara
 2. Vilken fantastisk resa du gjort!! Det ar alltid lika intressant att folja dig, vart du an beger dig!
  Kram!

  Svara
 3. Jag förstår att det måste ha varit en underbar resa!

  Svara
 4. Jag är som sagt ingen vindrickare alls, men detta får mig nästan att vilja dricka vin 🙂

  Svara
 5. Steve
  Kontraster har det varit på sistone! Håller med dig!

  Pia
  Resan har varit fantastisk! Italien var en av mina önskeresor!

  Marina
  Det var en härlig resa, nu är det minnena jag lever av.

  Trillingnöten
  Testa någon gång några viner och se vad du gillar det!

  Svara

Have your say