Filippinska köket

LAGA MAT MED VÄNNER

När jag besöker mina filippinska vänner på grannön Bohol, lagar vi alltid mat tillsammans. Jag vill inte sätta mig till ett dukat bord, men det är vanligt att man behandlar sina gäster som finfolket, dvs. man rör sig inte i köksregionerna och dukar inte av bordet, inte heller äter man i det sk. dirthy kitchen

Det är inte helt enkelt att försöka bryta dessa barriärer, men efter många års vänskap med min väninna, har hon börjat förstå, att jag vill veta vilken mat de väljer ut på marknaden och hur den tillagas. På det viset har jag lärt mig att köpa frukt på rätt sätt, knacka här och där och lukta sig till mogna och omogna frukter osv. När jag köper fisk ska jag kolla in ögonen osv. Om jag lyckas vet jag inte, men det kanske hjälper mig då och då när jag handlar på den lokala marknaden, där frys- och kyldiskar saknas. Förra gången jag besökte  henne, ville jag lära mig laga rätten, pancit bihon, familjens egna recept, bihon, är glasnudlar som är gjorda av bönor. Så vi drog iväg till den lokala marknaden. image

Vi skulle handla, fläskkött, grönsaker och  nudlarna, till den rätt jag ville laga, dvs. pancit bihon i deras dirthy kitchen, dvs. utomhusköket. Filippinarna har i regel två kök. Vi köpte inte grishuvudet på bilden! Men min väninna så, – Katta, This is delicious!

image

Därefter gick vi hem för att hacka allt i små bitar. bönor, lök, salladslök, morötter, kål.

image

Nudlarna lägger man i blöt, sedan delar man de innan de åker ner i pannan.

image

Man bryner allt i pannan utom nudlarna.

image

Därefter tillsätter man nudlarna, som egentligen bara ska bli varma. Lunchen är klar, vi äter i kök nr 2, som hon kallar det! Bordskniv existerar inte i det filippinska köket, här äter man med gaffel och sked. image

image

Normalt så friteras mycket av maten här, då jag inte gillar friterad fisk så mycket, har jag lärt dem att ångkoka fisken, vilket de numera gör oftare. Fiskhuvudet är en delikatess för dem och man serverar alltid fisken med huvudet kvar!  Räkorna kom grannen över med, färska räkor, som vi lägger i soda drycken, Seven Up, innan vi lagar dem. Räkorna är lagade i soja sås med vitlök. Ett paket kommer image

När vi sitter och äter lunch kommer brevbäraren med ett paket till min väninna, ett paket från Sverige. Hon var så glad att hon skrek ut sin glädje! E. besökte mig i Sverige för två år sedan. Resten av dagen såg hon ut som en sol! Just nu håller hon extra mycket på våra svenska OS deltagare,  eftersom inga Filippinare medverkar i vinter OS! Nu sitter vi vid bord nr 3. dvs i vardagsrummets måltidsbord! För att äta frukten efter vår goda lunch och hon öppnar nyfiket sitt paket med kortet!

7 comments

 1. Kul att làra sig deras matlagning. Sjàlv har jag oxà jàttesvàrt att kòpa fisk. Fòrsta och sista gàngen nàr jag kòpte fisk hàr sà hade jag tittat noga pà hur ògonen sàg ut fòr som du sàger àr de matta sà àr fisken gammal, men saken var att de tydligen hade satt pà nàgon kemilakie som gjorde att ògonen hòll sig blanka och svarta. Det var knappt att mina stackars katter ville ha fisken 😉 I neapel finns det folk som màlar ògonen pà fiskarna….

  Svara
 2. Underbart att få vara med och lära sig allt från att välja och handla råvaror till hur man tillagar dem. Wow vad spännande. Sådant skulle jag gilla jättemycket. Interessant att veta att man äter med gaffel och sked men inte med kniv. Här äts det ju oftast bara med gaffel i USA som du säkert känner till. Då kommer du att kunna laga de här rätterna den dagen du kommer hem till Sverige och sådant är alltid kul. Grishuvudet såg väldigt exotiskt ut även om jag inte direkt skulle vara jättesugen att smaka på just detta. Jag skulle också valt att ångkoka min fisk snarare än att frittera den. Nudelrätten såg väldigt god ut. Man blev riktigt hungrig av att se dessa bilder. Praktiskt även att de kör med flera kök, ett grovkök utomhus och sedan ett vanligt kök inomhus. Ha en bra dag.

  Svara
 3. Perfekt sätt att lära sig laga den goda maten! Önskar att jag kände någon som var riktigt duktig på att laga mat som kunde lära mig! Men i Turkiet lärde jag mig i alla fall deras mat någorlunda.

  Jag är superfeg när det gäller fisk. Håller mig faktiskt till den importerade norska frysta laxen : ) Jo, fryst tonfisk från Australien köper jag ibland också, men mest norsk lax. Även om det inte är närproducerat …

  Svara
 4. Åh vad spännande att läsa om hur det gick till! Det ser så himla gott ut. Jag älskar verkligen nudlar och nu blir det nog det till middag imorgon.. 🙂 Kram!

  Svara
 5. Helly. Att lära sig matlagning har givit mig inblick i vardagslivet här.
  Oj, då, det där med kemikalier i ögonen hade jag inte hört något om.

  Desiree. Jag vet ju om att du gillar matlagning.Du skulle nog gilla alla dessa kök som man har, lite beroende på vad man lagar ibland också. Själva har vi satt ut spisen utomhus i vårt grovkök, inne har vi bara rikskokaren, mikrovågsugnen och brödrosten.

  Jag har svårt att njuta av maten ibland när man ska dela köttet med skeden!

  Marianne. Har inte ni massor av bra fisk eller? Nu blev jag nyfiken varför du inte köper närproducerat.

  Lax, får jag aldrig tag på här i affären. Kan sakna den ibland!

  Svara
 6. Emmama. Oj, det lite middagsinspiration. Lycka till!

  Svara
 7. Jag är superdålig på att se om det är bra eller dålig fisk. Om den kommer från Nilen med alla de gifter det innebär eller från Röda havet. Hur har den hanterats på väg till affären? Allt sånt där plus att jag är urdålig på att laga fisk gör att jag håller mig till laxen.

  Svara

Have your say