Personligt

ledigt från bloggen

Ledigt från bloggen på semestern

Jag har haft semester och tagit mig ledigt från bloggen under en fyra veckor långresa i Asien. Får en bloggare ta ledigt från sin blogg på semestern? För min del var det en enkelt att svara på den frågan. Svaret är givetvis, JA!

Semester kontra ledigt?

En fundering som jag har är när går en på semester och när tar man ledigt? Visst är det ändå två helt skilda saker att ha semester och att vara ledig? Eller?

resebloggare

Blogg som fritidssysselsättning

Jag har ett heltidsarbete på en statlig myndighet och från det arbetet har jag tagit ut min avtalade semester. Bloggar gör jag på fritiden och bloggen är för mig en fritidssysselsättning. Jag lever inte på att blogga och om jag får ett erbjudande om ett blogguppdrag, så måste jag ta ledigt från mitt avlönade arbete för att utföra det. Redan där inser jag att jag vill ta ledigt från bloggen för att kunna ha ledigt på min semester. Jag vill äga min egna tid. Eller hur var det nu?

Grupperad

På något konstigt sätt så har jag hamnat i en gruppering av resebloggare vilket skedde då jag flyttade hem från Asien till Sverige. Hur kunde egentligen min blogg hamna i den grupperingen? Under mina utlandsår bloggade jag om vardagslivet i utlandet och när jag flyttade hem så blev jag en resebloggare. Egentligen skulle jag nog hellre kalla mig för en livstilsbloggare med stort intresse för att resa och uppleva.

Resebloggaren som tar ledigt på resorna

Iallafall så har jag tagit ledigt från en av mina intressen nämligen från bloggen men inte från att resa. Jag inser att jag reser så mycket att jag inte hinner blogga om alla trevliga saker.

För drygt ett år sedan var jag fem dagar i Dubai innan jag flög över till Sydafrika. Vet ni vad? Jo, jag har inte skrivit ett enda inlägg om Dubai resan. Jag orkar helt enkelt inte skriva om alla resor och intryck som jag gör och fått erfara, eftersom fritid ska vara lustbetonad och inget tvång, enligt mig.

Hur hinna?

Jag behöver ledigt från att förmedla resereportage, ledigt från bildredigering och ledigt från bloggar. Helt enkelt ledigt från den lilla bloggvärlden, som den ändå är. Jag har inte ens skrivit klart bloggartiklarna från vinresan till Spanien som jag gjorde med mina vänner under hösten. Jag tänker, när ska jag hinna med det? Nä, hur var det nu? Är jag resebloggare eller livsstilsbloggare? Jag föredrar det sistnämnda, vilket gör det hela mer enkelt och roligare.

Fyra veckors semester, fyra olika länder, sex flygbolag….

Nu har jag precis kommit hem från en fyra veckors resa, där jag besökt fyra olika länder, rest med sex olika flygbolag och övernattat på tio olika ställen. Genast blir min fundering, vad ska jag börja blogga om? Plötsligt känns det stort, svårt och trögt. Speciellt då jag denna gång har kommit fram till att jag ska sälja min tomt på ön Bohol. Jag har kommit till ett avslut, ett avslut efter 10 år. Hur beskriver man det egentligen?

tomt Bohol

För andra bloggare är det kanske rena rama drömmen att få komma hem från en resa och ha med sig så mycket att skriva om och med en ny bildbank på tusentals bilder. Jag inser genast min begränsning att lägga ner mer tid på min blogg. Jag har ändå bloggat sedan år 2008 och har så många andra intressen som jag vill utveckla, liksom att fortsätta rå om mitt socialt rika liv med vänner och familjer. Det riktiga livet som återbetalar sig bäst!

riktiga livet

Vad gör jag nu? Jo, jag kan behöva tid för reflektion från alla resorna och intrycken. Nu återstå det att se när energin och tiden finns för att skriva blogginlägg från en lång resa. Jag tänker tillbaka på mina skolbarn på Filippinerna, vännerna på öarna och mitt andra hem. Singapore med mixen av det mesta. Thailand och de fina badstränderna och den kryddrika maten och sedan Malaysia, ett av mina gamla hemländer. Hur sammanfattar man egentligen allt detta snabbt och kärnfullt?

Julen är på intågande

Julen är på intågande och snart ska vi iväg på ännu en resa. Ja, som ni förstår så vet jag inte när jag liksom ska få ihop det hela.

Dock så inser jag att lever ett rikt liv med möjligheten att resa så mycket som vi kan göra, jag har många fritidsintressen som tävlar om min tid. Samtidigt vill jag lära mig nya saker och träffa nya människor.

Att efter en fyra veckor lång resa få komma hem till gården i den vackra byn är en lisa för själen. Egentligen slits jag mellan två goda världar, den hemma och den där borta. Att få kliva in i hemmet i den gamla gården och slå sig ned framför den sprakande brasan är inte helt fel.  Att inte hinna blogga är väl egentligen en skitsak i det stora hela inser jag rätt snabbt.

Livsstil eller resebloggare?

Jag funderar vidare på det där med att bli nischad som bloggare. Vad är då en resebloggare och en livsstilsbloggare? Vad är egentligen skillnaden? Om livsstil betyder, hur livet levs, och utgörs av en uppsättning attityder, värden, praktiker, preferenser, och livsinnehåll som personer väljer själva.

Att vara ledig betyder iallafall att man ges möjlighet att göra en och annan reflektion av livet, tillvaron och ens värderingar.

Hur gör ni andra?

Jag undrar då och då hur ni andra får ihop allt som ni vill få ihop under en vecka? Berätta gärna om era prioriteringar våndor och stress i vardagen.

Kattas Betraktelser

Själv fortsätter jag att fundera på meningen med föreningen, ett tag till.

4 comments

 1. Jag brukar släppa bloggandet på själva resan men när jag kommer hem så sätter jag igång. Det enda jag kan jämföra med var efter långresan vi gjorde i början av året då jag var gravid. Kändes lite överväldigande i början med ca 1000 bilder i kameran. Vart börjar man? Annars så har jag nog alltid bara känt att bloggandet efteråt nästan är lika roligt som själva resan.

  Svara
 2. Hej! Oj, jag känner igen mig… känner att jag försummat min blogg mycket på sistone.. bloggat sen 2008, först allmänt, sen egentligen bara om resor…mest för att det är rätt kul att gå tillbaks till en samlad dokumentation..men tror det var 2014, så blev det lite sämre med inlägg.. men desto mer började poppa upp på FB o Instagram då.. well..nångång ska jag nog dokumentera New York, Nice, Gdansk, Chicago, Thailand m.m. m.m.. har förutom heltidsjobbet som kemiingenjör även stort handbollsengagemang :-)….åsså reser jag såklart mycket.(oftast kortare..)..tja det blir som det blir o det blir nog oxå bra…Ta´t lugnt o njuut :-)…men det är ju såklart kuuul att läsa om andras resor…;-)

  Svara
 3. Man ska ju göra det man själv mår bäst av! Vi har nog en kombinerad rese- och livsstilsblogg, eftersom vi skriver om livet även hemma. Jag vill skriva av mig precis när något hänt. Då tycker jag att det är roligt och det är en bearbetning av det jag gjort. om jag skulle skriva ett ”reportage” långt efter en resa, då skulle det ta emot och kännas jobbigt. Inte alls min grej. Man ska göra det man själv känner! 🙂

  Svara
  • Kul att du också skriver om det här med livsstilsblogg och reseblogg!

   Svara

Have your say