Filippinerna

LUMPIA LÄTT ATT ÄTA OCH LAGA

P1010011

Vi försöker äta så filippinskt man kan som utlänning i vårt hem. Vår helper C. är den som blir vår viktiga brygga till det lokala livet och kulturen.

Hon lotsar oss fram i maträtterna och matlagningen. Idag bestod lunchen av Lumpia med ris. Vi svenskar kallar dem ofta för vårrullar eller eggrolls. Det filippinska köket är influerat av den kinesiska som den spanska matkulturen. Lumpia gör man ofta när det är festigheter, det är viktigt att de är fräscha och friteras precis innan de ska ätas, eftersom man vill ha dem riktigt krispiga, gärna med en soja- eller chilisås.

Jag älskar helt enkelt färsk lumpia! I vårt hem använder vi fläskfärs, morötter, lök, vitlök och gröna bönor, som finhackas pyttelitet som sedan bryns. När fyllningen kallnat, tar man förslagsvis en sked av fyllningen och lägger den på det lövtunna wrapper pappret. Sedan snurrar man ihop wrapen och tar en droppe vatten som blir som klistret i wrapper papprets kanter. Jag använder mestadels sesamolja till friteringen, eftersom den är mild i smaken. Kvällens middag blir smörstekta räkor med ris och grönsaker samt en  fruktsallad med kondenserat mjölk och grädde, en typiskt filippinsk efterrätt.

3 comments

 1. Mums! Kan du inte lägga upp ett recept så man kan försöka göra något liknande? Fast jag antar att här måste man göra wrapsen för hand…

  Svara
 2. är det filodeg?

  Svara
 3. Helle. Jag la inte upp ett recept då varje hem har sitt egna recept. Goggla så finner du flera recept. Jag gör Lumpia på ca 300 gr fläskfärs, 2 morötter, 1 gul lök, 2-4 vitlökar och sedan en bunt gröna bönor/haricots verts.. Det är nog bara antalet wrapper blad som skiljer därefter.

  Svensk chekchouka, nä det är inte filodeg, wrapper papret köper man i affären, kyldiskarna. De består av vetemjöl, ägg och någon form av störkelse, hör anvönder man avkoket från riset.

  Svara

Have your say