Sverige

Maraton i arktisk miljö BAMM

image

Bamm

I helgen var jag till Björkliden, som ligger norr om Kiruna. För en del personer är Björkliden kanske mest känt som en skidort eller ett golf område som är öppet året runt.

Jag färdades längs Norgevägen som den i folkmun heter bland Kirunabor, men på kartor heter vägen Nordkalottvägen. Det är längs denna väg som du passerar Lapporten. I helgen gick tävlingen BAMM, som betyder Björkliden Arctic Mountains Marathon och som har arrangerats sedan år 1994. Jag besökte nattlägret där alla tävlande vilade ut efter dagens första etapp.

image

Bamm

Ø  BAMM är en tvådagars fjällorientering för tvåmannalag med övernattning på fjället och det var mina vänner som deltog i denna tävling. Jag själv fick  fungera som ”en pass upp”, dvs. möta upp med mat, dryck och en varm bastu.  Distanserna i tävlingen är 30 km, 50 km och 70 km (fågelvägen) fördelat på två dagar. Deltagarna som tävlar i klass 50 och 70 bär själva med sig all utrustning för att klara två tuffa dagar och en natt på fjället, så det gäller att packa med omsorg.

På fredagsmorgonen innan start, fick lagen kartor (se kartorna) och banor och kunde då börja planera sina vägval. Därefter är det en gemensam start för alla deltagarna. Efter att kontrollpunkterna är tagna anländer lagen till nattlägret där alla övernattar i ett stort tältläger. Då ska de fixa sin egen mat (torkad mat) och kan förhoppningsvis tvätta av sig i en kall fjällbäck.

Dag 2 så skedde starten tidigt på morgonen och tidigare år har det varit jaktstart, jag vet tyvärr inte i år vilken form av start som Därefter är det målgång i Björkliden. Tyvärr bjöd lördagens målgång på ett mycket dåligt väder, det regnade och sikten var mycket dålig.

14 comments

 1. Många läckra bilder!

  Svara
 2. Oj det låter som ett par tuffa dagar, speciellt när vädret var si så där.
  Vacker natur och jag längtar upp dit när du visar bilderna, måste nog titta på mina från förra årets resa hahaha.
  Kram

  Svara
  • Det var nog hart för dom deltagande, speciellt när kylan och dimman slog till. Men ändå är det vackert och dramatsikt.

   Svara
 3. Vad kul att få vara med på ett hörn och hjälpa till. Fantastiska miljöer. Naturen är ju bara så otroligt vacker här uppe. Wow, vilken bild du fångat på Lapporten! Verkligen tuff tävling. Men låter kul som sagt att få se och uppleva detta.

  Svara
  • Miljöerna är fantastiska. Än om man är van med naturen sedan barnsben så njuter man till fullo.

   Svara
 4. du har så mycket fina bilder i dina betraktelser så hem längtan får man i allafall:)

  Svara
 5. Låter urjobbigt, men väldigt fin natur!

  Svara
 6. Du är verkligen en superduktig fotograf. Härlig bild på Carro & Amanda.

  Svara
 7. Otroligt vackert alltså! Nästan så att jag blir lite sugen på utelivet!

  Svara
 8. Sen är det kanske läge för det också.

  Svara

Have your say