Asien

philippines

Mitt Filippinerna

Att besöka Filippinerna är roligt! Det är nog ingen slump att just reklamen för Filippinerna är Its More Fun In the Philippines. Filippinerna är känd för landet med den vänliga befolkningen, många fina stränder, en vacker natur, med många färgsprakande festivaler och du får mycket för din valuta.

Jag har själv bott ett antal år på Filippinerna och drivit företag i Cebu City. Min första resa som turist till landet gjorde jag året 2002 och därefter har jag gjort cirka två resor per år till det härliga landet. Sedan 12 år tillbaka har jag adopterat en byskola uppe på ett berg på ön Bohol, vilket gör att jag har mycket starka band till människorna, landet och dess kultur.

Gör dig besväret att resa lite längre bort för att finna Filippinerna.

Häng med till mitt Filippinerna.

 1. Människorna

Filippinarna är kända runt om i världen som det mycket vänliga folket. Här mötts man av ett genuint leende oavsett hur rik eller fattig de är. Att möta filippinare känns alltid välkomnande, vänligt och respektfullt. Det finns en stor gästvänlighet hos dem, vilket gör att man snabbt trivs.

Att söka sig utanför turiststråken överallt i världen, det är då man finner de som bor och lever i landet. Sök dig utanför det tillrättalagda och upplev en annan kultur, den lokala kulturen. Det är ofta man blir inbjuden till bordet i en familj eller till deras veranda för att prata lite och kanske dricka lite kokosnöts juice eller låta sig bjudas på en banan eller papaya frukt. Det finns en nyfikenhet på mig och min familj.

face

Idag lever jag som en lokal filippinare då jag besöker landet, dvs. hemma hos min gamla pacita (mormor) vid havet i den lilla byn på ön Bohol.

 1. Öar, havet och fina stränder

Filippinerna är ett land med över 7 100 öar, vilket talar för sig själv att det finns många stränder att tillgå. Här kan man njuta av strandlivet utan att behöva trängas på stränderna och det är enkelt att finna dem.

Den mest kända stranden är White Beach på Boracay men det är också den mest turistiska och är ett rätt dyrt ställe, för att vara i Filippinerna. Vilket inte är konstigt då det går charter till flygplatsen i Kalibo från många ställen i Asien. Jag föreslår hellre att du söker dig till det lite mindre kända platserna. Andra upcomings är bl.a. Palawan där Tv programmet Robinssons spelades in. Här finner du både stränder, fina och klara vatten samt en dramatisk natur vilket gör att du kan ha en aktiv och spännande semester.

Mina andra favoriter är Bantayan, Malapascua, Mindoro, Batangas, Marinduque (en troligen ny favorit destination)Bohol ön,

beach

 1. Shopping

För den som gillar shopping finns det nog något för de flesta. I Manilla finner du en av Asiens största varuhus, som SM Mall of Asia med en skridsorink inomhus. Runt om i landet finns många stora SM Mall. Greenhills Shoppingcenter är också ett ställe att shoppa loss på. Glöm inte att varje stad i regel har sin egen marknadsdag. Där kan du förutom mat finna lokalt hantverk.

Då jag bodde på ön Cebu och i staden med samma namn, tog jag ofta med mig mina gäster till någon av alla de smyckestillverkar fabrikerna, då jag själv designat smycken under ett flertal år. Cebu är också känd för att tillverka möbler och skor (espandrillos). Möbler i trä eller rotting finns ofta längs vägkanterna i området Mandaue och de familjedrivna skotillverkarna fanns kantade längs vägarna i Naga.

 1. Naturen

Njuta av naturen det gör nog många av oss och det kan man verkligen göra på Filippinerna. Landet har en rik och varierande flora och fauna. På ön Bohol kan man bekanta sig med den lilla Tarsiern.

Njut av skärgården i Palawan, beskåda de vackra kullarna på ön Bohol, de sk. Chocolate Hills, vandra längs risterasserna (inte regnperioden) i Baugio.

chocolate-hills

 1. Vädret

Viss perioder av året har Filippinerna drabbats av tyfoner och rejäla sådana. Som i många andra länder i Asien har landet torrare och blötare perioder. Den bästa perioden att resa till Filippinerna är enligt mig från december till Maj. Dock kan hettan från mars vara för besvärande för den som inte gillar det alltför varma. Klimatet är något torrare än det i Malaysia, dvs. luftfuktigheten inte lika stor. Temperaturen ligger normalt mellan + 25 C – +32 C

Jag har levt på filippinierna året runt och det finns ingen månad som jag inte skulle resa tillbaka dit. Dock finns det veckor då kanske tvätten torkar något långsammare pga. av regnskurar.

 1. Maten är annorlunda

Om det är något som jag inte sätter så högt på listan så är det den filippinska maten. Den filippinska maten är verkligen en blandning av många asiatiska kök. Filippinarna själva gillar verkligen sin egen mat. Jag brukar beskriva maten som att den vore nog bättre med fler kryddor. De kryddor som används i det filippinska köket är ofta soja, vinäger och en del syrliga inslag.

Mina favoriträtter är:

 • Räksoppan, Sinigang na hipon. Det är en soppa med räkor och med härlig syra.
 • Pancit är en nuddel rätt som i regel innehåll nudlar, fläskkött och grönsaker
 • Lumpia, är deras goda vårrullar.
 • Adobo är en form av nationalrätt. Man kan få Adobo kyckling som Adobo fläskkött. Det är en form av marinad som ger smaksättning av vinäger och soja.
 • Balut. Inte någon vanlig rätt utan mer något den modige matälskaren bör prova. Det är ett ägg med ett kycklingfoster i som ätes efter ca dag 12 och smaksätts med vinäger och salt.
 • Halo-Halo är filippinarnas älsklings efterrätt. Det ser ut som en glass och is bomb med många färger.

Det är vanligt att man äter mycket fisk och jag beställer alltid den lokal fisken på restauranger eller låter min filippinska familj tillaga den till våra måltider.

Glöm inte att äta alla de färska och goda frukterna. I södra Filippinerna odlas den mycket söta och goda ananasen. I Visayan området finner du de solmogna Cebu mangos. Men prova gärna de lite mer ovanliga frukterna som finns att köpa på marknaderna och i varuhusen.

mango

 1. Alkohol och dryck
 • Överallt finner man den Filippinska öken San Miguel. Likaså är den inhemska romen mycket billig. En flaska lan du köpa för cirka 8 kronor, den heter Tanduay. Coca Cola köper man på glas flaskor. Min favorit dryck till vardags är den sura och syrliga Calamansi juicen.
 1. Språket – ger dig möjligheter!

Filippinerna ger dig som resenär så många fördelar som resenär. Det är att de flesta filippinare pratar engelska! Tänk vad mycket du kan få ut av din resa genom att möta lokal befolkningen med ett gemensamt språk.

Jag har adopterat en skola på Filippinerna och tänk er själva vad underbart det är för mg att möta barnen från pre school som är sex år och som redan kan prata en rätt god engelska. Likaså pratar jag engelska med min filippinska mormor som är 86 år. Kommunicera är A och O för att lära sig ett lands kultur och knyta kontakter med människorna som lever i landet som jag besöker.

 1. Res som en local

jeepney

Hoppa på en Jeepney om du ska resa från A till O eller bara se dig runt på någon av de öar du besöker. Besöker du en  mindre ort kan man åka tricycle som är en liten kur på en moped. Den rymmer i regel 2 till 4 personer. När jag reser upp till min skola på berget är det via kostigar och då använder jag mig av en habal habal chaufför. Det är när  när man åker bakom motorcyklisten.

 1. Besök en festival eller fiesta

Varje by och varje stad har sin egen fiesta. Det är då många reser hemåt till sina byar eller städer för att umgås med varandra delta i festival parader och givetvis äta deras lokala mat. Det är vanligt att den gödda risen slaktas för att grillas och serveras på fiesta bordet.

December och maj brukar vara de månader då många fiestor går av stapeln.

De största och mer kända festivalerna på Filippinerna är nog Pit Senor, Viva Sto Nino festivalen, dvs. Sinulog festivalen i Cebu City där dans och trummorna dånar i flera dagar. Andra välkända festivaler är Vigan Town Fiesta, den omtalade The Black Nazarene Festivalen

 1. Otippat – Ta en kurs

Om du är ute på en långresa eller bara intresserad av en mer annorlunda resa med innehåll. Då kan jag tipsa dig om att ta en kurs du är intresserad av. Själv har jag tagit många helg eller veckokurser i olika smyckes tekniker. Vid ett annat tillfälle har jag tagit veckolånga fotokurser för många erkända fotografer och ljussättare. Annars finns det danskurser, yogakurser, dyk kurser och matlagningskurser att söka sig till.

katta fotar

1 comment

 1. Jättespännande!
  Får komma tillbaka till dej och läsa mer senare! Fastnade på maten!
  Ha det bra!

  Svara

Have your say