Restips

pitea

Norrbotten är bäst – 8 skäl till att besöka norr

Norrbotten är bäst. ”Ju längre norrut man kommer i landet desto rymligare blir landskapet, desto ljusare blir sommarnätterna, desto vitare blir vintrarna och desto mer okonstlad känns tillvaron”. Det är precis så här Expressen har beskrivit Norrbotten i en artikel med de bästa smultronställena, se Expressens lista här.

Befolkningen ökar

Att sedan Expressen skriver att länet lider av utflyttning är inte riktigt. För den som är påläst har Norrbotten ökat sin befolkning med 551 personer det senaste året. Här finner ni mer information om länet med tillväxt.

Här får ni ta del av några ställen som gör Norrbotten till det lilla extra:

 1. Ishotellet i Jukkasjärvi

Ishotellet, behöver väl knappast någon ytterligare presentation. Ett världskänt turistmål som lockar besökare från när och fjärran. Visste du att det är det 26:e ishotellet i Jukkasjärvis som nu byggs?

ishotellet

Det nyaste hotellet är återigen på G. Årets hotell kommer nu att ha 50 rum för övernattning, varav 19 rum är konstsviter. Därtill byggs en fristående iskyrka, en isbar och en kupolformad teater ”Aurora Hall”.

Konstnärerna kommer från 13 länder och inom kort anländer de till Jukkasjärvi för att skapa vinterns konstprojekt på ICEHOTEL. Den 11 december är det premiär för öppnandet av ishotellet i år.

Visst har Jukkasjärvi en speciell plats i mitt hjärta, det är inte bara här Bror Hjorts kända altartavla finns. Jukkasjärvi är också min födelseförsamling. Ishotellet har jag besökt ett femtontal gånger, det ni! Det borde borga för att det är ett toppen ställe att besöka. Gör det du med! Att sova över i hotellet är och var en upplevelse att minnas!

 2. Skidåkning utöver det extra

Tarrekaise, vad säger det dig? Här sägs det finns en av landets bästa offpist åkning. Tarrekaise, ligger nära  Sarek och Padjelanta, två av länets främsta nationalparker. Det här är ett område som snart kommer att upptäcks av fler skidåkare.

Här får du också mina glimtar från skidåkning i Kebnekaise.

Björkliden norr om Kiruna

lapporten

Med Sveriges tredje högsta fallhöjd, mängder av natursnö och Skandinaviens vackraste utsikt är det inte konstigt att Björkliden blivit en så omtyckt vintersportanläggning. Här kan du också spela golf på snö.

riksgransen

Riksgränsen ett ställe att trivas i

Riksgränsen ligger intill byn Björkliden och här är nederbörden istället ett signum som lockar hit skidåkare från hela världen. En bra dag finns det ingen skidort i Sverige som kan matcha skidåkningen i Riksgränsen, så marknadsförs Riksgränsen.

Själv gillar jag många skidorter i Norrbotten, givetvis finns både Riksgränsen och Björkliden med på min favoritlista men glöm inte bort Dundret och Abisko.

skoterhopp

3. Norrskenet

I närheten av jordens poler kan man ibland skåda ett grönt, blått eller rött sken på himlen som ser ut som draperier, bågar eller strålar. Det latinska namnet på norrsken, Aurora Borealis. Att få se ett riktigt norrsken är magiskt och mäktigt. Min bloggvän Eva har fångat norrskenet i Kalixtrakten, kolla in hennes fina bilder. Många anser också att världens bästa plats att uppleva norrsken är i Abisko på Aurora Sky Station

4. Midnattssolen

midnattsol

Dom ljusa nätterna kan man se norr om polcirkeln. Ljuset är energigivande och dygnets alla ljusa timmar ger en massor med ny kraft att utforska det häftiga länet. Gör gärna ett besök i länet under den ljusa och fina tiden. Midsommar i midnattssol är något att extra att minnas, det kan jag lova!

5. Nöjeslivet

Norrbotten är känt för sin goda mat och med ett varierande nöjesliv. Det finns något för de flesta.

kulturens-hus

Luleå är kulturstaden där utbudet är stort. Ett besök som rekommenderas är till Norrbottens Teatern och Kulturens Hus, den sistnämnda är idag en mycket populär mötesplats.

hemmagastronomi-Lulea

Restaurangutbudet är av hög klass och varför inte besöka Hemmagastronomin eller Restaurang Bistro Norrland. Anna som driver bloggen Boden By Night har god koll på nöjesvimlet, spana gärna in hennes blogg.

6. Storforsen

storforsen

En fors som är riktigt mäktig är Storforsen som du absolut ska besöka. Häng med till Storforsen!

7. Grattis Luleå

norra-hamnen

Jag tycker att vi utlyser ett hejarop för Luleå kommun som på några få dagar fått två välförtjänta utmärkelser. Luleå blev Årets Tillväxtkommun 2015 och Placebrander of the Year.

Nedan bjuder jag på fler bilder från ett län i framkant! Listan på fler godbitar om Norrbotten kan göras ändlös lång. Kolla gärna in andra bloggare som lyft fram Norrbotten,  se här och här.

8. Bestig Kebnekaise

Här möter du min sambo som bestigit Kebnekaise 11 gånger!

Hjärtat finns i Norrbotten

kalix-alv

En stolt Norrbottning

Självklart är jag en stolt norrbottning! Trots mina utlandsår brukar jag säga, att hjärtat har jag i Kiruna, fötterna i Piteå med den fina skärgården och de dagliga gärningarna i  Luleå. Behövs det fler förklaringar varför  hjärtat finns i Norrbotten?

Vad tycker du om Norrbotten som resmål eller som plats att leva i?

klubbviken

12 comments

 1. Mycket fint inlägg 🙂

  Svara
 2. Ja vad glad jag blir! Jag vill ha mer mer mer! Och samtidigt snöar det ute 🙂

  Svara
  • Mmmmm. Härligt!

   Svara
 3. Norrbotten fick min kärlek ganska snabbt på Keb-trippen förra året, helt magisk var den. Och då har jag ju bara sett en liten liten liten liten LITEN del av allt. Nationalparkerna lockar och självklart även Keb igen. Och Björkliden med skidor. Och… ja, och så vidare. 🙂

  Svara
  • Bra, då vet jag att du återkommer för en ny Keb upplevelse.

   Svara
 4. Jag älskar Norrland så det är klart att jag tycker att Norrbotten är bra, men tyvärr har jag inte upplevt alla dina pärlor. Som du vet så har jag mina rötter i Ångermanland som då förstås konkurrerar med ”ditt Norrbotten” om förstaplatsen.
  Varför bor jag då i Närke nu? Jo, det är ju det där med kärleken och annat som händer i livet som man inte alltid kan råda över. Jag bor dock i den del av Närke som mest liknar mina hemtrakter i Norrland. Ränderna går aldrig ur.

  Svara
  • Tack Steve. Visst är det så att Ångermanland är toppen. Ni bor verkligen fint i Närke.

   Svara
 5. Åh alltså jag vill till norr, jag vill se äkta norrsken. Jag vill ha ordentligt med snö! Det verkar så vackert i Norrland.

  Svara
 6. Underbara bilder! Jag har ju både bla norrsken på min bucketlist så förr eller senare kommer jag till Norrbotten, var så säker!

  Svara
 7. Vilken fin presentation av ditt älskade Norrbotten med vackra bilder, du är så duktig att fota. Vi har vänner i Piteå och Jukkasjärvi, varit upp över ett par gånger och besökt några av platserna du nämner. Håller med dig, det är såå vackert.
  Ps nu har jag äntligen lagt in din rätta blogg hos mig, lättare att följa dig då.
  Kram och trevlig första advent/ Yvonné

  Svara
 8. I’m not easily imdessrep. . . but that’s impressing me! 🙂

  Svara

Have your say