Håfa Adai, betyder hej, på språket Chamorro, som är ett av de officiella språken på Guam, det andra språket är förstås engelska.
Jag fascinerades mycket av all historia på Guam, med betoning på befolkningen och dess öden, därav har jag valt att göra några korta nedslag från det som intresserat mig. Mer om Guam finner du i mina tidigare inlägg, platta tak och Where Americas Day begins. Jag börjar med det som är basen för Guam, dvs. befolkningen. Chamorros är öns ursprungliga befolkning och de kom till Guam för ungefär 4 000 år sedan. Det tråkiga är att antalet Chamorros minskar rejält. Här är lite siffror kring antalet Chamorros på Guam. 1978 var 62 % av befolkningen Chamorros och 1984 utgjorde de mindre än 50% av befolkningen. Idag är det antalet Chamorros under 40%. Ett stort antal Chamorros emigrerar för att söka arbete någon annanstans, bl.a till fastlandet eller till Hawaii.
Efter att ha läst många artiklar och debatter i någon av de lokala tidningarna, förstår jag att många Chamorros känner att deras ö har tagits ifrån dem. Många menar att Guam snart bara är en enda stor militärbas för amerikanarna. Visst förstår jag att Chamorro kulturen är på utdöende!
En lördag besökte vi Flea Marknaden, där man säljer både nytt och gammalt, här vilar en Chamorro flicka på presenningen mitt bland alla varorna som familjen sålde.
Här är det en Chamorro familj som har picknick intill en fantastiskt vacker laguna, där vi gjorde ett av våra stopp med bilen. L. tyckte sig känna igen familjen som grillade, Efter lite efterforskning av honom, fann han att mannen i grön t-shirt var en av hans tidigare anställda. Det var 15 år sedan L. jobbade på Guam.
Den här vackra blomman fanns överallt på ön och det var många Chamorro kvinnor som hade en äkta Plumeria i sitt långa svarta hår eller ett hårspänne, föreställande blomman. Är det någon som vet det svenska namnet på den vackra blomman? Bladen på blomman är som vaxade, superläcker helt enkelt.
Guam har en rätt häftig historia
Det här runda huset kallas för choklad huset eller det sk. sommar huset och som synes har en spansk byggnads prägel. Den var spansk sed att servera varm choklad under sena eftermiddagar till guvernörens gäster i detta lilla huset, men som senare blev ersatt till afternoon tea, av en annan hustru till en amerikansk guvernör. Spanien var alltså det första landet som gjorde Guam till koloni.Guam blev en del av det spanska imperiet efter sin ”upptäckt” av Ferdinand Magellan år 1521. Det finns fakta som beskriver hur Chamorro befolkningen rent av avrättades, från 60 000 till 5 000, under denna period.
Under andra världskriget då japanerna hade makten var det många Chamorros som fängslades, och hölls i koncentrationsläger. Det var en mycket häftig upplevelse att promenera runt dessa spansk präglade byggnader som tyvärr fått utstå ett och annat i samband med hårt väder. Latte stenarna är också en symbol för Chamorro kulturen
Bredvid katedralen finns några sk. latte stenar som är återkommande ikoner i Guams kultur. De byggdes omkring 500 e.Kr. och tros vara pelare för förhöjda hus. Man placerade dessa stenar i parallella rader, bestående av tre till sju latte stenar. Dessa latte stenar varierar i höjd från mindre än en meter till sex meter höga.
Varje latte sten består av två stenar. Axeln, den stenen som är placerad på marken och är ihålig medans stenen som utgör locket på stenen kallas för Tasa. Dessa latte stenar på bilden nedan flyttades 1956 till en park i anslutning till katedralen, och fanns tidigare i byn Mepo på Guam. Byn förstördes i samband med det andra världskriget, då marken skulle användas till militär uppbyggnad.
Många av dessa kultur platser förstördes också när spanjorerna ödelade öarna på 1600 talet. Chamorro byar Vi gjorde några stopp med bilen vid några gamla bo lämningar, sk. Chamorro byar. De var av varierande kvalitet och upplevdes mycket turistiska, men jag fick ändå en uppfattning om hur de kan ha levt, i ett med naturen.
Idag har det amerikanska sättet att leva här fått inflytande på Guam, då många soldater vistas här under långa perioder. Nu ska ytterligare 9 000 soldater placeras på Guam, innan år 2014. Vilket väcker många känslor bland många Chamorros, så klart.
Till sist, det är många som reser hit för att gifta sig eller för att fira sin smekmånad. Man kunde t.om. låsa in sin kärlek på “Two Lovers Lovers Point”, ett ställe med en fantastisk utsikt och en med tragisk historia.
Ö liv som ö liv, jag skulle gärna bo några år på Guam! Jag har redan bestämt mig för en andra resan till Mikronesien, jag vill resa ut på någon av de mindra öarna, som dock har flygförbindelser. Fanatåtte Cebu!