Oceanien

PLATTA TAK

Jag fortsätter på mitt tema Guam som gjorde positiva och närande intryck på mig. Det fanns gott om platta hustak på Guam, först trodde jag det var en byggnadsstil som man tagit sig till, men de platta taken är för bättre klara ev. tyfoner. Guam är mycket litet med en areal på ca 549 km², men är ändå den största ön i Mikronesien. Den är ca 7,3 km lång men jag har ingen aning hur mycket av än som ligger under vattenytan, det finns många olika uppgifter om detta.

Guam

Tyfoner är vanligast under regnperioden som inträffar mellan månaderna juli till december, men det betyder inte att det regnar hela tiden och inte heller varje dag.

image

Många har fönster jalusierna ständigt fördragna medans andra drar för plåt jalusierna när ett oväder är på gång.

image

image

Plåt jalusierna kan man också dra för inifrån, som på bilden ovan (mörk bruna vid kanterna av fönstret).

image

Huset ovan ligger alldeles vid vatten brynet de har fönstren ständigt fördragna.

image

Parabolen på taket ovan är förankrat med en vajer i backen också, så att inte de “läsa” grejerna på huset ska flyga runt alltför mycket vid en tyfon eller hårt väder.

image

Det är inte så många som har större och tyngre saker utomhus, eftersom de kan göra stor skada i hårt väder.

image

Ofta har man inga plåttak på sina hus pga. att dessa lätt kan flyga runt och ställa till stora skador. Man bygger husen idag med konkret cement och likaså hustaket.

6 comments

 1. Mycket intressant läsning. Nu har jag lärt mig ytterligare något nytt, platta tak mot tyfoner… Det låter som om de ofta har tyfoner och häftiga stormar eftersom de har jalusier för fönster och inte tunga saker utomhus. Kram Kimn

  Svara
 2. Ja jag antar att det är viktigt att man anpassar sig efter väder och klimatförhållanden. Tiden har lärt vad som funkar bäst. Interessant att få lära sig mer om Guam.
  Ha en fin dag.
  Kram

  Svara
 3. Kan verkligen tänka mig att man i dessa klimat får hitta på lösningar för att minimera risken för stora skader när vindarna sätter i! Det verkar verkligen vara en vacker och otroligt charmig ö, förstår att besöket lever kvar i dina tankar.
  Hoppas ni får en underbar lördagskväll och håll igång AC:n trots förkylningar, önskar jag hade en oxå ;-)!

  Svara
 4. intressant! det finns en anledning bakom allting! beratta mer om guam!
  Kram
  Pia

  Svara
 5. Ja, där lärde man sig ngt nytt tack vare dig, igen!!
  Det verkar ju vettigt det där.
  Jag vill också veta mer, och SE mer från Guam!!
  Keep it coming!!
  Kram!!

  Svara
 6. Kimselius
  De har kanske inte tyfoner så ofta men ofta hårt väder, men självklart har de oftare tyfoner än vad som ev. sker i Europa.

  Desiree
  Jag misstänker att man ganska snart får anpassa sitt bostadsbyggande efter vädrets förutsättningar.

  Malin
  Guam är verkligen charmig, mycket charmig på sina sätt!

  Expiatriate
  Precis, en anledning till det mesta finns. Först tänkte jag, men kära nån vad tråkiga hus,,men nu när man vet varför, så blir man genast ödmjukare!

  Annika,,
  Vettiga lösningar på hustaken. Vi fick höra om många inflyttade som satte plåttak på sina hus men efter ett tag tog man bort dem för att ersätta taket med konkret betong,,

  Svara

Have your say