Asien

kvinnoprojekt

Mitt projekt för kvinnor på Filippinerna

Idag är det dags att titta tillbaka i backspegeln på det projekt som jag startade för kvinnor på Filippinerna för ett antal år sedan.  Anledningen till att jag gör en tillbakablick är att häromdagen fick jag ett meddelande från en av kvinnorna som blivit mormor. Hon ville dela med sig om den stora händelsen i deras liv.

Givetvis funderar jag på hur det gick för D. som kvinnan heter och hur det kommer att gå för hennes dotter och barnbarnet.

En nystart

På Filippinerna där jag levt ett liv intill lokalbefolkningen på bl.a. öarna Cebu och Bohol, har jag genom åren skaffat mig många vänner och bekanta. Det var för ett antal år sedan som jag startade upp en insats för att stödja ensamma kvinnor med försörjningsbörda på Filippinerna. Lite förenklat beskrivet, så erbjöd jag dem ett startkapital och en kurs.

Bykaptenen

Det började med att jag en dag åkte hem till bykaptenen för att få hans stöd i de planer jag hade för ett antal kvinnor. Han lyssnade och lovade att bjuda in ett antal  kvinnor till byhuset. Det var så här allting började.

Designa smycken

Jag arbetade då vid det tillfället som både smyckesdesigner samtidigt som vi drev ett större IT företag på den närbelägna ön Cebu.

I Cebu åkte jag iväg och inhandlade material hos några utvalda grossister för att sedan lära ett antal kvinnor att tillverka enkla och billiga smycken. Visst låter det enkelt?

Starta eget

Min förhoppning var att kvinnorna skulle kunna starta eget företag och sälja sina alster vidare. Med facit i handen så gick det si och så med företagandet. Ett flertal kvinnor tillverkade smycken och gav bort dem till vänner och bekanta. Den vinst de skulle göra på att sälja smycken var tänkt att användas till att köpa material.

En av kvinnorna tillverkade smycken till mobiltelefonern och hennes alster såldes i den lokala affären som renoverar mobiltelefoner. En kvinna sålde verktygen då det var snabba pengar och kunde därmed inte tillverka fler smycken.

Jag investerade cirka en filippinsk månadslön per kvinna i materialinköp och erbjöd dem en tvådagars kurs och ett startkit med verktyg och material. Med små medel för mig kan man försöka göra små insatser.

En granne till mig började i samma veva att köpa in material från ön Cebu för att försöka sälja material vidare till de som tillverkade smycken. Hur det gått för henne idag har jag faktiskt ingen aning om.

Återträff

I vinter när jag reser tillbaka till Filippinerna kommer jag att återigen träffa några av dessa kvinnor. Givetvis ska det bli spännande att möta kvinnorna igen i deras vardag och prata framtidsplaner, bekymmer och skratta åt och med varandra. Vi har roligt ihop när vi ses!

Eventuellt kommer jag att ordna en kursinsats igen då jag reser tillbaka till ön för nya kvinnor. Vi får se vad som sker.

Här kan du läsa mer om det projekt som jag initierat.

Förutom detta projektet för kvinnor har jag sedan 2002 stöttat en skola på Filippinerna som idag har 80 elever. Här på min blogg kan du läsa mer om alla insatser som jag gjort där genom åren.

2 comments

  1. Vilken jättebra initiativ från dig! Hoppas att det kan bli fler som fullföljer framöver. Om inte annat har du säkerligen sått många frön till framtidsmöjligheter.

    Svara
    • Tack Anna! Vi får se vad som kan ske i november och december månad.

      Svara

Have your say