Europa

Riksgränsen

Riksgränsen

Sveriges nordligaste skidort är Riksgränsen som ligger 14 mil norr om Kiruna. Det sägs vara här legender föds och trender startas.

Riksgränsen är en by som har en mycket stark turistanknytning just för sin fina skidåkning på natursnö samt skidåkning i midnattssol. Här finns offpist skidåkning för den som gillar det, själv är jag inte så duktig att jag klarar av offpist skidåkning men åker gärna i alla de andra backarna, från grön till svart pist.

 

Här står jag uppe på ett av bergen i Riksgränsen och funderar vilken skidnedfart jag ska ta ned. Det är så vackert och här råder full vinter.

Riksgränsen

 

Pister i Riksgränsen

Mina bilder ovan är från backarna Vargtass och Lingonstigen. Namnen på olika pister brukar ibland ha en liten rolig historia, här kommer några; Vargtassen. En röd pist som fått sitt namn från drinken vargtass bestående av lingondricka och vodka. Drinken var inne på Lapplandia under 1970-talet och förknippas främst med Klasse Möllberg och Magnus Granhed, skidlärare och underhållare i Lingonstigen.

En röd pist på baksidan som fick sitt namn som en analogi med Blåbärsbacken. Där växer dock inga lingon, eftersom det kräver tallskog, och träd är en bristvara i Riksgränsen. Apelsinklyftan. En blå pist som fått sitt passande namn eftersom den löper genom en klyfta, ravin, och var ett populärt ställe ända sedan 1930-talet att sitta och sola och äta medhavda apelsiner på. BH-löpan.

En blå pist uppkallad efter skidläraren Bengt-Herman Nilsson, som var Carl XVI Gustafs adjutant och chefstränare för italienska längdlandslaget under 14 år. Blåbärsbacken, (från början Blåbärsbackarna).

En blå pist i mer än ett avseende. Sommartid växer där mycket blåbär och vintertid är den väl lämpad för nybörjare, och dessutom är den just klassad som en lätt nedfart. Snobben, (från början Snobbrännan). En röd pist som på grund av att den går under liften medför att folk åker där för att ”visa upp sig”. Tullhussvängen.

Uffes vägg

En svart offpist som fått sitt namn från att man därifrån ser den gamla norska tullstationen. Uffes vägg. En svart offpist som fått sitt namn efter Lapplandias legendariske skidlärare under 1960-talet, Ulf ”Mr Ski” Edborg. Han brukade ta sina elever dit för att öva hoppsvängar. Uppgifterna är hämtade från Wikipedia

vy Riksgränsen

Nordkalottvägen

Här ringlar vägen fram som förbinder Sverige med Norge, den s.k. Norgevägen i folkmun men i kartboken heter den Nordkalottvägen.

10 comments

 1. Makalöst vackert! Och underbara namn!
  Kramar

  Svara
 2. Underbara bilder! När jag ser såna här bilder blir jag sugen på att åka skidor. Jag åker mycket sällan (typ vart sjunde år eller så) även fast jag lärde mig att stå på slalomskidor när jag var fyra 😉

  Svara
 3. Gissa om det suger i skidåkartarmen nu då!!

  Svara
 4. Tänk vilken vinter det är fortfarande.
  Underbara namn på pisterna. 🙂

  Svara
 5. Backarnas namn gör att man blir sugen på att åka. Måste vara absolut magiskt att få åka så som du kan göra och inget folk att trängas med, lyckos dig.
  Kram

  Svara

Have your say