Personligt

så började allt

Så började allt

Allting har en början, jag menar en början till varför vi väljer ett speciellt resmål. En resplan kan ta fart när man sitter på bussen så kanske någon har lämnat kvar en tidning i fickan i stolen framför dig. De är kanske i den tidningen som du ser du en intressant artikel om ett resmål, som får dig att börja längta ut i världen igen. Eller så är det kanske ett TV program som fängslat dig så mycket att du inte kan släppa tankarna på det du just sett om.

Jag skulle tro att det finns många orsaker till varför vi väljer just ett resmål, eller hur?

Så började allt för oss

Jag tänkte berätta för er om vad det var som gjorde att jag och sambon blev så betagen av vinerna från Sydafrika en fredagskväll med munskänkarna i Boden. Just den där kvällen var det en positiv och sprudlande kvinna som var inbjuden som föredragande om Sydafrikansk viner.

Hon heter Maja Berthas och hon hade verkligen förmågan att ta med oss medlemmar på en fantastisk resa med sin berättarkonst samtidigt som vi fick möjligheten att prova viner från Sydafrika. Maja berättade om landet med en sådan glöd att när jag stod i kapprummet och var på väg hemåt, sa jag till min sambo  – Dit ska vi!

Sydafrika

Loppmarknad i Öjebyn

Så började allt och det är så här Maja Berthas börjar sin inledningstext i boken med namnet Sydafrika – Ett magiskt vinland. Jag fann faktiskt hennes bok på en loppmarknad i Öjebyn utanför Piteå förra helgen.

Vinresan som blev verklighet

Det känns extra roligt för mig att berätta om mötet med Maja denna fredagskväll i Boden, för det var hennes berättelser som tog tag i mig och som senare fick oss att bestämma oss för en resa till Sydafrika. Förra vintern besökte vi Sydafrika och jag är rätt säker på att vi återigen kommer att ta oss tillbaka till det fantastiska landet.

Jag har precis läst klart hennes lika härligt skrivna bok om det magiska vinlandet Sydafrika som hennes föredrag var för ett tag sedan. Så kan det gå när man tillåts inspireras av varandra.

Här kan du läsa det blogginlägg som jag skrev om kvällen med Maja och här finner du min länk med samlade blogginlägg från Sydafrikaresan.

Hur ser din historia ut?

Kanske du också har en historia att berätta? Jag skulle uppskatta om du också vill dela med dig om hur dina resplaner börjar.

11 comments

 1. Jag tror att det är mycket för mej som för dej, av en slump ser man en bild, hör något på radion eller liknande och så kommer en enorm längtan fram.
  Detta hoppas jag också ska drabba mina läsare, så alla vill komma till det vackra Wales!!!
  Ha det bra!

  Svara
  • Lena, du har faktiskt väckt intresset att resa till Wales! Det ligger på vår göra lista framöver. Det kan jag faktiskt lova dig! Din blogg och ditt skrivande har gjort mig intresserad fast jag inte alltid hinner läsa alla blogginläggen i den omfattningen jag skulle önska.

   Svara
 2. Man vet aldrig när man plötsligt upplever nåt som man bara fångas av.
  Jag såg att gårdagens ”Uppdrag granskning” handlade om arbetsförhållandena för vinarbetare i Sydafrika.

  Svara
  • Steve, jag ska kolla in programmet du skriver om. Tack för tipset! JAg misstänker att det är ett mindre gott reportage om villkoren för jordbruksarbetarna, eller?

   Svara
 3. Sydafrika är ett av alla länder som står högt upp på önskelistan för min del. Ibland förstår jag inte hur jag ska hinna besöka alla länder jag vill, men jag antar att det är ett i-landsproblem av stora mått…

  Svara
  • Marina,man får nog kalla det i-landsproblem trots allt!

   Svara
 4. Svårt att säga hur det börjar, det finns ju så otroooligt många ställen att besöka! Men visst inspirerar både TV, tidningar och självklart även resebloggar 🙂

  Svara
  • Inspiration kan vi nog finna på många ställen och olika kanaler.

   Svara
 5. Haha vad roligt det kan bli när man läser fel:)

  Svara
 6. Så kul att se att fler älskar Sydafrika! Jag arbetar på ett företag som är baserat i Kapstaden. Vi erbjuder volontärmöjligheter, praktikplatser i Kapstaden samt resor runt om södra Afrika. Ta en titt på http://www.exploresaa.se och bli mer inspirerade! Önskar er en fin dag!

  Svara
  • Tack för att du tittade in här. Vi återkommer till Sydafrika inom ett år.

   Svara

Have your say