Personligt

sandbadande-hons

Sandbadande höns – är lyckliga höns

Varför sandbadar hönsen egentligen? Ja, det är en återkommande fråga som jag får och svaret är enkelt. – För att hålla sig rena.

Sandbad – ströbad

När vi skaffade höns så förstod vi tidigt att det är viktigt att hönsen ska ges en möjlighet att hålla sig friska och rena.

Det är viktigt att det finns tillgång till ett sandbad eller en ströbädd i en hönas liv. På sommaren finner vi att hönsen gärna sandbadar eller jordbadar utomhus, varför då inte i våra blomland, speciellt om det är glest mellan blommorna.

Lyckliga höns – sandbadande höns

Tjejerna brukar gilla att besöka olika blomlådor eller sandhögar där dom sprättar runt sanden, som ska in under vingarna och in mellan fjädrarna. När de är klara med sitt sandbad, så ställer de sig upp och skakar av sig all sand eller jord. Då ser mina hönstjejer verkligen superlyckliga ut!

rena höns

Vintertid

På vintern när hönsen enbart är inomhus så kan sand ersättas med torv eller kutterspån. Om du istället har halm är det viktigt att du har finfördelat halmen, så att de kan få in bitarna mellan fjädrarna.

Givetvis kan du förvara sanden eller halmen i  en balja som gärna får vara stor så att flera hönor rymms i den samtidigt. Här hos Jordbruksverket, kan du läsa mer om skötsel för höns.

Hönsmamman visar upp sina tjejer

Här får ni se mina hönsjejer jordbada i blomlandet och som hönsmamma så tillåter jag givetvis tjejerna att hålla sig rena!

Skaffa höns – guide

Om du planerar att skaffa höns, vill jag rekommendera jag dig att läsa detta inlägget, om att skaffa höns.

Till sist, höns är en stor livsglädje i livet!

6 comments

 1. sv: tack så jätte mycket!

  Svara
 2. Det är stiliga tjejer du har.

  Svara
 3. Höns är fantastiska djur på många sätt, vill dock inte ha det nu men växte upp på en gård där vi hade höns. Du har ett par redigt fina tjejer men en stolt hönsmamma. 🙂

  Svara
 4. Fina 😀

  Svara
 5. De är så söta hönsen, när det kommer vaggande när de springer, när de sandbadar eller nyfiket springer efter en
  Kram Kajss

  Svara
 6. 🙂

  Svara

Have your say