Asien

Sex restips för Shanghai

Shanghai är en mycket spännande storstad att besöka. Här finner du världsklassig shopping och med en skyline som är väl värt namnet. Shanghai är en modern stad i Kina med en blandning av mycket på en och samma gång.Vi reste till Shanghai med SAS och landade på Pu Dongs flygplats. Här får du mina sex bästa restips inför ett besök i Shanghai.

1.Billigt boende finner du överallt  Shanghai har verkligen ett stort utbud av hotell att välja bland. Det påstås att Shanghai är en av världens billigaste hotellstäder.

Vi valde själva att stanna på två olika hotell under vår vistelse,  för att få ta del av två olika delar av världsstaden. Det hotellet som vi verkligen tyckte om var World Union Service Apartment – Cosmo, som ligger i stadsdelen Jing an. Ett fyrstjärnigt hotell som verkligen var bekvämt. För cirka 500 kr natten fick vi boende i en helt OK etagelägenhet. Från flygplatsen är det enkelt att ta sig till hotellet med tunnelbanans gröna linje.

image

2. Att ta sig till och från flygplatsen Vi valde att på flygplatsen köpa en tredagars kort för cirkla 45 kronor och på flygplatsen kunde vi kliva på metron. Annars kan man ta taxi från flygplatsen för cirka 150 till 200 kr. Ett annat billigt transportmedel är bussen, dock något krångligare att ha koll på busshållplatserna.

  image

3. Att resa i Shanghai Köp ett tunnelbanekort, det är billigt och smidigt att resa i Shanghai med metron. Taxi är också billigt och för en resa på cirka 15 km betalde vi  30 Yuan. På ett flertal ställen finns det cyklar att hyra, dock kan trafiken upplevas rätt intensiv. Vi laddade också ner en app som gjorde att vi kunde beställa taxi i många för oss knepiga gathörn. Däremot föreslår jag att du promenerar dig igenom ett flertal stadsdelar, speciellt det historiska Bund området.

4.Shanghai skyline – går ej att missa Om kvällarna är det Shanghais´s  mäktiga skyline som du inte får missa. Varför inte besöka någon av de många takbarerna. På Captain´s takbar får du en fantastisk utsikt och drinkarna är inte dyrare än att du har råd med dem. Captains utgör också ett populärt vandrarhem och är ett prisvärt ställe.

5. Världens längsta shoppinggata Den kända och långa shoppinggatan i Shanghai är Nanjing Road, eller Nanjing Lu, här strosar cirka en miljon besökare varje dag.  Den lär vara sex kilometer lång och den delas upp i  två delar. Den ena delen är  den östra delen  som är bilfri med många köpcentra, restauranger och många turister hittar hit liksom lokalbefolkningen. De andra delen kallas för den västra delen och där finner du mestadels de lyxigare butiker.

Shopping i världsklass Det finns mycket att shoppa för de allra flesta som gillar shopping eller som söker efter något speciellt. I de stora butikerna ligger priserna fast och vid marknaderna är det inte ovanligt att priserna börjar som utgångsbud med flera hundra procent högre än vad varan är värd. Här gäller det många gånger att våga pruta rejält.

image

Mina allra bästa inköp har jag gjort på South Bund Fabric Market, där vi  besökte flera olika skräddare för att sy upp både skjortor, blusar, byxor och trenchcoats. Här finns en uppsjö av skräddare som syr upp kläder till bra priser på någon dag. Ett tips är att börja besöket i Shanghai hos skräddaren om du planerat att sy upp kläder, så du hinner få dem med dig kläderna hem.

image

6. Guidade turer Om du besöker Shanghai bara för någon dag är ett av mina råd att att leta upp en guidad tur som passar dig. Det finns många olika typer av turer som erbjuds i Shanghai.

De  turer jag rekommenderar är Night Market turen, där du får prova dig igenom många typiska kinesiska kök. Turen kantas också med historia och lite geografi.

En annan riktig trevlig tur var cykelturen som tog oss igenom nya och gamla delar av Shanghai. Det var en cykeltur på cirka tre till fyra timmar. Cykelturen tog oss igenom flera områden i den livliga trafiken.  Eller varför inte göra en eller en  resa över dagen eller en två dagars avstickare till staden Hangzhou, som är ett världsarv. Här kan du läsa mer om en resa i över 300 km/h. Shanghai var en stad över all förväntan att besöka.

image

4 comments

 1. Jag var i Shanghai tre gånger under våra tre år i Kina. De två första gångerna med barnen och sista gången var det bara jag och maken. Då hann vi med fler vuxengrejor som takbarsdrinkar och shopping. Inte cykla dock men det gjorde vi å andra sidan i Beijing två gånger. Oriental pearl, kapsylöppnaren, French Concession, Yuyuan, mässområdet och sista gången åkte vi även de röda turistbussarna för nästan inga pengar alls. Jag gillade verkligen Shanghai!!

  Svara
 2. Ja, det var verkligen billigt att bo och leva i Shanghai som turist!
  Tack för att du tog mig med dit via bloggen.
  Själv tror jag att jag aldrig reser dit men man vet ju aldrig vad som väntar bakom knuten.

  Svara
 3. Tack för alla bra tips, man vet ju aldrig om det kan vara en plats jag kommer att hamna på. Just nu står väl kanske inte Shanghai högst på väntelistan, men man vet ju aldrig…

  Svara
 4. Sparar detta. Vill gärna åka till Shanghai vid tillfälle!

  Svara

Have your say