Sverige

Mot Tuolpagorni

Skidåkning vid Kebnekaise – Bestig Tuolpagorni

Jag bad familjens yngre förmågor berätta om en dag då de drog iväg på ett äventyr för att bestiga Tuolpagorni, för att sedan kanske göra Sveriges häftigaste skidåkning nedför berget i Kebnekaise massivet.

Tuolpagorni

Det är alltid solsken i Nikkaluokta!

07:30 ringer väckarklockan som gör oss påminda om dagens äventyr. Jag, min bror och hans två kompisar ska bestiga Tuolpagorni, ett av alla fjäll som omger Kebnekaise-massivet i norra Sverige. Det är strålande sol och vi kan inte skymta ett enda moln på himlen, som vi brukar säga: ”Det är alltid solsken i Nikkaluokta”.

vandra till Tuolpagorni

En timmes vandring i kraftig uppförsbacke

Med skoter beger vi oss till bergets fot med vetskapen om att flera timmars arbete, för att nå toppen, ligger framför oss. Vi spänner på oss skidorna och med solen värmande i ryggen börjar vår färd. Alla går med enbart underställ på överkroppen och uppkavlade armar, vilket inte alls är ovanligt för att vara i mitten av april.

Lunchpaus

Efter en timmes arbete i uppförsbacke tar vi en välbehövlig paus för lunch. Eftersom första etappen på vår färd är samma väg som man går när man bestiger Kebnekaises västra led, så finns det färdiga rastplatser att slå sig ner på. Sherpor från Nepal håller på att bygga en stentrappa till Kebnekaise och det var vi såklart glada över denna dag då vi fick bänkar att slå oss ner på.

lunch i Kebnemassivet

Magiskt vackert – Tuolpagorni

Efter lunchen fortsatte våran färd på baksidan av Tuolpagorni där vi kunde gå uppförs längs bergets rygg för att slutligen nå toppen. Där möts vi av en magisk vy som är svår att beskriva med ord eller ens bilder. Det är en vy som får en att glömma bort att man precis har gått med skidor i konstant uppförsbacke de senaste tre timmarna. En vy som gör allt arbete värt det, Kebnekaise-massivet som reser sig till vänster om en samtidigt som du står och blickar ut över Láddjuvággi-dalen som omringas av fjäll. Det är magiskt och man önskar att man alltid kunde få ha det så här.

Kebnekaisemassivet

Firar oss ner i grytan

Det är även nu det roliga börjar. Målet med toppturen var hela tiden att vi skulle fira oss ner i grytan av berget för att kunna komma åt den bästa skidåkningen norra Sverige har att erbjuda. Orörd snö i ett av Sveriges häftigaste berg, med en skepnad av en vulkan. Svårt att beskriva känslan, men det var definitivt inte sista gången jag besteg Tuolpagorni.

fira ner i gytan

Magiska minnen

Jag och min bror kan nu återvända till våra studier i södra Sverige med vetskapen om att Nikkaluokta levererade en bra påsk i år igen, med nya magiska minnen.

Här kan du läsa mer om när de som barn besteg Kebnekaise.

Visst är det häftiga familjemedlemmar som bjuder på en härlig tur?!

3 comments

 1. En något udda familjeutflykt. Underbara bilder som ger uttryck för både äventyr och avkoppling.

  Svara
  • Steve nu var det så att jag har inte varit upp på dessa toppar, då jag inte ens har någon dragningskraft för sådant. Däremot kan jag tycka att det är roligt att läsa om andras drivkrafter! 🙂

   Svara
 2. Wow vilket mäktigt landskap!

  Svara

Have your say