Personligt

sugen på Alperna i vinter?

Skidresa till Alperna i vinter?

Har du också  lust att åka skidor i Alperna i vinter? Det är riktigt lätt att bli biten av skidåkningen i Alperna. Varför då?

Alperna har många högre bergskedjor än vad vi har här hemma i Skandinavien, bara det borgar för ett sort utbud för den som vill åka skidor i välpistade backar med god kabinkapacitet upp till bergstopparna. Runt omkring skidbackarna finns väl utbyggd service och gästerna ser ut att trivas fantastiskt gott.

Alperna

Alperna är en bergskedja som är belägen i centrala Europa. Den är vidsträckt och går från västra delar, in över norra Italien. Därefter fortsätter alperna in mot Schweiz och Österrike. Fler länder har också landområden som tillhör Alperna nämligen Tyskland, Slovenien och Liechtenstein.

Zermatt

Vad är typiskt för alperna?

För mig är Alperna typiskt för sina fina och långa backar och med höga fallhöjder. Sedan är liftsystemen väl utbyggda och det finns många fina kabinliftar där vi skidåkare slipper sitta och frysa i vind och kyla uppför bergen. Visst är det så att Alperna är så mycket mer än skidbackar och skidåkning.

liftsystem

Vart ska jag åka?

Det är inte helt enkelt att veta vilken skidort man ska välja som förstagångsresenär till Alperna. Ens önskningar och behov är olika beroende på om man är ett kompisgäng eller en barnfamilj som ska iväg. Tillsammans har vi åkt skidor i flera av länderna i Europa och vi ska försöka bena ut vad som är typiskt för de olika länderna vad gäller skidåkning.

alphus

De franska alperna är stället där skidorna är viktigast, det är så skidfolket brukar prata med varandra. De franska Alperna är ett bra val då bergen erbjuder enorma höjder, vilket gör att det bli mycket åka av. De Schweiziska Alperna är betydligt mer lyxigare och något högre i pris sedan är också Schweiz ett land med stil, enligt mitt tycke och smal.

Grannlandet Italien har fina backar och erbjuder ett mer avkopplande skidåkarliv än vad vi erfarit i Schweiz.

Ett plus med italienska Cervinia är att du samtidigt får tillgång till Zermatts skidsystem,  vilket ger dig som skidåkare extra bra skidåkning.

Österrike

Österrike  är ett bra alternativ för barnfamiljen och priserna är något lägre än de andra skidorterna. Sedan är Österrike sedan många år tillbaka ett riktigt populärt land att resa till för att åka skidor, speciellt bland svenskar.

planering inför Alperna

Mina tips inför en resa till Alperna

 • Du kan hålla nere priset om du vill sätta ihop din egen resa till Alperna. Slovenien har mycket prisvärda skidresor men kolla gärna upp hur det står till med snömängden.
 • Välj själv hur länge du vill stanna och kombinera utifrån det flyg och hotell. Skidområdena ligger ofta nära varandra, varför inte prova två orter att utgå ifrån.
 • Ta med dig kontanter till lunchen i backen, det är inte alltid kortmaskiner finns och fungerar uppe i skidbackarna.
 • Kolla upp priset innan du reser på vad det kostar att ta med skidbagaget från Sverige. Hyra skidor på plats eller ta med dina egna skidor, det är frågan.

Tidigare skidresor till Österrike och Schweiz

I tidigare blogginlägg har jag skrivit om skidresorna till Österrike och Zermatt i Schweiz. Två rätt olika skidresor men charmiga och bra på sina sätt.

skidresa alperna

Visst blir man sugen på att resa tillbaka till Alperna återigen efter att ha fått njut av fantastiskt fina skiddagar i välpreparerade backar och gärna med en varm kopp chocklad i backen.

Vilka är dina favoriter i Alperna?

4 comments

 1. Favorit? Eeeh… Vi har ju bara varit på ETT ställe… Gillade Alpbachtal i Österrike väldigt mycket! 🙂

  Svara
 2. Vilken trevlig läsning och lockande bilder. Tack!
  Jag har under åren åkt mycket skidor i Alperna och med barnen när de var små blev det mest Avoriaz och Val Thorens i Frankrike. Bra skdiåkning och alltid ”Ski in ski out” Kansk einte så charmigt alltid men så bra skidåkning. Österrike reste jag mycket till i yngre år men tycker dte är tist att behöva ta kabiner för att komma upp till åkningen. Blpser det är det lätt att kabinerna inte går. Favortiter där är bla. Ischgl, Zell am Zee och Sölden. Italien har vi både som familj med barn och utan barn/tånåringar återvänt till många gånger. Bra skidåkning och ofta ”ski in ski out.” Där har vi ofta bott på hotell med halvpension. Favoriter är Cervinia och Gressoney . Har provar Champuluck och Limone, Canasei m.fl.
  Scheeiz har vi inte besökt med barn/tonåringar efetrsom prisläget där var väl högt men jag har några gåner varit i Zermatt och Verbier.
  Tyvärr har mina solskador i ansiktet nu gjort att det är svårt för mig att vistas i kyla och skidåkningen har blivit lidande. En stor sorg.
  Oftast har vi ordnat våra egna resor och det har alltid fingerat bra.

  Svara
 3. Ser härligt ut! Jag har faktiskt bara vandrat, klättrat och cyklat mountainbike i Alperna! Eller bara och bara … Men jag har aldrig åkt slalom där i alla fall.

  Svara
 4. Har ingen favorit än, men noterar tacksamt andras tips och håller med om att det är svårt att veta vart man ska åka som ”alp-nybörjare”… 🙂

  Svara

Have your say